Peab-miljardärer vill investera i Annehems nyemission

Fastighetsbolaget Annehem vill ta in 300 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Peab-familjen Paulsson vill öka innehavet i bolaget på bred front och Emissionsguiden genomför en flaggrockad.
Peab-miljardärer vill investera i Annehems nyemission - Fredrik Paulsson, Monica Fallenius
Till vänster, Fredrik Paulsson. Foto: Camilla Hedström

På torsdag inleds teckningsperioden för Annehem Fastigheters nyemission som kan tillföra bolaget 300 Mkr före kostnader.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om emissionen och hissade då en flagga för bristfällig information. Detta med anledning av att Annehem inte angivit vad emissionskostnaderna skulle landa på, eller lämnat fingervisningar om nyckelpersoner avsåg att investera. De uppgifterna återfinns i prospektet.

Emissionskostnaderna landar på 15 Mkr, motsvarande 5% av emissionen. Det framstår som helt klart överkomligt och flaggan slopas.

I stället hissas en ny för “Kapitalbehov i trängt läge”. Det lyfts även fram en positiv aspekt med emissionen då det noteras att befintliga ägare växlar upp.

Kapitalbehov i trängt läge

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Bolaget anger själva att de har ett rörelsekapitalbehov som uppstår under första kvartalet 2024.

Monica Fallenius, VD Annehem Fastigheter.

VD Monica Fallenius kommenterar att deras rörelsekapitalbehov såsom det formuleras i prospektet är utformade enligt Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens riktlinjer.

Dessa är relativt strikta i vilka in- och utflöden av kapital som får räknas med och därför har varken den garanterade delen av företrädesemissionen eller den kommande refinansieringen av vår fastighet Almnäs fått beaktats vid bedömning av storleken på bolagets rörelsekapitalsbehov. Rörelsekapitalbehovet uppstår som ett resultat av förvärvet av The Corner vilket är hela bakgrunden till varför den offensiva företrädesemissionen genomförs“, uppger hon till Afv.

Peab-miljoner in i Annehem

Annehem Fastigheter bildades 2020 genom en avknoppning från byggkoncernen Peab.

Sedan dess har Fredrik Paulsson, son till Peab-medgrundaren Mats Paulsson, successivt ökat sitt innehav i Annehem via Ekhaga-koncernen som han äger till mer än 50% (resten ägs av andra familjemedlemmar). Ekhaga har en portfölj som värderas till 6 miljarder kronor, enligt Holdings. Ägandet i Annehem uppgår för Fredrik Paulsson (direkt och indirekt) till över 28% av kapitalet och över 50% av rösterna. Genom att kombinera ett teckningsåtagande (pro rata) och ett garantiåtagande åtar sig Ekhaga att investera 125 Mkr.

Nämnda miljardären Mats Paulsen har genom holdingbolag och stiftelser åtagit sig att teckna sin pro rata-andel i emissionen. Mats Paulsson har även lämnat ett garantiåtaganden på 23,5 Mkr. Ytterligare två medlemmar av familjen Paulsson har åtagit sig att investera mindre summor enligt sina pro rata-andelar. Detsamma gäller för Peabs vinstandelsstiftelse och Peab-fonden.

Totalt är 56,83% av emissionen, motsvarande 170 Mkr, säkrad genom familjen Paulsson och Peab-åtagandena.

Det är en positiv signal när större ägare växlar upp ägandet. Så även i detta fall. Det kan dock nämnas att den historiska kopplingen till Peab fortsatt gör sig påmind i Annehem. Förvärvet som Annehem ska finansiera med företrädesemissionen genomfördes exempelvis med Peab som säljare.

Vid lunchtid på onsdagen stod Annehems börskurs i 15,74 kr. Med andra ord god marginal ned till teckningskursen på 10,20 kr. Intrycket är att det finns förutsättningar för ett ett positivt emissionsutfall för Annehem.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.