Patient uppges ha blivit kvitt diabetes efter cellterapi

För första gången någonsin uppges en person som lider av diabetes ha blivit kvitt sin sjukdom, och det med hjälp av cellterapi, skriver South China Morning Post.
Patient uppges ha blivit kvitt diabetes efter cellterapi - Medtech Biotech lab medicin läkemedel life science
Arkivbild

Patienten är en 59-årig man som levde med typ 2-diabetes i 25 år och löpte risk för allvarlig komplikationer av sjukdomen. Han fick en lever intransplanterad 2017, men hade förlorat större delen av sin funktion i bukspottskörteln, som kontrollerar blodsockernivåerna. Han var beroende av flera insulininjektioner per dag.

Patienten fick celltransplantationen som gjorde honom frisk i juli 2021 och elva veckor efteråt behövde han inget externt insulin och dosen av oral medicinering för att kontrollera blodsockernivån minskade gradvis för att senare upphöra helt ett år senare.

Det medicinska team som rapporterar om genombrottet var en grupp läkare och forskare vid Shanghai Changzheng Hospital, Centre for Excellence in Molecular Cell Science under Chinese Academy of Sciences och Renji Hospital. Rapporten publicerades i tidskriften Cell Discovery 30 april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.