Paradox VD om listbyte: Vi kanske hör hemma någon annanstans

Det är ingen hemlighet att andra bolag varit intresserade av Paradox - men huvudägaren och VD:n Fredrik Wester har inga planer på att sälja. Istället ser han fram emot bolagets största lansering någonsin: "2023 är ett väldigt kul år. Och även 2024 ser väldigt roligt ut", säger han till Afv.
Wester öppnar också frågan om att byta lista från First North till Stockholmsbörsen.
Paradox VD om listbyte: Vi kanske hör hemma någon annanstans - Paradox VD Fredrik Wester
Fredrik Wester, VD Paradox Interactive. Foto: Daniel Roos

I slutet av förra veckan släppte Paradox Interactive en stark rapport för det andra kvartalet. Bolaget redovisade ett rörelseresultat på 292,9 Mkr, en ökning med 37% från samma period föregående kvartal. Aktien steg tvåsiffrigt under rapportdagen. VD Fredrik Wester berättar att framgången bland annat beror på att spelbolaget släppt uppdateringar till alla nyckelprodukter.

“Och så har vi en bra release, Age of Wonders 4. Den går faktiskt lite bättre än vad vi själva trodde, så det är bara att tacka och ta emot. Det är resultatet av den strategi som vi satte när jag kom tillbaka och det är skönt att se att det ger effekt.”

Fokuset sedan comebacken

Fredrik Wester, som är bolagets största ägare med 33,3% av kapitalet, gjorde comeback på VD-posten efter att Ebba Ljungerud fick sluta hösten 2021. Sedan Wester kom tillbaka har han fokuserat på den befintliga katalogen och gått igenom vilka produkter Paradox verkligen ska jobba med, berättar han.

“Det är väldigt lätt att säga att vi ska gör alla typer av produkter som vi tjänar pengar på. Eller se att någon annan gör någonting bra och bli bländad av att de har höga marginaler. Men vi har en väldigt tydligt definierad målgrupp och vi har en ganska tydlig bild av vad den vill ha. Vi ska inte jaga nya produkter utan vi ska förse vår målgrupp med fler intressanta spel.”

När Wester kom tillbaka minskade han även antalet medarbetare med cirka 90 personer. Han betonar dock att ingen fick sparken.

“När jag kom tillbaka stängde vi projekt för totalt ungefär 135 miljoner kronor, så det blev första gången i bolagets historia vi gjorde förlust. Många av de som slutade då var på något vis inblandade i projekten som lades ner. Det blev det en tid där folk inte visste vad de skulle göra”, säger han och fortsätter:

“Många i spelbranschen är ambitiösa och vill göra rätt för sig, då är det naturliga att man söker sig vidare till ett annat bolag där man har ett projekt att jobba med. Så vi har varit i en omstruktureringsfas där vi jobbat med färre och mer fokuserade projekt. Nu börjar vi växa lite igen med antalet personer i takt med att bolaget växer och tar in fler projekt.”

Största i bolagets historia

Det tredje kvartalet är lite långsammare på spelsläpp-sidan, berättar Wester. I det fjärde kvartalet smäller det däremot när Cities Skylines II släpps.

“Det blir den största lanseringen någonsin i bolagets historia. Så sammanfattningsvis är 2023 ett väldigt kul år. Och även 2024 ser väldigt roligt ut, vi har en stark line up men vi har fortfarande mycket kvar att jobba på givetvis.”

I höst släpps Cities Skylines II. Foto: Paradox

Till hösten lurar en lågkonjunktur och en ränta på nivåer vi inte sett på åratal. Fredrik Wester ser dock inga stora utmaningar kopplade till de makroekonomiska svängningarna, för Paradox del.

“Vi är inte låneberoende så räntan är inget stort problem. Inte heller inflationen eller lönetrycket. Vi har ju andra saker vi måste tänka på. Vilken typ av plattform kommer folk att spela på de kommande 3-5 åren? Hur ser övergången till streaming av games ut? Vi vill ligga i framkant så vi inte hamnar på efterkälken vid ett större teknikskifte”, säger han och fortsätter:

“Sedan är intern produktivitet en utmaning för oss, vi måste komma upp i de produktivitetstal vi hade innan covid och där är vi en liten bit ifrån.”

Letar inte i rea-lådan

Under det andra kvartalet uppgick bolagets kassaflöde från den löpande verksamheten till 421,6 Mkr, att jämföra med 261,8 Mkr motsvarande kvartal förra året.

Stark kassa och rea på en del bolag. Har ni några förvärv på gång? 

“Vårt primära fokus kommer inte att vara förvärv, även om vi blir erbjudna att köpa olika bolag. Vi kommer vara väldigt försiktiga med det och fokusera på den typen av förvärv som passar vår portfölj. Då handlar det om en premium-prislapp snarare än att handla i rea-lådan. Men det är långt ifrån vårt primära fokus.”

Det har varit en del spekulationer om att Paradox gör sig redo för att bli uppköpta. SEB släppte bland annat en analys i maj som menade att det fanns tecken på det. Mycket smickrande, säger Fredrik Wester, även om det inte finns några sådana planer idag.

“Hela branschen genomgår just nu en snabbkonsolidering som är lite uppspeedad efter covid. Det senaste förvärvet är ju Activision Blizzard som köps av Microsoft för cirka 70 miljarder dollar. Det är klart att man ser tydligare att det sker den typen av konsolidering och det har inte varit någon hemlighet att andra bolag har varit intresserade av Paradox”, säger han och fortsätter:

“Det är väldigt smickrande att folk tycker vi är en sådan spännande kandidat för förvärv. Men vi har inga sådana planer i dagsläget.”

“Kanske hör hemma någon annanstans”

Paradox är det nästa största bolaget på tillväxtlistan First North, efter Akelius Residential Properties. Med ett börsvärde på över 30 miljarder är det en del aktieägare som börjar fundera över listbyte, berättar Fredrik Wester och skrattar.

“Jag hör vad de säger och jag kanske delvis håller med. Men det har varit en fokus-fråga, det har inte riktigt legat på min radar. Men jag håller med, det ser lite intressant ut på First North nu när vi börjar springa iväg lite grann värderingsmässigt. Vi kanske hör hemma någon annan stans. Men det är inte topp på prioriteringslistan.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.