Pengaregnet över Harald Mix efter Carnegie-affären

DNB köper Carnegie för 12 miljarder – och Harald Mix Altor kammar hem merparten. Men även flera Carnegie-anställda kommer få en del av pengaregnet, visar Affärsvärldens genomgång.
Pengaregnet över Harald Mix efter Carnegie-affären - Harald Mix Altor DNB Carnegie
Storslam för Haralds Mix Altor i samband med Carnegie-affären med DNB.

Idag kom nyheten att norska DNB köper investmentbanken Carnegie för 12 miljarder kronor. På säljsidan står framför allt Harald Mix riskkapitalbolag Altor. Affären beräknas slutföras första halvåret 2025.

Planen är att byta namn på DNB Markets till DNB Carnegie, samt att behålla Carnegies nuvarande VD Tony Elofsson som chef över enhetens bank- och investeringsverksamheter i Sverige, Danmark och Finland.

Altor får in 8,8 miljarder

Den största vinnaren på affären blir Altor som (via fem olika bolag) får in ungefär 8,8 miljarder kronor, enligt Affärsvärldens bedömning och baserat på protokollet från en extra bolagsstämma som hölls 1 oktober. Ett förmodligen välkommet tillskott i kassan för Harald Mix som under en period varit i den mediala skottgluggen apropå krisen hos batteritillverkaren Northvolt. Under dagen kom även uppgifter om att Altor är en del av ett konsortium som har lämnat ett bud på danska Saxo Bank, något Bloomberg rapporterat.

Enligt EFN ska även Henrik Didner och Adam Gerge få 360 Mkr eftersom de betalades med aktier i samband med att Carnegie förvärvade deras fondverksamhet. Det framgår inte av ägarlistorna från den extra bolagsstämman om de blivit delägare i Carnegie via något av Altor-bolagen.

Ett antal anställda som äger ungefär 20% av Carnegie kommer dela på 2,4 miljarder kronor, givet att affären går i lås. Erik Penser Bank AB äger 5,4% av Carnegie, motsvarande 648 Mkr. Tidigare VD:n på Carnegie, Björn Jansson, kommer få minst 48 Mkr genom affären. Men det kan röra sig om mer eftersom han kan vara en del av de anställda som äger 20% av investmentbanken.

Även den legendariske mäklarchefen Henrik “Falken” Falkenberg får minst 48 Mkr genom DNB:s köp.

Hög värdering

Carnegie har för närvarande runt 850 anställda och förvaltar cirka 436 miljarder kronor inom private banking och kapitalförvaltning. I tabellen nedan syns hur andra bolag med jämförbar verksamhet värderas. Noterbart är att DNB räknar med att Carnegies verksamhet ska generera en vinst på 1 miljard kronor per år från och med 2025 före synergier.

Det är en rejäl förbättring mot vad de tjänat historiskt. Förra året landade investmentbankens resultat på 300 Mkr, året innan var årets resultat 568 Mkr. År 2021 uppgick årets resultat till 1,2 miljarder kronor. Även om man inkluderar förvärven av Erik Penser och Didner & Gerge är vinstförhoppningarna från DNB högt ställda.

Bolag P/E 2023 P/E 2024E P/B
Carnegie 34,6 12,0 3,1
Pareto 7,3 7,6 1,0
Mandatum 12,7 12,5 1,3
Storebrand 11,6 11,9 1,7
Ålandsbanken 10,8 1,9

LÄS ÄVEN: 

DNB köper Carnegie: ”En perfekt partner”

Bankanalytikern hyllar DNB:s storaffär: Strategisk viktig

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF