Pär Magnusson: Valet kan bli den tredje kallduschen

Swedbanks räntestrateg Pär Magnusson om effekterna av nattens valutgång i USA.

Snart har samtliga vallokaler öppnat i USA men först runt klockan 05.00 i natt, svensk tid, kan vi få ett valresultat. Enligt marknaden är det mest sannolikt att Hillary Clinton blir USA:s nya president och att demokraterna tar över senaten medan republikanerna behåller representanthuset.

– Jag tror att det blir som mätningarna visar och då blir marknadsreaktionen inte särskilt stor eftersom det mesta är inprisat i marknaden, säger Pär Magnusson till Affärsvärlden.

Vilka rekommendationer ger du investerare inför valet?

– Det man kan göra är att försöka hedga sig mot att Trump skulle vinna, utan att ta en för stor risk. Vid en Trump-seger kommer räntorna generellt sett att falla och då ska man vara lång i långa räntor i länder som Sverige och Tyskland.

Om Donald Trump mot förmodan skulle ta hem valsegern tror Pär Magnusson att vi får se en risk off-reaktion på börsen, likt den som inträffade efter att britterna röstade ja till ett utträde ur EU i somras. Han spår också att Federal Reserve skjuter sin planerade räntehöjning i december på framtiden, vilket kommer trycker ned de korta räntorna i USA. I Sverige lär de korta räntorna inte röra sig särskilt mycket vid en republikansk seger. Däremot skulle de långa räntorna falla, menar han.

Ett annat scenario som skulle få räntorna att stiga är om demokraterna skulle vinna både representanthuset och kongressen.

– Då kan man helt plötsligt föra en expansiv finanspolitik och ta bort rycket på centralbanken som skulle kunna höja räntan mer än man tidigare kunnat göra. Det skulle kunna leda till ett kortränterace i USA.

Vad tror du om det svenska ränteläget på ett års sikt?
– Jag tror att vi ligger kvar på ungefär samma nivåer som i dag. Med tiden kommer ekonomin att förbättras något, om inget oförutsett inträffar. Därigenom kan räntorna ticka uppåt lite grann men det är rimligt att anta att räntorna kommer forsätter att vara låga framöver.

Vad händer med den svenska kronan efter valet?
– En Trump-seger skulle förmodligen försvaga den svenska kronan som inte gillar ett risk off-sentiment. Skulle Clinton vinna och demokraterna ta hela kongressen, då är risken stor att dollarn går starkt. Allt utom det förväntade valresultatet ger en svagare krona gentemot dollarn.

Hur lågt kan kronkursen falla mot dollarn?
– Jag trodde vi hade passerat den nivån men det hade vi tydligen inte. Det beror inte bara på det amerikanska valet utan mycket hänger också på den svenska inflationen. Just nu är det svårt att se vad som ska göra kronan mycket starkare, särskilt om inflationsutfallet skulle bli lågt när siffrorna presenteras i nästa vecka.

Vilket scenario vill du slippa se efter nattens val?
– Jag vill absolut inte ha en Trump-seger vilket förmodligen skulle innebära att republikanerna vinner hela kongressen också. Det skulle vara ett väldigt allvarligt scenario, för alla. Det skulle få börsen att falla, kreditobligationerna skulle falla och oron förnyas på marknaden, säger Pär Magnusson och fortsätter:

– Om Trump mot all förmodan skulle vinna skulle vi få den tredje riktiga kallduschen på kort tid. Först Brexit som marknaden inte alls räknade med, sedan kom folkomröstningen i Colombia där marknaden förväntade sig ett ja till fredsavtalet men resultatet blev det motsatta. Skulle vi få ytterligare en kalldusch där det visat sig att man underskattat de populistiska krafterna, då skulle marknaden bli riktigt rädd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET