Pensionsmyndigheten stämmer SEB – Swedbank kan stå näst på tur

Pensionsmyndigheten stämmer SEB på en halv miljard kronor för att ha "brustit i att agera" under Allra-härvan. Men både Swedbank och flera revisionsbyråer kan stå på tur för inblandning i antingen Allra eller Falcon Funds, kan Affärsvärlden berätta. "Det kan bli aktuellt med stämningsansökan även mot dem", säger Lena Aronsson, myndighetens chefsjurist.
Pensionsmyndigheten stämmer SEB – Swedbank kan stå näst på tur - Namnlös design (22)
Det kan bli aktuellt med fler stämningar, bland annat mot Swedbank. Från v: Jens Henriksson, VD Swedbank, och Johan Torgeby, VD SEB. Foto: TT

Efter att Allra-grundaren Alexander Ernstberger och tre andra från fondbolaget dömdes till mångåriga fängelsestraff 2021, har Pensionsmyndigheten fortsatt försöka driva in pensionspengar som gick förlorade i härvan.

Nu tar myndigheten nästa steg i den processen och stämmer SEB på 472 miljoner kronor plus ränta i Stockholms tingsrätt, vilket Affärsvärlden berättade om i lördags. Storbanken agerade förvaringsinstitut för Allras fonder och kraven avser transaktioner som skedde under 2012, då Allra fortfarande gick under namnet Svensk Fondservice.

Lena Aronsson, chefsjurist Pensionsmyndigheten. Foto: Daniel Roos

“Det är ett led i det arbete som vi bedriver med att återfinna så mycket pengar som möjligt till de pensionssparare och pensionärer som har blivit drabbade i samband med Allras tid på Fondtorget”, säger Lena Aronsson, chefsjurist på Pensionsmyndighet.

Även Swedbank krävs på stora belopp

Myndigheten har tidigare riktat ett krav mot SEB, som storbanken avfärdat. Även Swedbank och flera revisionsbyråer har fått krav riktade mot sig av Pensionsmyndigheten. I Swedbanks fall handlar det om rollen som förvaringsinstitut i Falcon Funds-härvan.

SEB är dock det första fallet där myndigheten går vidare till domstol med en stämningsansökan. Enligt myndighetens chefsjurist har de fört en dialog med SEB under ett års tid.

“Vi menar på att de har brustit i att agera och att uppfylla sina lagstadgade kontrollskyldigheter. De har möjliggjort de här transaktionerna och därför har de medverkat till att det har blivit sådana förluster för pensionärer och pensionssparare som det har blivit”, säger Lena Aronsson.

Kan det bli aktuellt med stämningar även mot Swedbank och revisionsbyråerna? 

“Det pågår en dialog med Swedbank och ett antal revisionsbyråer som vi tidigare har skickat krav till. Det kan bli aktuellt med stämningsansökan även mot dem beroende på hur de här dialogerna mynnar ut vad gäller ansvar och beloppens storlek.”

I sin stämningsansökan menar myndigheten att SEB hade ett ansvar för att stoppa Allras transaktioner när warranter köptes till överpris för att sedan säljas till underpris. Om SEB hade efterlevt sina skyldigheter hade brottsplanen inte kunnat genomföras, enligt myndigheten som företräds av den Malmöbaserade advokatbyrån Trägårdh.

Avisas helt av SEB

SEB:s presschef Niklas Magnusson uppger för Affärsvärlden att banken noterat stämningsansökan, men att de inte kommenterar pågående rättsprocesser. Han uppger också att banken ska lämna in ett svaromål till Stockholms tingsrätt.

I den senaste årsredovisningen kommenterade banken kravet, om än kortfattat:

“SEB har bestridit kravet då banken anser sig ha fullgjort sina skyldigheter som förvaringsinstitut för dessa transaktioner och anser att man inte har något skadeståndsansvar”, skrev SEB.

Lena Aronsson vill inte kommentera hur SEB har resonerat i dialogerna som förts med myndigheten. Det utvecklar dock storbanken i sitt svar på Pensionsmyndighetens krav, som Affärsvärlden tagit del av.

I svaret, som sträcker sig över sex sidor, avfärdar SEB kravet med att myndigheten lägger ett betydligt större ansvar på banken än vad lagen medger.

Enligt SEB genomförde banken återkommande kontroller av fonderna, utan att finna några oegentligheter. De påtalar också att Finansinspektionen granskade Allra under 2013 och 2014, men utan att rikta någon kritik mot förvaltningen.

SEB menar också att den långa tid som förlöpt sedan affärerna ägde rum, samtidigt som myndigheten förhållit sig passiv, gör att Pensionsmyndigheten förlorat rätten att rikta skadeståndskrav.

Varför har ni väntat så länge? 

“Det har varit ett väldigt stort och omfattande arbete med att försöka kartlägga och ringa in vad som egentligen har hänt och vilka aktörer som har ansvar för vad i hela den här premiepensionshärvan. Så det är helt enkelt utredningsarbete som har gjort att det dragit ut på tiden”, säger Lena Aronsson.

Affärsvärlden har även sökt Swedbank som avböjer att kommentera, men hänvisar till ett svar från augusti. I det framhåller VD Jens Henriksson att “Pensionsmyndigheten saknar legalt stöd för sitt krav”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.