Ardian
PE-jätten miljardsatsar på datacenter: ”Norra Sverige är intressant”
Franska riskkapitalbolaget Ardian annonserade köpet av Verne Global från brittiska investmentfirman Digital 9 i november förra året. De fick betala 575 miljoner amerikanska dollar, motsvarande 6 mdr kr, enligt Reuters. Nu har affären godkänts av myndigheterna och den franske PE-jätten har stora planer för datacenterbolaget.
Verne Global tillhandahåller datacenter i London, Finland och Island. Huvudkontoret ligger i London där även bolagsledningen sitter. För 2022 hade bolaget en omsättning på 47 miljoner amerikanska dollar, motsvarande 480 Mkr, och ett rörelseresultat på 6,6 miljoner dollar, motsvarande 68 Mkr. Under 2023 ska omsättningen ha vuxit till 62 miljoner dollar, enligt en källa till Affärsvärlden.
Norden är kallare
Ytterligare drygt 600 miljoner amerikanska dollar, motsvarande 6 mdr kr, ska nu investeras för att bygga ut befintliga datacenter men också utvärdera möjligheten expandera till Norge och Sverige, berättar Simo Santavirta, Senior Managing Director på Ardian.
“Detta är avancerade datacenter vars kunder behöver mycket datorkraft, för användning av AI och simuleringar av till exempel bilkrascher för fordonstillverkare”, säger han till Affärsvärlden och fortsätter:
”Datacentren är miljövänliga. De drivs på förnybar energi och drar nytta av att ligga i Norden där det är kallare”, säger Simo Santavirta och lyfter fram att de isländska centren drivs med energi från varma källor och de finska centren med sol- och vindkraft som köps in.
Han har jobbat INOM energisektorn i över 20 år och har bland annat suttit i styrelsen för det svenska vindkraftsbolaget Lyrestad.
”Det finns en konkurrensfördel i Norden och vi ser stor tillväxtpotential och möjlighet att tillföra mer kapital. Vi vill att bolaget ska växa sin megawatt-kapacitet med en faktor på 4”, säger Simo Santavirta.
Sverige näst på tur
Tillväxten ska främst ske organiskt, där redan existerande verksamheter ska utvecklas och optimeras. I Norge har Verne redan inlett samtal lokalt för att starta upp verksamheten medan står Sverige näst på tur.
”Norra Sverige är intressant eftersom det finns vattenkraft och mycket vindkraft på plats redan. Nu ska vi se över den svenska marknaden och få en förståelse för var och hur vi ska expandera”, säger Simo Santavirta.
Ardian har investerat i svenska bolag tidigare. 2006 köpte bolaget upp Com Hem som senare såldes 2013. Bolagets infrastrukturfond har därefter investerat i vindkraftsbolagen Lyrestad och Åndberg Vind. 2018 köpte svenska riskkapitalbolaget Triton och Ardian trafiksäkerhetsbolaget Ramudden från IK Partners och under 2020-talet har den franske PE-jätten även köpt läkemedelsbolaget Recipharm och pappersbolaget OptiGroup & Hygas, enligt bolagets hemsida.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.