Investeraren
Poddprofilens favoritaktier just nu: ”Billigt – även om vinsten halveras”
Ola Brageborn berättar också om:
✓ Sina sju investeringsregler
✓ Aktierna han anser vara prisvärda just nu: "Man kan ta en halvering av vinsten utan att det känns för dyrt"
✓ Lärdomarna från IT-kraschen
Den är tydlig men ändå inte markant. Östgötskan, som varannan vecka når lyssnarna när Ola Brageborn snackar värdeinvesteringar tillsammans med Markus Ramström och Claes Vallin i Kvalitetsaktiepodden.
Från början var det inte hugget i sten att Ola Brageborn skulle ha börsen som levebröd. Han pluggade till civilingenjör vid Linköpings universitet och började sin börsbana med en rejäl nit.
“Jag var med på IT-bubblan och förlorade de pengar jag investerat i kraschen. Sedan runt 2002–2003 började jag fundera på om man ändå inte kunde göra det här på något bra sätt. Eftersom jag är ingenjör vill jag gärna räkna på saker. Det måste finnas något värde och något som är rätt, och då fastnade jag för värdeinvestering”, säger han till Affärsvärlden.
2004 startade Ola Brageborn investeringsbolaget Armatus som han drev tillsammans med sin pappa under ett antal år. Men runt 2014 började pappan trappa ner och Ola kände att han hade behov av att ha någon att bolla sina tankar med. Claes Vallin tillträdde posten som VD och tillika bollplank i Armatus år 2017.
“Claes hade aldrig jobbat med investeringar innan och vi satt och bollade mycket för att han skulle komma in i det. Då tänkte vi ’varför inte göra så att fler kan ta del av det här?’. Dessutom fanns det ett dåligt utbud av poddar som fokuserade på värdeinvesteringar”, säger Ola Brageborn om poddens tillblivelse.
“Värderingarna har dragit iväg”
“De senaste 20 åren har börsportföljen snittat +30% i årlig avkastning”, säger Ola Brageborn.
Kursraketerna tror på fortsatt succé: ”Varje kris har vi fått nya kunder”
I portföljen finns både noterade och onoterade innehav. Börsbolag som diskuterats ymnigt i podden – och även investerats i – är kontraktstillverkarna. Bland de senaste sådana innehaven märks Scanfil, AQ Group, Kitron och Note.
“Vi gillar branschen och många av bolagen har en väldigt bra historik. De har en bred kundbas och hela elektrifieringstrenden är stark. Vi har ägt ett urval av kontraktstillverkarna. Branschen har gått mycket starkt i år, flera aktier är upp över 40%. Scanfil har varit en favorit under lång tid men den är upp 100% sedan oktober”, säger Ola Brageborn.
Han tror inte tror att kontraktstillverkarna skulle drabbas lika hårt av en lågkonjunktur som under 2008–2009, eftersom kundbasen är bredare och eftersom att bolagen sköter hela produktionen åt sina kunder. Men hans intresse för kontraktstillverkarna har trots det svalnat i takt med att värderingarna gått upp. Innehaven i dessa bolag har därför sålts av.
Ola Brageborn känner sig för tillfället mer lockad av bolag kopplade till exempelvis konsumentprodukter och bygg.
“Med tanke på hur mycket konsumentprodukter, bygg och annat har tappat så måste jag som värdeinvesterare fundera kring det. Om ett kvalitetsbolag har gått ner 50% och ett annat kvalitetsbolag gått upp 100% – är det då inte läge att titta på andra sektorer än kontraktstillverkarna? Jag tycker nog att värderingarna har dragit i väg lite där”, säger han.
Mest intressanta innehaven just nu
När han pratar om några av de mest intressanta innehaven just nu nämner han konsumentproduktbolagen New Wave och Fenix Outdoor vars aktier tappat mycket på kort tid. Inom byggsektorn lyfter han fram Inwido och Svedbergs som särskilt intressanta innehav. Samtliga tycker han just nu är för billiga.
“Det finns mängder med små kvalitativa bolag som är ner väldigt mycket i år, med en bra vinsthistorik och stabila, långsiktiga utsikter. Men där är marknaden förmodligen rädd för vad som ska hända på kort sikt under kommande år. I byggsektorn är alla övertygade, inklusive jag, om att vinsten ska ner en hel del. Men eftersom värderingarna verkligen har kommit ner kan man i vissa fall ta en halvering av vinsten utan att det känns för dyrt”, säger han och fortsätter:
“New Wave och Fenix Outdoor tror jag inte kommer att tappa vinst på det sättet. Men det är två aktier som ändå har kommit ner.”
SBB och Embracer – lidit av karismatiska ledare
Om han skulle sammanfatta sin investeringsfilosofi i tre ord säger han att dessa skulle vara: värdeinvestering, tillväxt och kvalitet. Att hitta kvalitativa bolag handlar dock inte bara dom att hitta rätt bolag. Det handlar också om att välja bort.
“Att sortera bort är fruktansvärt viktigt. Jag tror många skulle få dramatiskt mycket bättre avkastning om man bara plockade bort skräpet”, säger han.
Ola Brageborn lyfter bland annat fram vikten av tillförlitliga ledningar och att bolagen ska ha verksamheter som går att förstå. Vilket inte osökt för in samtalet på den senaste tidens kurshaverier i SBB och Embracer.
“I SBB:s fall handlar det om ett bolag med mycket kort historik som lockat till sig väldigt många investerare. Karismatiska ledare som Ilija Batljan i SBB och Lars Wingefors i Embracer pratar ofta om en fantastisk framtid, men om du kollar historiken och är sunt skeptisk är det svårt att tro på det”, säger han och fortsätter:
“Man måste tro på de här ledarna. Som uttalandet om att SBB skulle öka utdelningen i hundra år. Ett sådant uttalande visar att man har lätt att måla upp en fantastisk framtid som så klart ingen kan veta hur den ska bli. Jag tror inte att de har försökt lura någon. Det är snarare så att de har trott på det här. Men man ska vara väldigt försiktig när mycket av ens analys hänger på vad ledningen för bolaget säger om det saknas relevant historik.”
Ola Brageborns 7 investeringsregler
Inga förlustbolag. Bolag som under lång tid visat vinst är intressanta. Förlustmaskiner bör rensas bort. Om man tänker att de inte ska ha gjort förlust på tio år undviks många problem.
Tillväxt över tid. Bolagen ska kunna uppvisa tillväxt över tid. Enskilda år kan det hända att ett bolag tappar. Men det ska kunna uppvisa tillväxt över tid. Det är svårt att öka vinsten per aktie om bolaget inte växer.
Nettoskuld genom Ebitda. Nettoskulden genom Ebitda ska max vara x3 som ett mått på risk i balansräkningen.
Investera i vad du förstår. Konsumentprodukter som ryggsäckar, underkläder eller dörrar är vad de är. En dörr är en dörr. Det är produkter som är enkla att förstå. Det är exempelvis svårare att överblicka en stor mängd spelutvecklare och varumärken.
Inga finansiella bolag. Det händer att det briserar en härva i en bank som tagit stora risker som de själva inte känner till. Därefter hamnar ledningen i någon form av rättegång. Det är svårt att överblicka den här sortens verksamheter och därför bör man undvika banker och finansiella bolag. Det kan ju exempelvis vara så att Intrum köpte in en lånestock för dyrt för fem år sedan som sedan inte är värd någonting idag.
Inga råvarubolag. Även om dessa går med vinst står råvarubolag och faller med världsmarknadspriser som de själva inte kan påverka.
Tillförlitlig ledning. Vissa anser att ägarbilden är viktig. Ola Brageborn anser att så länge ett bolag har en historik av att öka vinsten är ägarna mindre viktiga. Om det däremot inte finns förtroende för ledningen blir det omöjligt att investera. Därför är det av extra stor risk när ett bolag byter VD. Om man investerat i ett bolag med anledning av en stark historik är det inte önskvärt att en ny ledning gör något annorlunda framöver.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.