Stockholmsbörsen
Penser: Vi är inne i en korrektion – inte en långvarig börsnedgång
“Vi ser i dagsläget att vi är inne i en normal korrektion och inte i början av en långvarig börsnedgång. Aktieandelen i våra allokeringar har minskat men vår marknadssyn har inte ändrats. Vi är fortsatt överviktade börsen. Det är av största vikt att studera marknaden via data, eftersom sentiment rycks med och kan leda till allvarliga misstag”, skriver Thulin.
Enligt Thulin är denna nuvarande korrektionen inte en bra anledning att lämna marknaden eftersom den skett från en så pass hög prisnivå och dessa tenderar att vara kortvariga. Rent matematiskt har marknaden prissatt en kraftigt lägre konjunkturcykel och kraftigt sämre finansiella villkor vilket gör att riskbelöningen är på motsatt sida. Orsaken till nedgången i slutet på januari menar Thulin var politisk oro och optionsmarknaden, när den nu lättar ser man en stigande börs framöver.
Erik Penser är fortsatt pro-risk och anser fortfarande att marknaden befinner sig i en så kallad supercykel.
“Vi fortsätter att förutse att 2022 kommer att ge en fortsatt återhämtning i konjunkturcykeln, ökad rörlighet och aktivitet i och med att vi kommer in i en endemi från pandemi och stigande konsumentefterfrågan. Obligationsräntorna steg i början av året då takten i normaliseringen av centralbankspolitiken prisades in. Vi ser att räntorna måste höjas avsevärt ytterligare innan de ger en väsentlig motvind på aktiemarknaderna totalt sett. De länkar mellan till exempel USA:s centralbanks höjningar och åtstramande finansiella villkor är väldigt svaga just nu, och då har vi ändå prisat in en två år lång höjningscykel. Vi noterar att över den senaste veckan gick marknaden över till att de facto investera i fallande räntor, ur värdeaktier, ur högutdelande och lågvolatila aktier in i tillväxtaktier och high yield företagsobligationer – en rörelse som vi förutsåg och håller med om”, avslutar Thulin.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.