Pengar att tjäna före nyår!

Du kan trimma skatten på kapitalförsäkringen. Det är ett av tipsen när Affärsvärldens Malcolm Svensson ger privatekonomiska råd inför årsskiftet.

Julafton närmar sig med stormsteg och mitt i julstressen är det även dags att tänka på att årsskiftet närmar sig. Efter julafton är det nämligen bara två vardagar kvar på 2008. Med andra ord är det dags att sälja förlustaktier för att kvitta mot vinster som tagits tidigare under året.

Alla kan dock inte dra av sina förluster (men slipper även betala skatt på vinster), jag tänker naturligtvis på alla som har kapitalförsäkringar, placeringsformen som under senare år har blivit allt mer populär. Detta sedan nätmäklare kommit med billiga alternativ där pengarna dessutom inte är låsta (vilket var fallet hos exempelvis SEB och andra storbanker).

Att pengarna inte är låsta har medfört att det går att undvika den årliga avkastningsskatten genom att ta ut pengarna från kapitalförsäkringen innan årsskiftet.

Tanken med denna sparform har naturligtvis inte varit att det ska gå att helt undvika skatt och det kommer antagligen ske förändringar för att ta bort möjligheten. Ett troligt scenario är att skatten kommer grunda sig på antalet dagar man haft pengar på sin kapitalförsäkring. Så länge det inte är så går det dock att undvika skatt genom att göra en lämplig överföring från kapitalförsäkringen till ett privatkonto strax innan nyår. Varken Skatteverket eller nätmäklare menar att detta agerande är felaktigt.

Däremot går det inte längre att sälja kapitalförsäkringar med förlust (exempelvis till sin sambo eller fru) för att på så sätt få en reaförlust (efter en lagändring som trädde i kraft första januari).

Dessutom bör man fundera på att sätta in upp till 12 000 i privat pensionssparande (pengarna binds till 65 års ålder) och göra ett allmänt avdrag för summan. För en person med en marginalskatt på 57 procent innebär detta cirka 6 800 i avdrag på skatten medan 32 procents marginalskatt medför ett avdrag på cirka 3 800. Sätter man in mer än 12 000 förs den insatta summan med till 2009 (carry forward).

För att lätta på julstressen kan det ligga nära till hands att hyra in en tomte, detta går dock inte att dra av som hushållsnära tjänst (försök inte heller dra av mat från en cateringfirma). Däremot går det att dra av halva arbetskostnaden för någon som lagar julmaten i hemmet eller tar hand om barnen…

Till sist, en julklapp för småföretagare. Enligt Skatteverkets rekommendationer är det okej att köpa en julklapp till sina anställda för upp till 400 kronor (inklusive moms). Med andra ord, köp en julklapp till dig själv som ditt företag står för (upp till 400 kronor) och slipp arbetsgivaravgifter och undgå inkomstskatt.

Glädjande för fåmansföretag är att gränsvärdet för utdelning, under 2009, höjs från två till 2,5 inkomstbasbelopp, vilket innebär att det, nästa år, går att dela ut cirka 125 000 kronor mot årets 96 000 kronor och ändå bara skatta 20 procent. Dessutom sänks löneuttagskravet från 15 till tio inkomstbasbelopp under nästa år, eller cirka 42 000 i månaden från dagens 57 000 kronor.

Nu fattas det bara att även vissa löneförmåner, framför allt bilförmån, även de får räknas in i löneunderlaget. Det borde inte vara så svårt att använda Skatteverkets schablon på bilförmåns värde även i denna uträkning. Dagens regel där enbart kontanta medel räknas in i underlaget är lite väl hård.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.