Patrik Brummer: Botten är inte nådd

Teknologiaktierna har inte fallit färdigt. Det är beskedet från Patrik Brummer, förvaltaren som spådde fortsatt börskrasch så sent som i november.

Att Brummers hedgefond Zenit ökade i värde med 5,3 procent hittills i år är inget som imponerar på honom själv. Ett starkt februari räcker inte för att skyla över att fonden backade i värde under januari.

”Ska man rannsaka sig själv så har det varit en enkel marknad de senaste månaderna. Det var uppenbart att värderingarna inte skulle hålla”, säger Patrik Brummer till Ekonomi24.

Den sista februari hade Zenitfonden en stor del av sina tillgångar i korta positioner på Nasdaq, den amerikanska teknologibörsen som mer än någon annan styrt de senaste årens kursuppgångar för teknologiföretag över hela världen. Därtill har Zenit tidigare blankat tillväxtaktier som Skandia och Assa Abloy.

Ekonomi24: I slutet av november förra året spådde du att Nasdaq skulle halveras från nivån kring 3000 till 1500, det vill säga där indexet låg i början av hösten 1998. Nu står Nasdaq kring 2000. Har du ändrat scenario?

”Nej, jag är övertygad om att det är alldeles för tidigt att spå en vändning. Det går fortfarande att hitta övervärderade aktier på Nasdaq. När kurserna dessutom faller så leder det till sämre kapitalflöde in i aktiefonderna. När köptrycket uteblir faller kurserna i de övervärderade aktierna ytterligare”, säger Patrik Brummer.

”Tillfälliga rekyler som det vi såg tidigare i veckan betyder bara att det fortfarande finns för många som handlar aktier utan att förstå risk. Jag förstår mig exempelvis inte på hur alla dessa aktiefonder fortfarande kan marknadsföras så agressivt. Det har bara lett till att allmänheten har för mycket aktierisk bland sina tillgångar, även i Sverige.”

Patrik Brummers pessimism gäller även de nordiska teknologijättarna Ericsson och Nokia. Vid årsskiftet valde Zenitfonden att blanka bland annat Nokia och en titt på månadsbrevet till kunderna i februari tyder på att det negativa scenariot kvarstår. Orsaken är att tillverkarna av mobiltelefoner byggt upp för mycket kapacitet.

”Det är en milsvidd skillnad mellan 600 miljoner sålda mobiltelefoner och kanske bara 450 miljoner. När det blir överkapacitet tvingas tillverkarna att sänka priserna för att behålla sina marknadsandelar. Priskriget kommer att slå rätt igenom resultaträkningen”, säger Patrik Brummer.

Men Ericsson på 90 kronor borde väl vara bra för den som är långsiktig?

”Varför det? Ingen kan spå in i framtiden just nu när alla prognosmakare byter fot och tillgången på kapital för att finansiera investeraringar i telekomutrustning sinar. Alla talar om visibilitet (synlighet) men ingen vet något om 2002. På de premisserna skulle inte jag köpa Ericsson-aktier”.

Under februari hade Zenitfonden köpt aktier i teleoperatörer och skogsbolag.

”Jag kommenterar inte enskilda placeringar. Men det stämmer att vi åtminstone inte har en negativ syn på de här två branscherna.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG