Plåtat kan vara bättre än målat

Internationellt har priserna stigit 1 250 procent de senaste tio åren. I Sverige har marknaden precis börjat vakna. Intresserad? Det är hög tid att börja ta fotokonst på allvar.

Med dagens teknik är det väl ingen konst att ta fina bilder. Och ett fotografi går det ju att göra hur många kopior som helst av, hur skulle det kunna vara ett värdefullt konstverk?

Det är möjligen den här typen av argument som hållit marknaden för fotokonst tillbaka i Sverige. Eller så är vi bara långsamma. För internationellt har fotografiska bilder varit samlarobjekt med stora skaror intressenter och en aktiv andrahandsmarknad i form av fotoauktioner åtminstone sedan 1970-talet. Sverige har legat långt efter. Men de senaste åren har det hänt något. I år har Bukowski för första gången en egen avdelning för fotografi vid vårens auktion för modern konst, där visningen pågår till och med 2 maj. Fotoauktionen är onsdag den 5 maj.

Även om gapet håller på att slutas har vår senfärdighet inneburit att fotokonst fortfarande är relativt billigt i Sverige.

– Det går fortfarande att köpa till bra priser i Sverige. Men i och med att intresset har ökat börjar priserna komma upp, säger Lena Nytén, intendent för samtida konst och fotografi på Bukowskis.

Enligt hemsidan Art Market Insight är fotokonst hett, och i synnerhet gäller det modern fotokonst. De totala auktionsintäkterna för modern fotokonst uppges ha stigit med hela 1 250 procent under åren 1998-2008. I Sverige har det sålts fotokonst för maximalt någon miljon på auktionerna per år. Hittills.

Bukowskis avdelning för fotokonst består av ett 60-tal verk med ett samlat utropspris på 2 miljoner kronor. Toppnumren är fyra objekt av en av fotokonstens stora stjärnor – Irving Penn. Utropspriserna för bilderna, som är från 1960- och 1970-talen, ligger mellan 100 000 och 150 000 kronor. Irving Penn (1917-2009) slog igenom som modefotograf, han jobbade i 65 år för Vogue. Som konstnär plockade han ofta in verkligheten i sin studio, som de tre vitmålade krigarna från Nya Guinea i ett av de verk som nu auktioneras ut. Irving Penns bilder är framkallade med en mycket komplicerad teknik, Platina Palladium, som gör att bilderna närmast är att betrakta som antikviteter.

Irving Penn hade redan tidigt en osedvanligt god dokumentation av sin upplaga, alla verk är numrerade och ofta framgår både när bilden är tagen och när den är kopierad. Verket med krigarna är exempelvis nummer fyra av 50 kopior. Men ofta är de klassiska svartvita fotografierna inte numrerade.

– Det finns en gammal missuppfattning om att fotograferna tagit fram tusentals bilder som står lagrade någonstans. Det är fel. Fotograferna har tagit fram en bild när de har sålt den, varje bild är exklusiv och kopierad för hand, säger Lena Nytén.

Samtida fotokonstnärer tar ofta fram exempelvis fem kopior av en bild, plus en eller ett par “artist proof”, bilder som konstnären behåller för utställningar och liknande. En investerare behöver inte oroa sig för att värdet ska förstöras genom att marknaden överöses av kopior.

– Man får förutsätta att konstnärer och gallerister gör det här på ett bra sätt, annars urholkas deras förtroende, säger Markus Anderzon, intendent på konstavdelningen på Stockholms Auktionsverk.

Även Stockholms Auktionsverk har flera intressanta verk i sin moderna kvalitetsauktion, där visning pågår till och med den 2 maj, följt av auktion 3-6 maj. En mycket uppseendeväckande bild är Mark Seligers bild av supermodellen Gisele Bündchen i (lätta) cowboykläder. Mark Seliger har, liksom Penn, en bakgrund som modefotograf. Han har tagit mängder av modebilder och porträtt för magasin som Rolling Stone och Vanity Fair.

Men långt ifrån alla fotokonstnärer har en bakgrund som fotojournalister. Flera av storheterna på området är konstnärer som använder foto som ett av flera uttrycksmedel. En av dem är Charlotte Gyllenhammar (dotter till den tidigare Volvo-vd:n och numera Rotschild-rådgivaren Pehr G Gyllenhammar). Hon är kanske mest berömd för sin installation där hon hängde en 120-årig ek upp och ned över Drottninggatan i Stockholm (“Dö för dig”, 1993). Bland hennes foto kan nämnas Fall 1, som säljs på Bukowskis moderna auktion nu.

Men hur ska man då tänka när man investerar i fotokonst? Hur hittar man de verk som stiger i värde?

Att köpa ikoniska bilder, som bilder från en uppmärksammad utställning, är ett sätt. Om man är ute i början av en konstnärs karriär är det absolut ett bra köp, säger Lena Nytén.

Ofta blir bilder som finns i mindre upplagor mest intressanta, och allra intressantast är de första upplagorna, precis som med förstaupplagan för böcker. Bland samlare kan det också vara extra intressant om bilden är kopierad samma år som den är tagen, något som inom foto kallas vintage. För vissa samlare är tekniken intressant, den typen av framkallning som Irving Penn använde är det exempelvis inte många som behärskar i dag.

– Många bra konstnärer, som Helena Blomqvist eller Maria Miesenberger, gör verk som vill berätta en historia, de är psykologiskt intressanta och inte bara en snygg bild. Den typen av bilder väcker frågor, dem kan man leva länge med. Stor konst säger något till många generationer, brukar det heta, säger Markus Anderzon.

Att det finns dokumentation om antal kopior, ibland vem som har framkallat bilderna, och var konstverket har sålts och ställts ut – det som i konstvärlden kallas proveniens – är bra.

Foto gör sig ofta bra i stora format men storleken har ingen regelmässig effekt på priset, inte heller om bilden är i färg eller svartvitt.

Annars blir råden till en potentiell investerare att, precis som med måleri eller skulptur, vara ytterst noga med att konstverket är i gott skick. Fotografier kan vara väldigt känsliga, och ska inte utsättas för starkt solljus, fukt eller starka temperaturväxlingar.

Viktiga konstnärer i urval

Cindy Sherman: Amerikanska som spelat en nyckelroll inom popkonst.

Irving Penn: Amerikansk mode- och porträttfotograf.

Jeff Koons: Amerikan vars fotografiska bildkonst betalas högt.

Mark Seliger: Amerikansk mode- och porträttfotograf.

David Lachapelle: Amerikan som också jobbar med film och reklam.

Dan Wolgers: Svensk konstnär som arbetar med många olika tekniker.

Charlotte Gyllenhammar: Svensk konstnär som bland annat arbetar med foto.

Maria Friberg: Svenska vars genombrottsbild ”Somewhere else” kom 1998.

Maria Miesenberger: Svenska som slog igenom för 18 år sedan med bildsvit ”Sverige/Sweden”.

Helena Blomqvist: Fotograferar ofta arrangerade bilder.

Annika von Hausswolf: Mest känd för sina bilder som är inspirerade av brottsplatsfotografier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.