Palme hjälpte till att bygga upp imperiet
I februari 1999 invigdes den första delen av en av världens största underjordiska oljeförvaringsanläggningar utanför Riyadh i Saudiarabien. Långt under markytan ligger enorma bergrum motsvarande flera stora oljetankers.
Den officiella öppningen var en stor händelse i Saudiarabien som inte sparade på pompan och ståtet. Kronprins Abdullah Ibn Abdul Aziz övervakade ceremonin personligen.
Men bland de specialinbjudna gästerna från det saudiska kungahuset och den inhemska affärsvärlden fanns också en stor grupp svenskar. Förklaringen stod att finna hos en annan av gästerna, Mohammed Hussein Al-Amoudi eller bara Mohammed som han kallas av de svenska vännerna. I Sverige är han känd som schejken som köpte oljebolaget OK Petroleum 1994, men kontakterna med Sverige inleddes redan 20 år tidigare. Då var han anställd på det svenska byggbolaget ABV i Saudiarabien. I dag är han en av landets rikaste män.
Det amerikanska affärsmagasinet Forbes rankar Mohammed Al-Amoudi som den åttonde rikaste personen i Saudiarabien 2002 med nettotillgångar på 1,5 miljarder dollar. Han får det smickrande epitetet “self made”.
Ursprungligen född i Etiopien 1946 flyttade Mohammed Al-Amoudi senare till Saudiarabien där hans släkt redan var etablerad i bygg- och anläggningsbranschen. Den egna karriären tog fart när han började arbeta för svenska ABV som drev flera byggprojekt i landet på 1970-talet.
Mohammed Al-Amoudi verkar tidigt ha lagt vikt vid att odla det egna varumärket och nätverket. Han har under alla år föredragit informella kontaktvägar och personliga relationer framför utåtriktad verksamhet som intervjuer med media.
– Jag vill inte tala om vad jag har gjort, utan låta arbetet och resultatet tala för sig, förklarade han i OK Petroleums interntidning 1995, en av de få intervjuer som publicerats med honom på svenska.
Förklaringen till tystnaden uppges vara den lågmälda saudiska affärskulturen. En annan förklaring kan vara att Mohammed Al-Amoudi tidigt blev inblandad i känsliga affärer med politiska dimensioner.
I början av 1980-talet beslöt Saudiarabien att landet skulle bygga enorma bergrum för oljelagring. Förråden skulle i fredstid utgöra en buffert mot prissvängningar på världsmarknaden och i krigstid vara en strategisk resurs för landet.
Svenska ABV var en av intressenterna i bygget tillsammans med Skanska. Svensk kompetens på området värderades högt i Saudiarabien men avgörande var att ABV lyckades få uppbackning på högsta nivå i den socialdemokratiska regeringen.
Det var under den här processen som Al-Amoudis svenska nätverk började växa utanför byggsektorn. En av kontakterna var dåvarande statssekreteraren på utrikesdepartementet, Carl Johan Åberg. Han sitter i dag i gamla OK Petroleums, nuvarande Preems, styrelse.
Enligt Affärsvärldens källor inträffade ett avgörande moment i de känsliga förhandlingarna under ett möte i Frankrike 1984 mellan dåvarande statsminister Olof Palme och Saudiarabiens kung Fahd. När Mohammed Al-Amoudi 13 år senare fick den svenska Nordstjärneorden för sina investeringar i Sverige och insatser för svensk exportindustri nämnde han själv Olof Palmes betydelse i sitt tacktal.
Trots framgången valde Skanska och ABV att överge projektet på mållinjen 1988, bland annat med hänsyn till de stora riskerna. Mohammed Al-Amoudi behöll trots detta initiativet i förhandlingarna och tog över projekteringsbolaget ABV Rock Group tillsammans med en grupp saudiska investerare. Att han lyckades få till stånd ett avtal är kanske den enskilt viktigaste förklaringen till hans affärsframgångar på senare år.
Även om projektet formellt blev saudiskt hade Mohammed Al-Amoudi aldrig lyckats utan svensk kompetens och svenska leverantörer. Svenska ambassaden i Riyadh bedömer att bolaget fortfarande är en av de största arbetsgivarna för svenskar i landet. Den stora volymen av arbetskraft kommer från låglöneländer som Pakistan och Filippinerna.
