Juridik
”Politiserad och känslostyrd lagstiftning”
Den 25 januari i år deltog en delegation från Swedish Match i en muntlig förhandling i EU-domstolen i Luxemburg. Snusförbudets legalitet inom EU skulle prövas ännu en gång. Sedan 1992, då EU tog beslutet att förbjuda svenskt snus har bolaget envist drivit frågan vidare och Marie-Louise Heiman, chefsjurist på Swedish Match var åter på plats vid förhandlingarna.
– Tobakslagstiftningen är många gånger politiserad och känslostyrd. Bra politiska beslut leder fram till det man vill uppnå, men samtidigt är det viktigt att man förstår konsekvenserna av de beslut som fattas och att besluten är rättssäkra. Tyvärr ser vi en trend där politiken använder lagstiftningen för att sända moraliska budskap och konsekvensanalysen lämnar ofta hel del att önska, EU:s förbud mot snuset är ett sådant exempel, säger hon.
Bolaget ifrågasätter lagligheten av snusförbudet via en brittisk domstol som valt att begära ett förhandsbesked från EU-domstolen i frågan. Domen kommer att bli vägledande för hur den brittiska domstolen ska bedöma frågan. Rent praktiskt förhandlar Swedish Match inte med kommissionen utan både Swedish Match och EU-kommissionen har argumenterat för sina åsikter inför EU-domstolen vid den muntliga förhandlingen. Därefter ska generaladvokat komma med yttrande i mitten av april och i sommar väntas slutligt besked från EU-domstolen.
– Just det här ärendet är särskilt intressant och utmanande. Det är ett bra exempel på hur jag som bolagsjurist får möjlighet att använda juridiken i arbetet för vår vision om en värld utan cigaretter, säger Marie-Louise Heiman.
Hon har varit chefsjurist sedan år 2015 och sitter även i koncernledningen för Swedish Match. På huvudkontoret i centrala Stockholm arbetar hon med fem jurister som bistår den övriga verksamheten. Därtill finns ytterligare två bolagsjurister för tobaksbolagets amerikanska marknad samt en jurist på bolagets kontor i Brasilien.
Det var i samband med att Swedish Match börsintroducerades år 1996 började Heiman som bolagsjurist.
– Det var jättespännande att som ung jurist få vara med om det. Allt som rörde bolagsstyrning var ännu i sin linda. Bolagskoden, tankegångar och bestämmelser om hur bolag ska styras på ett hållbart och bra sätt – den utvecklingen har jag varit med om.
Före Swedish Match var Marie-Louise Heiman praktikant på dåvarande Procordia-koncernens kontor i Bryssel, hon fortsatte sedan som bolagsjurist inom koncernen som var ett konglomerat av företag inom konsumentvaru-, bil- och läkemedelsbranscherna. När Procordia delades hamnade hon på konsumentvarusidan och följde därefter med till Swedish Match. Från början valde hon att läsa juridik eftersom hon ”tyckte att det måste vara det bästa sättet att lära sig förstå samhället på” och vad som låg bakom valspråket ”land ska med lag byggas”.
– När jag började på Swedish Match insåg jag snabbt att juridiken verkligen står i fokus för bolaget, man kan nästan säga att juridiken är en del av kärnverksamheten. Det beror på att vi är verksamma på en specialreglerad marknad och de juridiska övervägandena blir därför centrala.
I och med förbudet mot snus på EU:s inre marknad har Swedish Match intresserat sig för andra typer av förvärv, som Marie-Louise Heiman är involverad i. Under september förra året köpte Swedish Match exempelvis ett danskt privatägt tuggtobaksbolag, V2 Tobacco. I rollen som chefsjurist har hon byggt upp ett juristteam som “arbetar tätt ihop med affärsverksamheten”.
– Jag får arbeta med jätteduktiga jurister som också är riktiga lagspelare. Vårt mål som team är att vara goda rådgivare och partners till de affärsansvariga och att bidra till att uppfylla Swedish Matchs strategiska mål.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.