Pensionärernas nya skatteparadis

Ändrade skatteregler har bidragit till att fler svenska pensionärer bosätter sig i Europas sydvästra hörn.

Sol, värme och ljumma kvällar. Det är ögonblick som kan väcka en stark längtan hos oss svenskar, särskilt nu när höstvindarna snart börjar blåsa här hemma. Men att gå så långt till att lämna Sverige och flytta utomlands är ett stort steg för de flesta. Ändå är det många som gör det. År 2015 valde närmare 56 000 personer att flytta från Sverige och permanent bosätta sig i ett annat land, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Skatterna i Portugal – så funkar det

Spanien har länge varit – och är fortfarande – det populäraste landet att flytta till i samband med pensioneringen. Men på senare år har Spaniens grannland Portugal seglat upp som ett hett alternativ. En viktig förklaring är att Portugal har EU:s lägsta skatt på pensioner. Mest fördelaktigt är det när det gäller de svenska privata tjänste­pensioner som är helt skattefria under tio år. De mer generösa reglerna började införas år 2009. Då var det bara cirka 60 svenskar som flyttade till Portugal.

– Från 2012 har vi märkt en stadig ökning på förfrågningar från personer som börjar planera för sitt liv i Portugal efter pensionen. I fjol flyttade drygt 500 svenskar till Portugal, säger Göran Andersson, vd på konsultföretaget Sparsam Skatt.

Att det ekonomiskt pressade Portugal ändrade sina skatteregler hade två orsaker. I första hand ville landet få fart på konsumtionen med hjälp av de nyinflyttade pensionärernas kapital. Men det var också ett sätt att få högutbildade portugiser som försvunnit utomlands att flytta hem igen.

Göran Andersson säger att det inte finns något i dagsläget som tyder på att reglerna skulle komma ändras. I alla fall inte på kort sikt. Varken Sverige eller Portugal har aviserat att man vill omförhandla villkoren.

Det ökade intresset märks självklart också hos mäklarbyråerna. Störst är efterfrågan på bostäder längs Algarvekusten, där temperaturen på vintern är något lägre än vad den är på sommaren i Sverige. På en gågata i centrala Lagos har Fastighetsbyrån kontor sedan hösten 2014. Franchisetagare för byrån är Christer Hellman, som bott i Portugal i mer än 25 år.

– Portugal är mindre exploaterat än Spanien. Kriminaliteten är låg och människorna är överlag väldigt vänliga. Och det är lätt att göra sig förstådd eftersom många i lokalbefolkningen här på Algarvekusten pratar engelska, säger han.

Efter att sjunkit rejält under finanskrisen – i vissa fall upp till 30 procent – är bostadspriserna i Portugal nu väg upp. Under den senaste 12-månadersperioden har priserna ökat med cirka 3 procent, enligt Fastighetsbyråns egna siffror.

De vanligaste kunderna är 55-plussare med månadsinkomster på minst 40 000 kronor. Men även familjer med barn i skolåldern har börjat visa intresse. I de fallen handlar det dock inte om permanenta lösningar utan snarare om semester­bostäder. Förutom Algarvekusten är badorten Cascais, en halvtimme med tåg från Lissabon, ett populärt svenskt val.

En trerumslägenhet på Algarvekusten i ett attraktivt läge nära havet och med terrass ligger på cirka 200 000–250 000 euro, i svenska kronor motsvarande 1,9–2,4 miljoner kronor. Ett jämförbart boende i spanska Costa del Sol kostar cirka 50 procent mer. För en villa på Algarvekusten får man vara beredd att betala mellan 400 000 och 500 000 euro, motsvarande 3,8–4,8 miljoner kronor.

– Vi märker en ökad efterfrågan på fristående mindre villor. Jag trodde att folk flyttade hit för att de var trötta på sina villor hemma i Sverige. Men allt fler vill ha sin pool och sin lilla täppa, även här, säger Christer Hellman.

Han berättar att parallellt med att nyproduktionen ökar i Portugal pågår också många renoveringsprojekt för att modernisera äldre stadsdelar i större städer som huvudstaden Lissabon och Porto, i norra delen av landet.

Göran Andersson på Sparsam Skatt rekommenderar att den som vill flytta till Portugal lägger tid på att läsa in sig på landet. Och på att besöka flera orter. ­Kanske till och med att provbo innan beslutet tas.

– Att flytta enbart av skatteskäl blir sällan bra. Man ska tänka igenom noga om Portugal verkligen är rätt land innan man bestämmer sig. Sätt dig in i regelverket. Ju mer förankrat ditt beslut är, desto större är chansen att man trivs i det nya landet.

 

Text: Yla Carlsson

Populära områden

Algarvekusten: Lagos, Ferragudo, Carvoeiro, Tavira, Silves, São Bras do Aportel och Portimão.

Lissabon och om­rådena i närheten – Estoril och Cascais.

Costa da Prata (kuststad, norr om Lissabon).

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET