Per E Larsson: ”Vår framtid har aldrig varit ljusare”
”Vi har lärt oss mycket av den här resan, och vi står starkare än någonsin. Vi har fått en mängd intressanta förslag och propåer från olika aktörer under den här tiden och går stärkta ur budperioden. De finns många intressanta affärer som väntar på att bli gjorda”.
Det säger OM:s koncernchef Per E Larsson vid en telefonkonferens i anslutning till att OM:s bud på Londonbörsen har fallit. Vilka dessa affärer skulle vara är han dock inte beredd att uttala sig om. Alla frågor om vad som händer härnäst och vilka samarbeten som kan tänkas uppstå i kölvattnet av budaffären besvaras med i stort sett samma fras – oavsett om det handlar om Nasdaq, Liffe, Euronext eller någon av de tyska börserna.
”Vi för gärna diskussioner med alla parter som tänkas kan. Vi är en kommersiellt driven organisation och vi utesluter ingenting vad gäller framtiden. Vi håller alla dörrar öppna.”
Inte heller utesluter ens ett samarbete med LSE, trots att företaget fortfarande leds av OM-budets argaste kritiker, LSE:s styrelseordförande och tillförordnande VD Don Cruickshank.
”Jag har faktiskt aldrig träffat Cruickshank personligen, så jag kan inte uttala mig om honom som person. Men vi har hela tiden uppmuntrat LSE:s styrelse att föra en konstruktiv dialog med oss och det hoppas vi fortfarande på.” Bristerna hos LSE vad gäller strategi, ledning och teknologi kvarstår säger han och utesluter helt det faktum att Londonbörsen klarar att stå på egna ben de närmaste åren.
”Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt och konkurrensen ökar hela tiden. LSE står just nu i ett mycket viktigt vägskäl och måste snart presentera en strategi för hur de ska kunna vara konkurrenskraftiga och bygga värde åt både sina kunder och aktieägare”. Det faktum att budet inte går igenom ska dock inte tolkas som att OM givit upp, påpekar han med emfas.
”Det tog oss två år att köpa Stockholmsbörsen men till slut lyckades vi med det. Nu har vi full respekt för att LSE:s aktieägare behöver mer tid på sig för att fundera över hur de vill se LSE:s framtid”, säger han. Per E Larsson vill varken berätta hur mycket hela budförfarandet totalt kostat OM, eller vilka av LSE:s aktieägare det var som utgjorde de 6,7 procent som accepterade budet.
”Allt jag kan säga är att vår dialog med LSE:s aktieägare är långt ifrån över. Vi har etablerat en bra plattform för fortsatta diskussioner med dem, och vi anser att både de pengar och den energi vi har lagt ner på projektet är väl investerade.” Inte heller ångrar han någonting i den process som nu ligger bakom honom. ”Nej, jag tror inte att det fanns något som vi kunde gjort väsentligt annorlunda som skulle resulterat i ett väsentligt annorlunda utfall.” Det enda Per E Larsson egentligen utesluter är att det skulle vara intressant för OM att försöka komma djupare in i LSE genom att förvärva aktier i bolaget. ”Så länge 4,9-procentsspärren reglerar ägandet är det poänglöst. Så länge den finns kvar kan jag inte se att det finns något större utrymme för dynamik i bolaget.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.