Peabs VD: ”Bostadsmarknaden har i princip kollapsat”

Byggbolaget Peab presenterade en stark orderingång under andra kvartalet och VD Jesper Göransson känner optimism för marknaden. ”Vi möter en marknad som till stora delar är ganska stark med anläggningssidan och beläggningssidan", säger han till Afv.
Peabs VD: ”Bostadsmarknaden har i princip kollapsat” - peab vd
Peabs VD Jesper Göransson. Foto: Pressbild

Aktiemarknaden reagerade positivt på byggbolaget Peabs rapport och skickade upp aktien med 5%.

Byggbolaget levererade en nettoomsättning på 15,3 mdr kr i andra kvartalet, 3,3% lägre än samma period förra året. Även rörelseresultatet var lägre än samma period ifjol och kom in på 619 Mkr.

Orderingången däremot är 31% starkare än Q2 2023 och landade på 16,4 mdr kr.

Peabs VD Jesper Göransson tycker att byggbolaget levererar en ”stabil” rapport för andra kvartalet.

”Vi möter en marknad som till stora delar är ganska stark med anläggningssidan och beläggningssidan och övrigt husbyggande och sen har vi bostadsbyggandet som är lågt”, säger han till Affärsvärlden.

Ni rapporterar en minskning i nettoomsättningen med 7% för första halvåret 2024. Vad är de huvudsakliga orsakerna till detta?

”Nu producerar vi på orderingången som vi hade under förra året. Då hade vi en fallande trend på orderingången så det är det som kommer igenom i omsättningen nu. Vi har en eftersläpning på ungefär ett år mellan så att säga orderingång och hur det ser ut i omsättningen.”

Få byggstarter

Peabs affärsområden för fastighetsutveckling och för bostadsutveckling har båda rapporterat negativa rörelseresultat under kvartalet. Peab har i stort sett inte startat några projekt under perioden.

”I den mån bostadsutvecklingsprojekt startat har det varit byggt i egen bok och det resultatet räknas in först när vi säljer. Det är en effekt av att bostadsmarknaden i princip har kollapsat och vi har dragit ned byggstarterna”, säger Jesper Göransson och fortsätter:

”Fastighetsutvecklingssidan är på samma tema, efterfrågan på nya kontor är klart lägre än tidigare. Så vi startar inga fastighetsutvecklingsprojekt heller. Vi har kvar en kostnadsmassa för en organisation som inte får full täckning när marknaden är som idag.”

Kan det bli aktuellt med nedskärningar?

”Vi har gjort stora justeringar under det gångna året och successivt anpassat oss. Det är alltid en balansgång, för vi behöver behålla kompetens i organisationen tills marknaden kommer tillbaka”, säger Jesper Göransson.

Två faktorer för vändning

Att marknaden kommer tillbaka tror Peabs VD starkt på, men frågan är när. Riksbankens första räntesänkning i år var välkommen och Jesper Göransson hoppas på att fler kommer under andra halvan av 2024.

”De senaste inflationssiffrorna som kom i förra veckan talar för att vi är i rätt riktning där”, säger han.

Men för att marknaden ska vända helt behöver priserna på bostäder på andrahandsmarknaden vara stabila eller stigande, menar Peabs VD.

”De två faktorerna är viktiga för att det ska hända någonting för nyproduktion och det kommer säkert att ta lite tid. Sen pågår en omställning med kontorsytor efter pandemin som också tar tid, där läge blir allt viktigare.”

Så det blir mer förtätningar av stadskärnor framöver?

”Kan det vara. Men framförallt lägen med bra kommunikationer och där det finns en attraktivitet i själva läget”, säger Göransson.

Fortfarande hög räntekostnad

Peabs nettoskuld har minskat till 13 mdr kr från 19,7 mdr kr. Men den genomsnittliga räntan i låneportföljen har ökat till 5,7%. Byggbolaget ligger på en skuldsättningsgrad på 0,6x vilket är inom bolagets egna uppsatta intervall på mellan 0,3x-0,7x.

”Räntekostnaden är fortfarande hög. Det är klart att det biter i resultaträkningen och utifrån det perspektivet skulle jag gärna se att skuldsättningen kommer ner något mer. Inte för att skuldsättningen är för hög, för den är rimlig. Men helt enkelt för att räntorna fortfarande är för höga”, säger Jesper Göransson.

OM LKAB: “GRÖNA OMSTÄLLNINGEN KOMMER SKE”

I juni kommunicerade Peab att bolaget inlett ett samarbete med LKAB om att utveckla en järnsvampsanläggning i Malmfälten.

”Vi har byggt mycket åt LKAB historiskt sett och vi vill vara med på deras omställningsresa. Nu har vi slutit ett fas-1-avtal för deras satsningar i Malmfälten och vi sitter nu tillsammans med dem för att designa projektet mer i detalj. Syftet är att vi ska hitta rätt omfattning och rätt pris för att komma till ett slutligt entreprenadavtal helt enkelt”, berättar Jesper Göransson.

Du har tidigare sagt att ”möjligheterna i norra Sverige är enorma”. Nu har Northvolt i Skellefteå haft en del bakslag. Hur går dina tankar kring det?

”Jag vill inte recensera något enskilt projekt eller satsning. Den gröna omställningen kommer att ske. Sen finns det ingen spikrak väg utan det är krogar längs vägen. Jag är optimist och vi har redan byggt mycket och kommer bygga ännu mer. Det är inte bara fabriker som byggs utan infrastruktur-kopplade satsningar på hamnar, kajer, vägar och järnvägar och mycket annat som måste på plats”, säger Jesper Göransson.

Peab, Mkr Q2-2024 Q2-2023 Förändring
Orderingång 16 434 12 505 31,4%
Nettoomsättning 15 232 15 756 -3,3%
Rörelseresultat 619 1 090 -43,2%
Rörelsemarginal 4,1% 6,9%
Resultat före skatt 522 1 406 -62,9%
Nettoresultat 427 1 110 -61,5%
Resultat per aktie, kronor 1,48 3,86 -61,7%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.