PG lär ur ägarstyrning
Den nye näringsministern Leif Pagrotsky får ägaransvaret för alla statens bolag, vilket ger honom betydligt större befogenheter än företrädaren Björn Rosengren.
Just nu håller näringsdepartementet på med att sätta samman sin egen Bibel om hur ägarskapet ska utövas.
I SKOLBÄNKEN: Leif Pagrotsky.
|
Heldag i London
Förra fredagen var en delegation från näringsdepartementet i London för att tala ägarstyrningsfrågor med fondbolaget Morley Fund Management. Morley är förvaltningsbolaget i Aviva-koncernen, ett av Europas största försäkringsbolag med över 200 miljarder pund under förvaltning. Ordförande i Aviva är PG Gyllenhammar.
PG Gyllenhammar höll också i fjol ett bejublat föredrag på regeringskansliet för verkschefer och statliga förvaltningschefer på temat ägarstyrning.
Det Morley har gjort sig kända för är sin aktiva ägarpolicy med fokus på det som på svenska brukar kallas Corporate Social Responsibility (CSR). Drivande bakom detta fokus är PG Gyllenhammar. Intresset är stort, inte minst nere på kontinenten. Bland annat ingår Aviva i en grupp som med stöd av den brittiska regeringen definierar riktlinjer för CSR.
Näringsdepartementets möte hos Morley varade en heldag och är ett led i uppbyggnaden av statens ägarpolicy.
– De är oerhört drivna på Morley. Vi är mäkta imponerade, men utvärderingen av vad vi ska inlemma är inte klart, säger Richard Reinius, en av de departementstjänstemän som var med i London.
Störst på börsen
Idag finns det på näringsdepartementet färdiga policies för sådant som arbetsordningar, incitamentsprogram och anställningsvillkor för VD. Däremot saknas mycket av det som exempelvis Morley arbetar med inom ramen för CSR.
Det behöver knappast påpekas att det Staten gör på ägarstyrningsområdet är högintressant för finansmarknadens aktörer. Staten är den i särklass störste enskilde ägaren på Stockholmsbörsen. Och även om näringsdepartementet är glasklara över att det är värdeskapande man är ute efter i sina börsnoterade innehav kan ägarpolicies ge tydliga signaler om på vilket sätt detta värde ska uppstå.
– Vi anser att bra ägarstyrning skapar värde och i England har man kommit mycket längre än i övriga Europa, säger Richard Reinius.
Intressant i sammanhanget är också att Morley säljer tjänsten med aktivt ägarskap inom ramen för något som kallas “overlay program” där man för klienters räkning övervakar hur investeringsobjekten hanterar vissa frågor. En typisk sådant konsultuppdrag för ett europeiskt företag ligger på 100.000 pund och uppåt, beroende på hur många bolag som ingår och hur ofta det ska rapporteras till kund.
Richard Reinius förnekar dock att man köpt någonting från Morley.
Om PG Gyllenhammars arbete med socialt ansvarstagande i ägarledet adopteras av näringsdepartementet innebär det dessutom att det är en gammal folkpartist som visat vägen för den socialdemokratiska regeringen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.