Årsredovisningen 2001 för ABV Rock Groups svenska kommanditbolag visar att över 5 000 anställda arbetar med projektet i Saudiarabien. Ett annat mått på projektets storlek är att mer än 76 miljarder kronor passerat genom det svenska kommanditbolaget fram till slutet av 2001. Hur stora vinsterna är redovisas inte. Huvudmän är två insynsskyddade bolag registrerade i Bermudas och på Brittiska jungfruöarna.
Ägarkopplingen till Mohammed Al-Amoudi syns inte öppet men att han fortfarande styr över ABV Rock Group är tydligt. Det märks bland annat på att Richard Öhman, Ulf H Jansson och Lennart Wikström, som tillhör hans närmaste svenska medarbetare, alla har eller har haft nyckelposter i bolaget.
Ägarbolag i skatteparadis är vanligt på flera håll i Mohammed Al-Amoudis bolagsgrupp. Att kartlägga omfattningen av hans investeringar är därmed svårt. Faktum är att inte ens personer som har känt Mohammed Al-Amoudi under lång tid kan säga exakt hur ägandet ser ut och var pengarna kommer ifrån. Det är i varje fall inget som sfären talar högt om.
Investeringsmusklerna har varit imponerande under en lång rad år. Under 1990-talet investerade Mohammed Al-Amoudi på bred front i Sverige. Summor på mellan 11 och 15 miljarder kronor har nämnts. Den enskilt största affären var köpet av OK Petroleum 1994. Därpå följde en rad köp av toppfastigheter i Stockholms innerstad till rekordpriser. Samtidigt växte bygg- och fastighetsgruppen Midroc genom flera företagsköp på olika platser i landet.
Men även om de svenska investeringarna varit stora så har Mohammed Al-Amoudi lagt störst kraft på sina utländska affärer. Tydligast märks detta i Etiopien. Efter störtandet av den socialistiska regimen 1991 har Al-Amoudi hyllats som det fattiga landets största investerare, han har bland annat köpt majoriteten av de företag som staten sålt ut.
I dag har hans moderbolag Midroc Ethiopia intressen inom så vitt skilda områden som byggbranschen, gruvindustrin, jordbruk, bank- och försäkring, transporter och fastigheter. 1999 startades det samägda bolaget ABB Midroc Industrial Services tillsammans med ABB i Etiopien.
Kritikerna hävdar att näringslivet i landet gått från ett statligt monopol till ett privat och att staten bland annat lagt försäljningsinkomsterna på kriget med grannlandet Eritrea. Trots detta har Mohammed Al-Amoudis investeringar bidragit till att höja landets internationella status, bland annat som mötesplats för en rad konferenser de senaste åren som kretsat runt hans spektakulära hotellkomplex i huvudstaden Addis Abeba.
Bolagsgruppens expansion har ofta hjälpts fram av andra delar i sfären. De svenska Midroc-bolagen har exempelvis utfört arbeten åt ABV Rock Group både i Sverige och Saudiarabien och varit inblandade i byggprojekt i Etiopien. Preems räkenskaper skvallrar också om samarbetet. Mellan 1999 och 2001 köpte Preem tjänster av Midroc för totalt 256 miljoner kronor.
Bolagsinformation från Midroc i Etiopien visar att Mohammed Al-Amoudi har investeringar i minst 11 länder världen över. På senare år har hans intresse för Storbritannien och USA blivit allt tydligare. Kontakterna är uppenbarligen goda. Redan när han köpte OK Petroleum 1994 backades han upp av välkända amerikanska banker som garanterade köpet.
Sedan flera år sköts en stor del av sfärens affärer från London där Richard Öhman är placerad. I London finns också Capital Trust, ett närstående finansiellt konsultföretag med moderbolag i den karibiska övärlden. Capital Trust har varit delaktigt i en rad affärstransaktioner inom gruppen de senaste åren och flera företrädare för bolaget har uppdrag i de svenska styrelserna.
