Estland
Penningtvätt: Estland näst säkrast i världen
Danske Bank har enligt bankens egen utredning medverkat till penningtvätt motsvarande ett belopp av 1 500 miljarder danska kronor i filialen i Estland fram till att den 2015 stängde sin portfölj för utlandskunder. Swedbank misstänks för att ha medverkat till penningtvätt motsvarande 40 miljarder svenska kronor i bankens kontor i Baltikum mellan åren 2007 och 2015. Estland är knappast den plats i världen som svensk allmänhet förknippar med säkerhet kring finansiella transaktioner.
I den senaste rankningen, Basel AML Index 2018, som bedömer risken för penningtvätt och terrorfinansiering bedöms dock Estland som näst säkrast i världen efter Finland av de 129 länder som rankas. Störst risk för penningtvätt finns i länder som Tadzjikistan, Mocambique och Afghanistan. Sverige rankas som det sjunde säkraste landet I världen
Livia Vosman, kommunikationschef på den estniska finansinspektionen, säger till Affärsvärlden att Estlands ramverk mot penningtvätt och bekämpning av terrorfinansiering alltid motsvarat de standarder som satts upp av FAFT (Financial Action Task Force, mellanstatligt organ som tar fram internationella standarder för bekämpning av bland annat och penningtvätt och finansiering av terrorism) och den utvärdering som görs av FATF:s europeiska enhet Moneyval.
– Vi har också väletablerade finansiella standarder, starka politiska rättigheter, låg korruption och hög grad av transparens vilket också vägs in i Basels AML-index, säger Livia Vosman.
I indexet har ramverk för AML/CFT (antipenningtvätt och bekämpning av terrorfinansiering) störst vikt (65 procent), näst viktigast (15 procent) är landets finansiella standarder och transparens och den tredje faktorn är låg korruption (10 procent).
Tre länderna med lägst risk för penningtvätt/terrorfinansiering
- Finland
- Estland
- Litauen
Tre länderna med högst risk för penningtvätt/terrorfinansiering
- Tadzjikistan
- Mocambique
- Afghanistan
Källa: Basel AML Index 2018
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.