Petter Hedborgs sweet spot i jakten på småbolag: ”Stor efterfrågan på aktierna”

Petter Hedborg är grundare och VD för Modular Finance som bland annat tillhandahåller ägardatatjänsten Holdings. Han är också en aktiv investerare sedan 17 år tillbaka. För Affärsvärlden berättar han om sin investeringsstrategi, förlustaffärer och framtiden för Modular Finance.
Petter Hedborgs sweet spot i jakten på småbolag: ”Stor efterfrågan på aktierna” - Petter_Hedborg
Petter Hedborg, VD på Modular Finance AB. Foto: Pressbild

Hur ser din investeringsstrategi ut?

”Jag har en fokuserad case-strategi. Det viktigaste för mig har varit att ha en tydlig och avgränsad tidsperiod för den investeringstes jag har. Det kan vara långa perioder, fem år eller mer. Men det är viktigt att ha en idé om var caset börjar och slutar, och ha en tidsram för det. Annars blir det svårt att följa upp.”

Du har varit en aktiv investerare i 17 år. Vad ligger din genomsnittliga investeringsperiod på?

”Ambitionen i början var att ha en investeringshorisont runt 6–12 månader. Men i realiteten var det nog 1–3 månader. Det blir alltid kortare än vad man tänkt sig. Idag ligger snittet runt tre år.”

PETTER HEDBORG

Född: 1987.

Gör: Grundare och VD för det finansfokuserade Saas-bolaget Modular Finance AB, som bland annat tillhandahåller tjänsterna Holdings och MFN.

Portfölj: Äger en tredjedel av det onoterade Modular Finance. Fyra noterade innehav, varav Söder Sportfiske är det enda publika innehavet. ”Resten äger jag via kapitalförsäkring, så det syns inte i Holdings databas.”

Vilken typ av bolag investerar du i?

”Små bolag i Norden. Med små menar jag bolag som har ett börsvärde under 10 miljarder kronor. Dels för att det är enklare att hitta rena case, dels för att investerarkonkurrensen är lägre.”

Du har tidigare sagt att det finns en sweet spot bland bolag med värderingar kring 700–900 miljoner kronor. Stämmer det fortfarande?

”Ja, det visar att man har en strukturell fördel när man investerar bland små bolag. I början kommer inte det institutionella kapitalet hitta till de små bolagen. Dels för att det är väldigt små bolag, dels för att likviditeten är för dålig. Jag skulle säga att den första tickerpunkten är vid 700 miljoner kronor, och att nästa kommer kring 2–3 miljarder kronor. Som småbolagsinvesterare gäller det att ha koll på denna typ av kronologi. Vid en viss punkt kommer det komma ett stort efterfrågetryck på aktierna.”

Finns det något nyckeltal/kvalitet/ägarbild som du tittar efter när du investerar?

”Det viktigaste är att bolagen vet hur man tjänar pengar. Det låter så otroligt grundläggande, men det är det absolut viktigaste om man vill ta balanserad risk.”

Jag trodde faktiskt att du skulle säga stort insynsägande.

”Haha, det är viktigt också. Men går man bara på en sådan parameter så kan man lätt bli lockad av färgstarka ägare i spännande förhoppningsbolag. Att bolagen har en intjäningsförmåga är det absolut viktigaste.”

MODULAR FINANCE

Modular Finance grundades 2013 när Petter Hedborg och medgrundaren Måns Flodberg utvecklade ägardatatjänsten Holdings. Efterhand har man lanserat fem andra produkter riktade till banker, investerare och noterade bolag.

Sedan 2016 har Modular Finance haft en rörelsemarginal på över 50%, och de senaste åren har omsättningen växt med cirka 40% årligen. Nu har bolaget över 100 miljoner kr i årligen återkommande intäkter och en rörelsemarginal över 60%.

Har du gått på någon nit i förhoppningsbolag?

”Massor. I början av min investerarkarriär gjorde jag 70% förlustaffärer, men som tur var kunde jag rida på vinnarna längre. Jag har gjort alla misstag man kan tänka sig. Alla investerare gör misstag. Det handlar bara att lära sig av dem. Snabbt.”

Finns det någon sektor du absolut inte investerar i?

”Nej, egentligen inte. Däremot finns det massor av bolag jag inte kan särskilt väl och undviker av den anledningen. Historiskt har jag fastnat för nischade industribolag, mjukvarubolag och medicinteknikbolag. Det är där jag tycker man kan hitta uthålliga konkurrensfördelar, höga bruttomarginaler och strukturell tillväxt.”

TUFF TID FÖR PORTFÖLJINNEHAVET

Du är både investerare och entreprenör. Vad förenar dessa yrken?

”Problemlösning. Att hela tiden parera en föränderlig omvärld. Det går inte att skriva en manual för jobbet som ska göras. Marknaden förändras varje dag och man ställs för ny information hela tiden. Det liknar min roll som VD i ett litet bolag där det händer saker hela tiden. Jag ställs hela tiden inför nya situationer där jag behöver jobba med saker jag inte gjort förut.”

Och omvänt: vad är den största skillnaden?

”När man driver bolag får man, förhoppningsvis, uppskattning från kunder och medarbetare som jag saknar i investerarrollen. Känslan när man lyckas överträffa en kunds förväntningar eller när en medarbetare utvecklas i en roll är det som över tid gör mig mer lycklig än när jag sätter ett case. Det triggar inte samma punkter.”

Apropå case. Häromveckan utvecklades en Twitterdiskussion där det spekulerades i Modular Finances bolagsvärdering. Afv:s chefredaktör Peter Benson gissade på tre miljarder kronor. Bränns det?

”Haha, här får jag vara tråkig och säga pass. Modular Finance är ett av de bolagen jag håller mig från att värdera. Men Peter är ju duktig och var den första att anställa mig på Börsveckan en gång i tiden. Så vi får gå på hans värdering!”

De senaste åren har Modular Finances omsättning vuxit med cirka 40% årligen. Nu har bolaget över 100 miljoner kronor i årligen återkommande intäkter och en rörelsemarginal över 60%. På Stockholmsbörsen finns det jämförelsevis ett enda bolag med lika hög lönsamhet – livekasinobolaget Evolution.

Din portfölj består av fyra noterade innehav. Det enda publika innehavet, där du också sitter i styrelsen, är e-handlaren Söder Sportfiske. Bolaget noterades i den värsta pandemiyran för ett par år sedan. Aktien är ned över 40% sedan noteringen. Tror du att det är tillbakagången i e-handel eller avtagande sportfiskeintresse som slår mest i bolaget?

”Det är uppenbart att både e-handeln och sportfisket fick en enorm boost i pandemin, och nu är det lite av en perfekt storm när pandemiboosten klingar av och konsumenternas köpkraft minskar rejält.”

”Allt är lätt med facit i hand, men i pandemin var det många, inklusive Söder Sportfiske, som ville bygga vidare och investera i organisation och framtida tillväxt. Då tar det lite tid när man behöver anpassa sig i den nya miljön. Men de underliggande e-handelstrenden finns kvar, och särskilt för sportfiske är den fortfarande en liten del av den totala handeln. Men visst, det senaste året har varit tufft.”

INGA PLANER PÅ BÖRSNOTERING

Apropå motgångar så har ni under hösten också hamnat i ett konkurrensbråk med Euroclear. Bolaget har kontroll över samtliga svenska börsbolags aktieböcker och har genomfört ett antal förändringar som riskerar att försämra er tjänst. Hur har situationen utvecklats?

”Det går framåt. Vi har dels en dialog direkt med Euroclear, dels bistår vi Konkurrensverket med information som ska underlätta det mål som de för mot Euroclear. Målet har initierats av oss, men vi har egentligen ingen part i det längre utan det är Konkurrensverket som för det framåt. Vår förhoppning är att vi nu i första kvartalet kan få ett avslut i en del av det hela. Vi är glada att vi orkade och vågade ta striden. Vi tror på allvar att det förbättrar transparensen på börsen.”

Samtidigt har ni långtgående planer på expansion. 

”Ja, 2023 blir ett spännande år för oss. Vi satsar i hela Norden och lägger grunden för en sakta men seriös expansionsplan i Storbritannien. Vi ska gå från 40 till 60 anställda.”

Inga planer på börsnotering?

“Inte just nu. Vi har fullt upp med att expandera i Norden, ta våra första spadtag i UK och parallellt med det ha extremt höga ambitioner vad gäller vidareutveckling av våra produkter. Men på lite sikt utesluter jag inget alls.”

Pest eller kolera: skulle du hellre investera i ett olönsamt techbolag eller i svenska fastighetsbolag?

”Svårt. Det beror på hur långt ifrån lönsamhet bolaget är. Jag har mer kunskap om techbolag och bolag som närmar sig lönsamhet behöver inte vara fel. Å andra sidan börjar man bli lite gubbig så om förlusterna är väldigt stora får jag nog ta fastigheter ändå.”

Har du något läs- eller lyssningstips till läsare?

”Självklart måste jag tipsa om Helene Rothsteins podd Marknaden. Jag tycker att hon är så genuin och har lyckats hitta rätt form för sina intervjuer. Det är en jättebra podd!”

Slutligen: har du något råd till personer tidigt i investerarkarriären?

”Behåll ditt fokus. Man kan vara fokuserad när man drar i gång, men så plötsligt börjar andra bolag eller branscher locka. Att hålla fokus är det absolut svåraste, men också det viktigaste för att en strategi ska fungera.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.