Laddar

PHARMACIA & UPJOHN: Ekberg river pyramiderna

En viss strategiförändring och mindre makt till London kan bliföljden av VD-skiftet i Pharmacia & Upjohn.

Att John Zabriskie i måndags med omedelbar verkan lämnade postensom VD och koncernchef i Pharmacia & Upjohn kom överraskande. Enförändring av denna dignitet har dock hängt i luften. Något hargått snett i ett bolag när praktiskt taget alla höga chefer iden viktigaste enheten frivilligt slutat. Pharmacia & Upjohn äruppdelat i tre produktcentra (PPC), för Sverige, USA och Italien.Samtliga i ledande befattning på PPC Sverige har på kort tidlämnat sina befattningar. Bara en av cheferna är kvar, men hansenhet skall avyttras (plasma).

Bakgrunden till avhoppen är dels maktförskjutningen tillkoncernledningen i London, dels kulturkrockar som uppstått isamband med fusionen.

De som slutat har uppenbarligen inte förstått finessen medförändringen. Det är allvarligt eftersom de inte bara ansvararför de lönsammaste produkterna, exempelvis tillväxthormonetGenotropin, utan dessutom skall stå för lanseringen av de tvånya produkter som förväntas lyfta vinsten åren framöver, alltsåXalatan (mot grön starr) och Detrusitol (mot urininkontinens).Gamla Pharmacia var ett decentraliserat nischinriktat företagmed stor makt för affärsområdescheferna, även över forskningen.Med fusionen lades strategin om. I stället för nischproduktergällde det att hitta nya mediciner mot stora folksjukdomar. Mermakt lades på koncernledningen, som ville ha kontroll överresurserna för att kunna kraftsamla forskningen. Det har intefungerat.

Pharmacia & Upjohn har tappat kraft på marknaden på grund av detinre organisationsarbetet, vilket är allvarligt när det skerjust då nya produkter skall lanseras. Försäljningsutvecklingenhar ju också varit sämre än väntat och bidragit till någraprognosnedjusteringar.

Jan Ekberg är pappa till fusionen med Upjohn och har lettomvandlingen av det som en gång var halvstora bolag med namn somPharmacia, Kabi, Vitrum, Leo, Ferrosan, ACO, Pfrimmer och Fice.Ekberg och Zabriskie har ofta uppträtt som harmoniskt par ochkommit att symbolisera fusionen.

Officiellt avgår Zabriskie av personliga skäl. Men annat måsteha legat bakom. Som styrelseordförande i Pharmacia & Upjohnmåste Ekberg, till sin besvikelse, ha insett att Zabriskie intefått någon harmoni i bolaget. Om det är fel på personen ellerstrategin är svårt att avgöra.

Ekberg tar nu tillfälligt över VD-posten vid 61 års ålder.Tillförordnad styrelseordförande blir Richard Brown, VD förbrittiska telekombolaget Cable & Wireless och styrelseledamot iPharmacia & Upjohn.

Vad händer nu? Det tar sannolikt någon månad att hitta en ny VD.Ytterligare personförändringar kan komma. Hur påverkasexempelvis forskningschefen Göran Ando, som kört i tandem medZabriskie? En modifiering av strategin verkar sannolik, alltsåmer makt till PPC-enheterna på bekostnad av London. Pharmacia &Upjohn kanske måste modifiera sin strategi att rikta in sig påde stora folksjukdomarna och i stället bättre slå vakt om sinastarka positioner på nischmarknader. Då passar en merdecentraliserad modell bättre.

Enligt bolagsordningen gäller likadelningsprincipen, alltså attledande poster fördelas jämnt mellan USA och Europa. Om dennametod nu skall tillämpas innebär det att VD måste bli en nyamerikan, förutsatt att Ekberg återgår till posten somstyrelseordförande. Hans förordnande går ut 1999. Men styrelsenkan besluta annorlunda om 80 procent så bestämmer.

Ett internt namn som nämndes i måndags var svensken ToniWeitzberg, chef för marknadsbolaget i Italien och tidigareansvarig för två strategiska områden i gamla Pharmacia, ögon ochtillväxthormon. Han har funnits i Pharmacia sedan början av 1980–talet.

Senare under måndagen kom dock beskedet att Weitzberg blir nychef för PPC Sverige, efter Göran Ando som tillfälligtupprätthållit befattningen sedan Lars Ingelmark fick gå efteralla avhoppen i PPC Sverige.

Toni Weitzberg får en nyckelroll i koncernen. Han skalltillsätta ett antal chefer och se till så att det blir någrastorsäljare av Xalatan och Detrusitol. Hur stor makt han kommeratt få framöver avgör Jan Ekberg.

Börsen reagerade starkt på beskedet att Zabriskie lämnar, aktienminus 11 kr och börsvärdet ned 6 miljarder kr (4 procent). Förplacerarna är detta en i raden av negativa nyheter på senare tid,vilket inte precis stimulerat kursutvecklingen (se analys påsidan 28).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.