Nyckelpersoner i den afrikanska delen av sfären hämtas ofta från USA. Nuvarande chefen för Midroc Ethiopia, Arega Yirdaw, arbetade tidigare för ett av Al-Amoudis bolag i Washington. Papa Madiaw Ndiaye, knuten till investeringsbolaget Midroc BVI, har en bakgrund på Wall Street-banker som Salomon Brothers och JP Morgan. Ndiaye är en av de ansvariga för African Infrastructure Fund där
Mohammed Al-Amoudi har investerat tillsammans med en rad utvecklingsorgan, bland annat svenska Sida. Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela är ordförande i fonden.
I USA har den välkända advokatbyrån Akin Gump utfört både juridiska uppdrag och lobbykampanjer åt sfären. Pengar har bland annat lagts på att stärka banden mellan USA och arabvärlden. Kontakterna förs på hög nivå bland annat via George Salem, advokaten som försvarar Al-Amoudi i en pågående skadeståndsprocess i en domstol i Washington (se artikel på sid 26). George Salem är en välkänd jurist och lobbyist i Washington med mycket goda kontakter till det republikanska partiet och den sittande presidenten George W. Bush. Enligt egen utsago har han haft nyckelroller i tre republikanska presidentkampanjer sedan 1984.
En annan koppling till toppnamn i Washington kom fram i slutet på förra året då den tidigare demokratiske senatorn George Mitchell hoppade av en utredning rörande terrorattacken 2001. En av orsakerna var enligt tidningen Newsweek att han inte ville avslöja detaljer kring sina nuvarande klienter som bland annat ska vara ett av Al-Amoudis bolag.
Hur stora finansiella intressen Mohammed Al-Amoudi har i USA är oklart. Den mest spektakulära investeringen hittills är Worldspace, vars affärsidé är att distribuera nyheter och utbildningsmaterial via egna satelliter till Afrika, Asien och Sydamerika. Al-Amoudi var med om att investera närmare 9 miljarder kronor i bolaget under 1990-talet tillsammans med den saudiska bankfamiljen bin Mahfouz. Men framgången uteblev och Al-Amoudi drog sig ur Worldspace under 2000.
Ett annat exempel på ändrade planer inom gruppen är ett raffinaderiprojekt i Thailand värt 13 miljarder kronor som förhandlades fram under 2001 med en lokal partner. Al-Amoudi skulle via bolag stå för en stor del av finansieringen och lånegarantierna men parterna kunde inte enas.
I Sverige står Corral-koncernen, där Preem ingår, inför två större investeringar. Det gäller dels tremiljardersutbyggnaden av Scanraff på västkusten, dels satsningen på nya oljefält som ägs av Svenska Petroleum Exploration. I det senare fallet talades det förra året om en börsnotering av bolaget men de båda projekten har skjutits fram i tiden bland annat på grund av det oroliga världsläget.
Inget talar dock för att Mohammed Al-Amoudi slagit av på takten. Han har tidigare gjort sig känd som investerare i lågkonjunkturer. Från Pakistan kommer uppgifter om att Midroc är intressent i en budgivning på det statliga oljebolaget Pakistan State Oil.
I Addis Abeba har African Union precis avslutat en stor konferens med en rad statschefer från hela Afrika. Mohammed Al-Amoudi var en av sponsorerna bakom konferensen. Enligt lokala medier importerade han bland annat ett 40-tal Mercedesbilar för delegaternas transporter. I Addis Abeba förbereder han också ett nytt spektakulärt byggprojekt, den här gången i form av två skyskrapor.
Fler hotellinvesteringar står också på programmet. Från Ugandas huvudstad Kampala rapporteras att stadens Sheratonhotell ska bli femstjärnigt. Renoveringen väntas ta flera år och kosta 160 miljoner kronor. Mohammed Al-Amoudi står för insatsen. Återstår att se om det blir ännu en chans för svenska hantverkare och ingenjörer. Ett vittnesmål från hotellbygget i Addis Abeba visar att svenskar står högt i kurs.
– Det var som att gå från en gata i Afrika rakt in på en svensk byggarbetsplats där man talade svenska och folk hade snus under läppen, säger en person som besökte hotellbygget i Addis Abeba strax före invigningen 1998.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.