Penser bommar motiverade värdet i 92% av sina uppdragsanalyser

Uppdragsanalys är ett snabbt växande fenomen. Men hur bra är analyserna? När Afv går igenom Erik Penser Banks uppdragsanalyser från ett år sedan så visar det sig att nio av tio aktier ligger under Pensers motiverade värde.
Penser bommar motiverade värdet i 92% av sina uppdragsanalyser - penser (5)(2)

Aktieanalys skrivs utifrån många olika “affärsmodeller”. Banker och mäklarfirmor har traditionellt finansierat analyserna via courtage medan analysmedia som exempelvis Affärsvärlden lever på prenumerationsintäkter. På senare år har dock så kallad uppdragsanalys vuxit i betydelse.

OPARTISKT ELLER OPTMISTISKT?

Uppdragsanalys innebär att det är börsbolagen som betalar för att exempelvis en mäklarfirma ska analysera bolagets aktie. För ett år sedan (se länk intill) så granskade Afv fenomenet som nu har väldigt stor utbredning. Nu har Afv även granskat utfallet för ett par stora aktörer inom uppdragsanalys. Vi börjar med Erik Penser Bank.

DÅLIGT MED FACIT I HAND

Erik Penser Bank har drygt 80 börsbolag som kunder inom uppdragsanalys inom ramen för conceptet EP Access. Afv har gått igenom samtliga av bankens uppdragsanalyser som gjordes för ett år sedan, totalt 59 stycken. Penser sätter utifrån sina analys ett motiverat värdeintervall på bolagets aktie. Afv har jämfört de motiverade värden som sattes för ett år sedan, med det lägre värdet i intervallet som utgångspunkt, med kursen på dagens börs. Utfallet syns i grafiken nedan samt i en mer detaljerad tabell i botten av artikeln.

Det visar sig att Pensers “motiverade värde” på aktierna nästan alltid är för högt jämfört med utfallet nu ett år senare. Den genomsnittliga avvikelsen från det motiverade värdet är -48% för de bolag som Penser analyserade för ett år sedan. Alltså en avvikelse som är vida sämre än den börsnedgång som vi upplevt under samma period. Afv har sökt Erik Penser Bank, men Robert Tovi som är ansvarig för uppdragsanalyser hälsar dock att banken inte önska kommentera.

En genomgående trend är alltså att Penser utmålade en alltför ljus framtid för aktier där börsbolagen betalade för analystjänsten.

I många fall är avvikelsen dramatisk. Så som Pensers analyser av Redsense Medical eller Irisity, som båda idag handlas för knappt en fjärdedel av Pensers motiverade värde. Rolling Optics handlas för blott 7% av Pensers motiverade värde. Somliga aktier har emellertid gått mer eller mindre som Penser prognostiserade.

SBB är en aktie i hetluften och Penser Bank var en av de aktörer som skattade aktien högt i fjol. Penser höjde emellertid sin motiverade värdering gång på gång, och så sent som i november 2021 låg deras uppskattade kurs på 68-70 kr. Idag handlas aktien för knappt 16kr.

ÄVEN DÅLIGT RELATIVT INDEX

Med tanke börsfallet under våren är det emellertid inte särskilt förvånansvärt att motiverade värden som sattes för ett år sedan visat sig vara optimistiska. Om man justerar ner de motiverade värdena lika mycket som börsen fallit det senaste året skulle 24% av bolagen klara spärren idag. Den genomsnittliga avvikelsen från dessa justerade motiverade värden hade idag varit -35%.

De bolag som Penser analyserade för ett år sedan har emellertid även gått sämre än börsen överlag. Det senaste året föll Stockholmsbörsen med 19%, medan den genomsnittliga kursutvecklingen för bolagen som Penser analyserat under varit -29% under samma period.

Afv har även skrivit om Nordeas uppdragsanalyser, med ett utfall på -29% (se länken till nedan).

Affärsvärlden sätter köp- och säljråd på aktieanalyser, samt neutrala råd, och följer alltid upp dessa. I juni och juli 2021 satte Afv 19 köpråd och 4 säljråd (och cirka 40 neutrala råd). 12 av 19 köpråd blev rätt, och tre av fyra säljråd. Den relativa avkastning på +19%. För säljråden, som dras ner av Wicket Gaming som rusat 200% det senaste året, är den relativa avkastningen -21%. Här finns mer statistik över hur Afv:s olika råd gått.

Tabellen nedan visar utfall för alla Pensers uppdragsanalyser som har cirka ett år på nacken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold