På jakt efter nästa vinnarsektor
Sektorrotation är ett festligt litet mäklarbranschord som vi inte har hört på några år. Orsaken är att det inte har varit särskilt aktuellt. Tvärtom verkar placerarkollektivet ha förälskat sig fullständigt i verkstadsindustrin och utlovat trohet tills döden skiljer dem åt. Men säg den kärlek som varar för evigt. Ibland är gräset faktiskt grönare på andra sidan, något marknaden brukar upptäcka i samband med kraftigare börsnedgångar.
Efter börsturbulensen 1998 var det it-,
telekom- och internetbolag som bäst lyckades charma placerarna, och relationen skulle vara till början av år 2000. De senaste årens vinnare är i stället framför allt den klassiska verkstadsindustrin samt stål- och råvarubolag, kort sagt alla som kan slå mynt av den enorma industrialisering som sker i Asien och Ryssland, framför allt. Sandvik, Atlas Copco, ABB, Volvo, Scania, SKF, SSAB och Boliden har alla utklassat Affärsvärldens generalindex de senaste åren.
Men nu då, är det månne dags för någon annan att ta över stafettpinnen? Sedan mitten av juli har generalindex fallit med drygt 10 procent. Det är inget ras, egentligen, men en tillräckligt kraftig nedgång för att de flesta placerare ska tvingas se över sina portföljer. Många har bevisligen dragit ned sin totala exponering mot aktier, medan andra kanske nöjer sig med att ändra sin exponering mot olika branscher. Med kreditoron har följt en debatt om den så kallade supercykeln, och de som blivit mer skeptiska till dess verkliga existens väljer sannolikt att vikta ned andelen verkstads- och råvaruaktier.
Så vad ska man köpa i stället, om det nu är aktier som prompt ska in i portföljen? En bransch som länge har stått högt på marknadens stand by-lista är bankerna, och det alla har väntat på är en “trigger” som ska tala om att nu är det dags, nu kör vi. Bankerna betraktas som kroniskt undervärderade med p/e-tal strax över 10, de har en stabil utdelning och i vissa fall också fina tillväxtutsikter. Ändå har de ratats av placerarna. De senaste tre åren har SEB och Nordea nätt och jämnt lyckats hålla jämna steg med generalindex, medan Handelsbanken och Swedbank halkat långt efter.
Enligt den amerikanska investmentbanken Bear Stearns är den amerikanska centralbankens räntesänkning precis den trigger som behövs för att det ska vara köpläge i bankaktier. Räntesänkningen är klart positiv för europeiska aktier över huvud taget, skrev Bear Stearns i en analys dagen efter Feds sänkning, “och banker borde ta ledningen i rallyt”.
Men självklart finns det de som inte håller med. Samma dag som Fed sänkte räntan släppte Morgan Stanley en stor analys av de nordiska bankerna där vinstprognoser och riktkurser sänktes över hela linjen. Orsaken är dämpade utsikter för världsekonomin, något som enligt Morgan Stanley försämrar bankernas finansieringsmöjligheter och sänker de finansmarknadsrelaterade intäkterna, bland annat. Sedan börstoppen i juli har bankerna också gått lika dåligt som generalindex, och sedan Feds sänkning har bankerna faktiskt gått sämre.
En annan kandidat är telekombranschen, och här ser det lite mer spännande ut. Telia Sonera och Tele2 har båda gått sämre än generalindex de senaste tre åren, men medan generalindex de senaste veckorna har fallit kraftigt har de här två aktierna faktiskt stigit. Båda operatörerna har de senaste åren arbetat hårt med interna omstruktureringar, särskilt inom Tele2 där stora verksamheter i Kontinentaleuropa har sålts för att finansiera expansion i öst. En bidragande orsak till Telia Sonera-aktiens lyft är förhoppningar om stordåd från den ryktbare nye vd:n Lars Nyberg.
Fenomenet med stigande kurser för operatörerna är inte heller enbart svenskt, utan återfinns även i USA. Under den senaste tidens börsturbulens har till exempel jättar som Verizon och AT&T handlats upp kraftigt.
En förklaring till operatörernas lyft är att de med sin relativa konjunkturokänslighet betraktas som defensiva. Men i USA, till skillnad från i Sverige, har inte bara operatörerna utan hela tekniksektorn
fått sig ett lyft den senaste tiden. Indexet Nasdaq 100, som innehåller de 100 största bolagen på “teknikbörsen” Nasdaq, ligger på plus sedan i somras och har stigit med drygt 18 procent hittills i år. Det industriellt sett mer blandade indexet Dow Jones har stigit 10 procent. Bland dem som noterat all time high den senaste veckan finns Apple, Google och Research In Motion, bolaget som tillverkar finansmännens favorittelefon nummer ett: Blackberry.
Det är flera faktorer som ligger bakom de amerikanska teknikaktiernas lyft, skrev The Wall Street Journal förra veckan. För många av bolagen är helt enkelt efterfrågan mycket stark, särskilt från tillväxtmarknaderna, och här gynnas bolagen förstås av den kraftigt försvagade dollarn. Dessutom drar många av bolagen nytta av olika aktuella teknikskiften, till exempel överföring av rörliga bilder till mobiltelefoner.
Teknikrallyt har dock inte kommit till Stockholmsbörsen, som för övrigt lider stor brist på bolag i denna sektor. Ericsson står och stampar på samma 25-kronorsnivå som för tre år sedan, och de professionella placerarna tycks inte se någon snar ljusning. Enligt en enkät till nordiska kapitalförvaltare, utförd av Avanza och citerad av Dagens Industri, betraktas Ericsson som en av de allra minst attraktiva aktierna inför årets fjärde kvartal.
De utan konkurrens mest attraktiva aktierna finns i stället i – verkstadssektorn.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.