På plats 7 – i världen
Den brittiska affärstidningen Private Equity International ger årligen ut undersökningen PEI 300, där private equity-bolag rankas efter mängden rest kapital de senaste fem åren (se tabell intill). Precis som i fjol ligger tre amerikanska firmor i topp, med skillnaden att de har bytt placeringar med varandra – The Carlyle Group, Blackstone och KKR. Årets undersökning indikerar att inte bara den internationella utan också den svenska private equity-marknaden går starkt. Det visar sig om inte annat genom att Wallenbergkontrollerade riskkapitalbolaget EQT klättrar rejält på listan. De är nu på plats sju jämfört med 31 i fjol.
EQT låg knappast på latsidan förra året. De stängde ett antal nya fonder, exempelvis en fastighetsfond på 420 miljoner euro och en infrastrukturfond på 4 miljarder euro. Den senaste stora nyheten från bolaget kom i februari i år när de stängde sin största fond hittills. EQT VIII, som fick in hela 10,75 miljarder euro. Pengarna ska primärt investeras i bolag i norra Europa inom sektorer som hälsa och sjukvård och TMT, teknik, media och telekom. Pengarna kom från bland annat fond- och försäkringsbolag. I dag har det Wallenbergägda riskkapitalbolaget 18 aktiva fonder.
Bland de andra svenska firmorna på årets PEI 300-lista tas bronsmedaljen av Altor (avancerar till plats 127) medan silvret går till Nordic Capital, som förvisso faller från plats 56 till 80. Ett annat svenskt bolag, Adelis Equity Partners, hamnar på plats 249.
Att den svenska private equity-marknaden går starkt framgår också av en rapport från Copenhagen Economics gjord på uppdrag av intresseorganisationen SVCA (Swedish Private Equity & Venture Capital Association). Sverige har den näst största private equity-sektorn efter Storbritannien, om man mäter pe-investeringar i förhållande till BNP mellan 2007 och 2016. Private equity-bolagen har under de senaste tio åren investerat 145 miljarder kronor i över 1 000 svenska företag med över 270 000 anställda, enligt SVCA. Organisationens vd Isabella de Feudis säger att de senaste årens tillströmning av kapital till marknaden dels kan spåras till den ”goda historiska avkastningen”*, dels till makro-omständigheter som lågräntemiljön.
– I ett sådant här ränteläge är investeringar i private equity-fonder ett av få tillgångsslag som genererar bra avkastning, säger hon.
En annan drivande faktor för riskkapitalbranschen är digitaliseringen, där private equity-fonderna kan bidra till bolagens omställning i form av kapital och kompetens.
– Digitaliseringen påverkar affärsmodellerna i samtliga sektorer. Det skapar och kommer att skapa efterfrågan på private equity, säger Isabella de Feudis.
Det visar sig bland annat i statistik över vilka sektorer pe-bolagen förväntas investera i framöver. I en rapport från PWC, där pe-bolagen fick välja bland 22 sektorer, svarade 39 procent att techbolag låg topp tre på listan över vad de skulle förvärva de kommande två till tre åren. Därtill svarade 27 procent att de skulle investera i företagstjänster, en annan sektor som påverkas kraftigt av digitaliseringen, bland annat genom internet of things och blockkedjeteknik.
Enligt Klas Tikkanen, finanschef på Nordic Capital, har branschen den senaste tiden gått mot en tudelning. Å ena sidan aktörer som skapar större och fler fonder med olika investeringsinriktningar. Å andra sidan private equity-firmor som håller sig med relativt sett mindre fonder som är mer specialiserade. Nordic Capital, menar han, hör till den senare kategorin. Bolaget har historiskt sett haft och har fortfarande en tonvikt mot hälso/sjukvårdssektorn. Nio av deras 31 portföljbolag är hälsovårdsrelaterade. Den senaste tiden har dock finansteknik/betalningar fått alltmer uppmärksamhet. Detta gäller även i pe-branschen rent generellt. Enligt enkätundersökningen från PWC är finansiella tjänster det område, strax efter teknologi och industri/tillverkning, som väntas locka flest private equity-investerare de närmaste tre åren. I fjol investerade Nordic Capital i nischbankerna Nordnet och Nordax samt fonddistributören Mfex. I mars i år annonserade de köpet av det onoterade betaltjänstföretaget Trustly.
– Fintech/betalningar är en bransch som vi prioriterar. I Sverige är vi försiktiga med välfärdssektorn på grund av debatten kring vinstförbud, men i övrigt investerar vi i healthcare-bolag både i Sverige och internationellt, säger Klas Tikkanen.
Enligt honom är det en fördel att vara en mellanstor aktör när fonderna växer.
– Bara för att det kommer in pengar till sektorn innebär det inte att det finns fler bolag att lägga pengar på. Det innebär i stället att budgivningen blir högre och högre i auktioner på varje bolag. Nordic Capital fokuserar därför även på egengenererade affärer. Vi ser ett intresse för vårt koncept som handlar om att bibehålla en mindre storlek, vara hårt fokuserade och försöka skapa bra avkastning till investerarna.
En annan trend som han har observerat är att holdingperioderna av bolagen har blivit kortare.
– Vi gör ofta stora investeringar och äger i snitt runt sex år. Det är längre än branschsnittet på runt 3–5 år. Men ägarperioderna tenderar att kortas ner i branschen för att investerarna vill ha snabbare avkastning.
Klas Johansson, delägare på Altor, säger också att tillgången på kapital inom pe-sektorn har bidragit till hårdare konkurrens om köpobjekten. Ett i internationella sammanhang ”mindre” private equity-bolag som Altor – som i år har investerat i restaurangkedjan O’Learys, rådgivningsbyrån LRF Konsult och plastfilmsbolaget Trioplast – försöker därför identifiera ”tillgångar som passar oss bäst, snarare än att springa på varje möjlighet”, berättar han.
– Konkurrensen är hård kring bolag som har bra tillväxt och stark ledning och därmed en ganska standardiserad utvecklingsresa framåt. Sådana budprocesser vinner vi sällan, eftersom priserna har gått över våra nivåer. Vi letar bolag där tillväxten och pengarna som jagar dem inte har vuxit lika mycket. Vi köper ibland minoritetsposter i bolag och har mandat från investerarna att behålla ägandet under längre perioder.
Hur kommer då pe-branschen – givet lågräntemiljön och den rikliga tillgången på kapital – att utvecklas i Europa och Sverige de närmaste åren? Isabella de Feudis är positivt inställd.
– Private equity kommer att fortsätta spela en avgörande roll för att stärka företagens konkurrenskraft, säger hon.
EQT
• Grundades 1994.
• 540 anställda, 330 som investeringsrådgivare.
• Flera strategier inom privat kapital, reala tillgångar och skulder.
• 26 fonder.
• 500 institutionella investerare.
• 210 innehav och 105 exits.
• Äger företag som tillsammans omsätter 200 miljarder kronor.
• Äger företag som tillsammans har 110 000 anställda.
Pe-branschen
Private equity-bolagens verksamhet går i korthet ut på att köpa majoritetsandelar i onoterade bolag, utveckla dessa i vanligen 3–5 år och sedan sälja med vinst. Tricket är att köpa billigt, förbättra bolaget och avyttra med överskott. Det ger avkastning för private equity-fondernas investerare, som ofta är en kombination av svenska och utländska institutioner.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.