”Paynovas storslagna framtid”

Paynovas nya vd Björn Wahlgren har gedigen erfarenhet av betalkortsbranschen, tillsammans med det nätverk han hunnit bygga upp räknar han med att kunna vända på skutan.

Klockan är kvart över tolv på fredagen när Affärsvärlden möter Björn Wahlgren som väntar vid ingången till Zink Grill på Biblioteksgatan i Stockholm. För ett halvår sedan tog han över som vd för NGM-noterade Paynova.

Bolaget bildades i april 2000 av Dan Blomberg och Bengt Holmqvist som än idag sitter med i bolagets styrelse. Grundarna stod enbart för kapitalet och tekniken byggde på några ingenjörer som arbetat på Ericsson och där utvecklat en metod för mikrobetalningar på nätet.

Det har visat sig vara svårt att skapa lönsamhet genom att enbart syssla med säkra mikrobetalningar, dessutom är det möjligt att, idag, betala småsummor med betalkort, vilket inge gick för åtta år sedan. Bolaget har därför skiftat fokus. Ett tag var försökte Paynova sälja in sig hos kunderna och erbjuda säkra överföringar, idag har det dock blivit mycket säkrare att betala med kort på nätet.

– Bedrägerier idag sker antingen genom att bedragaren hackar in sig och snor kortuppgifter eller, som DI skriver om idag, kan man sno kortläsare från butiker och på så sätt få tillgång till information om kortnummer, då denna info finns sparad i kortläsaren, säger den sportintresserade vd:n.

Det Björn Wahlgren inte vet om kortbranschen är inte värt att veta. 64-åringen jobbade på mitten av 70-talet på Eurocard som från början var ett svenskt bolag innan det expanderade till Europa. Han hade där nära kontakt med restauranger och hotell som på den tiden hade omständligt system för subventionerade luncher.

– Då hade företag och restauranger avtal där de anställda på företagen fick köpa vouchers, ungefär som företagsbiobiljetter. På Eurocard startade vi då upp Rikskuponger för att underlätta.

Under åren 1979 till 1981 var han vd för Rikskuponger innan han gick tillbaka till Eurocard, som då köpts upp av SEB, där han blev vd. Efter en period som chef för Gota Banks finansrörelse startade han i maj 1990 egen konsultfirma där han haft en rad uppdrag från olika företag, bland annat Posten, First Data och Danske Bank.

– Internet slog igenom på stort i mitten av 90-talet och på Posten hade vi Torget som erbjöd betalningslösning för E-handel.

Det är alltså en meriterad vd som Paynova har rekryterat som ska försöka få bolaget att uppvisa positiva kassaflöden. Trots sin ålder verkar vd:n inte trött utan enbart sporrad att lyckas med sitt uppdrag.

– Efter ett halvår på bolaget är jag än mer övertygad att Paynova är rätt positionerat för fortsatt tillväxt. Jag trodde jag hade koll på bolaget då jag följt det under flera år innan jag tog över som vd men jag har fått lära mig en massa nytt efter att ha tagit över. Särskilt inom online-spel, en bransch som växer mycket snabbt.

– Innan jag började på Paynova hade jag inte någon större koll på virtuella världar såsom Second Life och Entropia samt MMOG:s exempelvis World of Warcraft. Så när jag talar med dessa bolag blir det ibland svårt att veta om de talar om virtuella världen eller den verkliga.

I slutet av april tecknade Paynova ett exklusivt partneravtal med kinesiska CRD som fått i uppdrag av kinesiska regeringen att bygga en virtuell värld. Paynova har bland annat utses till exklusiv leverantör av betaltjänster till CRD:s virtuella värld där aktörerna kan spela online och e-handla inom Kina såväl som med väst.

– När jag talar med kineserna får jag ibland fråga om de talar om den virtuella världen eller den verkliga varpå svaret blir: ”Ja”. De båda världarna håller på att växa ihop och det finns en rad affärer i dessa virtuella världar. I Second Life betalar ABN Amro 100 000 dollar årligen för en oktroj. Företag som H&M och IKEA syns i dessa världar.

CRD spår att enbart dess marknad ska omsätta motsvarande 10 miljarder årligen i slutet av 2010.
– Räkna grovt med en procents för oss på den summan, då förstår du vilken potential samarbetet har. Då är det ändå bara från ett håll, säger vd:n.

CRD och Paynova för samtal om att ytterligare fördjupat samarbete, alternativt ett samgående.
– Dessutom har samarbetet medfört uppmärksamhet i Asien och gett upphov till diskussioner med andra företag.

Utöver satsningen på onlinespel satsar bolaget även på att erbjuda e-handlare säkra och enkla betalningslösningar. Paynovas betaltjänst bygger på att bolagen inte ska behöva träffa separata avtal med PSP:er, banker och inlösare utan att Paynova blir mellanhanden.

– För kunderna har betalningsförfarandet på nätet blivit säkrare men inte för handlarna. De löper samma risk för bedrägerier som förut och på Paynova har vi ändrat fokus från att erbjuda säkra betallösningar för kunder till att erbjuda detsamma för e-handlare. Betalningen sker som procentsats av försäljningssumman.

Reseföretag är några av Paynovas främsta kunder på denna marknad. SJ är en referenskund som är mycket nöjt över att Paynova förenklat och avlastat administrationen för dem.

– Jag brukar visa en film där SJ Försäljnings distibrutionsansvarige uttalar sig väl om oss när jag är ute hos kunder och presenterar vårt företag.

Så du jobbar även som säljare?
– Vi har idag en säljorganisation med fyra säljare ute på fältet men även jag är väldigt aktiv i försäljningen då det är det roligaste jag vet. Jag tar hand om större kunder, säger Björn Wahlgren och förklarar att bolaget inte har så många riktigt stora kunder utöver SJ men att han tror att det kommer att bli klart med en två större sådana under hösten.

Bolaget är mitt uppe i en nyemissionsfas där en del har gjorts och en annan del ska göras i höst. Emissionen görs för att bolaget behöver pengar och den första inbringade 23 miljoner, ytterligare 11 miljoner ska tas in i september / oktober. Storägarna, med Mats O Sundqvist som största ägare, har ställt sig bakom emissionen.

Trots att bolaget ökade transaktionsvolymen med 55 procent till 149 miljoner kronor under det första kvartalet i år jämfört med det första kvartalet 2007 gick bolaget ändå back med nio miljoner (12,5 Mkr) under kvartalet.

– Det gäller att öka omsättningen för att uppvisa positiva resultat då denna business uppvisar klara skalfördelar. Större serverkapacitet kostar nästan inget. Förut har Paynova gång på gång gått ut och gett mål för när bolaget ska leverera positiva kassaflöden, jag vill inte gå ut och göra det utan det gäller att jobba för att öka omsättningen. Jag hoppas dock att pengarna vi dragit och drar in i dessa emissioner räcker och att vi inte behöver göra fler emissioner. Under 2009 bör det kinesiska samarbetet visa sig i resultatet, säger han.

Efter två timmar med snack om bolagets framtid och möjligheter från den entusiastiske vd:n som även han berätta om sitt intresse för matlagning skiljs Affärsvärlden och han åt varsitt håll då han svänger av för att gå dit han ställt bilen han ska ta till kontoret vid Vanadisplan i Vasastan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.