H&M
Pareto tror att Persson köper ut H&M från börsen till 30% premie
I september rapporterade Affärsvärlden att Danske Banks analytiker Daniel Schmidt ser det som troligt att H&M kommer att köpas ut från börsen.
Han menade att om familjen Persson håller samma takt i sina insynsköp som hittills skulle det ta sex år tills bolaget är borta från noterad miljö. Tanken om utköp fick bifall från förvaltaren Lars-Erik Lundgren, som via Aktie-Ansvars Sverigefond äger en post i H&M värd cirka 60 Mkr.
”Jag säger inte att det är 100% säkert att de kommer att köpa ut, men det vore väl bra. Den sista aktien lär ju bli dyr”, sa Lundgren då.
Pareto: Utköp kan ske redan 2027
I oktober innehade familjen Persson, via bolaget Ramsbury Invest, 63% av kapitalet och 82% av rösterna i H&M, enligt Pareto, som nu sällar sig in i kören bland de som tror på ett utköp.
Årets bästa och sämsta aktier: H&M bland vinnarna – jätteras för Viaplay, SAS och SBB
I en färsk analys menar analyshuset att H&M är ett lockande investeringscase givet dess omfattande återköpsprogram och utdelningar. Samt att det finns en chans att klädjätten köps ut från börsen till en premie på cirka 30%.
Pareto räknar med att Ramsbury Invest fortsätter att återinvestera utdelningarna i H&M, till en början för redan kommunicerade 3 miljarder kronor, därefter med en 5-procentig ökning per år. Det skulle innebära att Persson klättrar över 90% under 2029 och då kan påbörja en tvångsinlösen av övriga aktieägare.
I ett mer aggressivt scenario räknar Pareto med att Ramsbury Invest nyttjar sin kassaposition samt noterade innehav, till exempel för att låna gentemot dessa, och förvärvar aktier i ett snabbare tempo. I detta scenario kan en tvångsinlösen ske redan 2027. Det vill säga redan inom fyra år.
“Vi räknar med att huvudägaren återinvesterar utdelningar i bolaget. Med redan >60% av aktierna argumenterar vi för att en obligatorisk inlösen bör ske 2027-29. Inlösen kommer möjligen att komma med en premie på ~30%”, skriver Pareto.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.