På nordisk storoffensiv
I onsdags i förra veckan stod affärstidningarna på kö hos fastighetskonsultbolaget Leimdörfer på tolfte våningen i en av Hötorgsskraporna. Utsikten över Stockholm från styrelserummet var magnifik, inredningen modern och stämningen god bland medarbetarna.
Anledningen till uppståndelsen var att Leimdörfer fått nya ägare i form av den kraftigt expanderande isländska banken Glitnir.
Köpet av Leimdörfer i tisdags förra veckan var dock långtifrån den första affären som Glitnir gjort i Norden under den senaste tiden.
Nyligen köpte islänningarna resterande 49,9 procent av Union, en norsk motsvarighet till Leimdörfer. Glitnir ägde redan 50,1 procent av den norska fastighetskonsulten efter att ha köpt aktier under 2006.
I år har de även köpt en majoritetspost, 68,1 procent, i den finska kapitalförvaltaren FIM som bedriver verksamhet inom värdepappersförmedling, kapitalförvaltning och företagsfinansiering (corporate finance) i Finland, Sverige och Ryssland.
Under 2006 köpte Glitnir 45 procent av det norska rådgivningsbolaget Norsk Privatøkonomi samt köpte upp det norska mäklarhuset Norse Securites.
I Sverige köpte banken samma år mäklarhuset Fischer Partners av Invik.
Organiskt växte Glitnir i fjol genom öppnande av kontor i Shanghai i Kina samt i Halifax i Kanada. Affärerna är ett led i firmans strävan att bredda sin inkomstbas både geografiskt och verksamhetsmässigt.
Affärsvärlden möts i styrelserummet av en kvartett män, Glitnirs vd Bjarni Ármannsson, informationschefen Bjørn Richard Johansen samt Peter Leimdörfer som blir “Managing Director” i det nya Leimdörfer som slås ihop med norska Union. Peter Leimdörfer hade Sverigechefen Per Erlandsson med sig.
Vad Glitnir fick betala för Leimdörfer förblir dock hemligt. Det svenska bolaget är, tillsammans med Catella, den ledande spelaren i Sverige när det gäller rådgivning om fastighetsaffärer.
Att växa vidare inom just fastighetsdelen är en uttalad ambition.
– Det viktigaste är då inte att täcka kartan snyggt när vi letar oss in på nya marknader utan det är viktigare att vi kan utnyttja det kontaktnät vi har skaffat oss genom att Sverige är en marknad med många internationella köpare, säger Peter Leimdörfer.
Bjarni Ármannsson utstrålar självsäkerhet efter de senaste årens kraftiga tillväxt. Från att enbart ha varit verksam på Island öppnade banken, som då hette Islandsbanki, 2001 kontor i London och två år senare i Luxemburg. I samma veva köptes den isländska konkurrenten Kredittbanken.
Viktiga steg för den växande balansräkningen blev köpen 2005 av de norska bankerna BN bank och FactoNor. Man öppnade också kontor i Köpenhamn och bytte namn från Islandsbanki till Glitnir.
Förra årets och årets förvärv har medfört att börsvärdet uppgår i 40 miljarder svenska kronor, vilket är halva Kaupthings värde. På fem år har aktiekursen femfaldigats.
Vid årsskiftet 2006/2007 hade Glitnir sammanlagt drygt 200 miljarder i förvaltat kapital. Intäkterna uppgick under förra året till 7,8 miljarder och vinsten var 4,1 miljarder. Avkastningen på eget kapital uppgick till 39,4 procent.
Bjarni Ármannsson menar att utsikterna är fortsatt goda för Glitnir. Han förväntar sig fortsatt organisk tillväxt på 10-20 procent per år, bland annat genom att öka intäkterna från fasta avgifter.
Glitnirs vd säger att fler förvärv är att vänta i Norden. För tillfället håller Glitnir på att skapa en internationell “asset management”-plattform. Att ha lagt till Norge som hemmamarknad har förbättrat bolagets kassaflöden betydligt. Det har medfört att det har bra kreditrating hos bland annat Standard & Poor’s. Kapitalutrymme för förvärv finns således.
Var och vad Glitnir tänker förvärva härnäst är Bjarni Ármannsson förtegen om.
– Vi gillar inte att skryta inför förvärv utan väntar tills efter vi gjort dem, sedan så skryter vi, skrattar Ármannsson. Han berättar dock att Glitnir tänker söka bankoktroj i Sverige, bland annat för att kunna erbjuda strukturerade produkter.
Tanken är dock inte att konkurrera med de svenska bankjättarna eller ens SEB Enskilda och Carnegie, utan Glitnir kommer, enligt bolagsledningen, att fortsätta på sin nischstategi och försöka hitta synergier mellan olika marknader.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.