På farligt uppdrag

Det finns enkla knep för att göra riskfyllda affärsresor säkrare. Möt två affärsresenärer som på olika sätt lyckades undkomma obehagliga situationer utomlands.

Många svenska affärsmän och affärskvinnor reser på sin höjd till den årliga mässan på hösten och kanske till några kunder i kvartalet under resten av året. Men så finns det sådana som Holger Ericsson och Paul Dixelius. Deras jobb går ut på att ständigt vara på resande fot. Alltid i länder långt borta. Ofta som ensam företagsrepresentant i områden där extrem osäkerhet råder, med ansvar för att utföra ett uppdrag trots tuffa förutsättningar.

Holger Ericsson är säljchef på ett ryskt bolag som utvecklar marina produkter till stora fartyg, till exempel navigeringsutrustning, med det svenska huvudkontoret i Göteborg. Förra året var han utomlands hundratio arbetsdagar.

– Jag reser till länder som har en kust och båtar.
Några gånger har Holger Ericsson blivit överfallen och rånad. Den som reser ofta får räkna med att det kan hända, menar han. Men det värsta hotet mot en affärsresenär kan vara den psykiska pressen. En krissituation i ett annat land kan upplevas som långt mer allvarlig. Så var det för en kollega i hans säljteam. Holger Ericsson följde dramat på distans.

-Jag satt i min sommarstuga i Roslagen när en av mina säljare ringde från en flygplats i Brasilien. Hon hade problem.
Problemet var att säljarens kollega hade fått en psykisk kollaps, utlöst av en tuff affärssituation och en allvarlig flygincident. Kollegan vägrade att lämna det internationella området på flygplatsen och var övertygad om att hans väska var fylld med narkotika (det var den inte, visade tullkontrollen) och att mobiltelefonen var avlyssnad. Det blev bråk och polis tillkallades.

-Jag ringde till UD i landet och de skickade snabbt en konsul till flygplatsen. Hela tiden var jag i kontakt med kvinnan som ringde mig, hon var ju extremt orolig och behövde stöd. Efter många timmar gick kollegan med på att åka till en annan flygplats där hans anhöriga mötte.

Paul Dixelius är konsult på Sala Ida, bolag som ägs av organisationen Sveriges Kommuner och Landsting. Han har delvis vuxit upp i Ryssland och visste hur det går till i öst, trodde han. För tio år sedan åkte han på sitt första utlandsuppdrag, ett utvärderingsprojekt i Armenien. Efter mellanlandning på Moskvas internationella flygplats tilläts han inte åka vidare till inrikesflygplatsen.

– Jag hade bott i Sverige några år, sedan min tid i Ryssland, och hade hunnit bli mjuk. När vi fastnade i tullen trodde jag att de skulle hjälpa mig om jag talade om att jag hade bråttom. Det var orutinerat av mig eftersom de ju struntade fullständigt i om de gav bra service, säger Paul Dixelius.

När personalen förstod att han var stressad, kunde de utnyttja läget. För att låta honom åka vidare krävde de en procentsats på de kontanter han bar med sig, en stor summa som skulle täcka traktamenten för flera personer.

-På vägen tillbaka tog de våra pass. Men då gällde det att se ut om man inte brydde sig, då fick vi tillbaka dem.
Många utlandsuppdrag senare har Paul Dixelius lärt sig mer om att hantera svåra situationer. Lösningen är ofta att ta ner en stor konflikt på ett individuellt plan. Vid ett uppdrag som valobservatör befann sig Paul Dixelius i ett gränsområde till Togo, Burkina Faso och Ghana. Regimens män gillade inte att han var där.

-En av de lokala prefekterna kallade till möte flera gånger. Jag blev placerad på en pinnstol mitt i rummet, fem meter från hans stora skrivbord. Situationen kändes hotfull.

Efter någon vecka förstod Paul Dixelius vilken tuff situation prefekten befann sig i. Genomkorrumperad som han var blev han ofta öppet hånad på gatan, folk spottade där han gick.

-I själva verket tyckte jag förstås inte synd om honom. Men jag framställde det som att jag förstod att han hade det jobbigt och beklagade hans situation.

Prefekten släppte något av sin hårda mask och började lyssna, samtidigt som han flyttade sin stol runt det stora skrivbordet för att slutligen hamna bredvid Paul Dixelius. Då kunde samtalet om kraven på en mer demokratisk valrörelse inledas.
Både Holger Ericsson och Paul Dixelius tycker att risken för hotfulla situationer är störst i vissa afrikanska länder.

-När jag reser till Nigeria ser jag alltid till att bli mött på flygplatsen av någon lokal agent som vi samarbetar med. Annars skulle jag nog inte våga lämna flygplatsen, säger Holger Ericsson.

Paul Dixelius var valobservatör i Togo på uppdrag av EU när det blev upplopp i landet. Alla observatörer ute i landet skulle samlas vid huvudkontoret för att snabbt kunna evakueras. När Paul Dixelius kom till hotellet såg han röken från molotovcocktails i entrén. Med våld fördes han och chauffören till häktet av den regimledda militärpolisen.

-De bar mig till häktet och det var mycket vapen omkring oss. Men det hela var framför allt en skrämselmanöver, efter en stund fick vi åka från polisstationen. Sedan blev vi placerade på tyska ambassadens område och dagen därpå evakuerade till London, säger Paul Dixelius.
_______________________________________________________________

TIPS FÖR ATT GÖRA AFFÄRSRESAN SÄKRARE
Control Risks Group är ett internationellt säkerhetsföretag som arbetar med att skydda företag mot hot som kidnappning och som extern resurs vid till exempel krigsutbrott, då det gäller att snabbt lokalisera anställda och föra dem i säkerhet. Här är ett urval av Control Risks Groups råd för en säkrare affärsresa i utsatta områden.
Allmänna råd
* Ha en backup hemma, som kan bistå med kontakter med polis och den svenska ambassaden.
* Programmera in viktiga telefonnummer, som till den lokala polisen och svenska ambassaden, i din mobiltelefon.
* Begränsa alkoholintaget. Berusade personer utsätts oftare för överfall.
* Tacka nej till dryck och mat från främlingar. Kriminella personer drogar ofta sina offer.
* Fördela kontanter i flera fickor. Bär en “dummyplånbok” med ett ogiltigt kreditkort och en mindre summa pengar.
* Om du måste ha möten på hotellet, välj lobbyn och inte ditt hotellrum.
* Lämna inte din rumsnyckel på hotellet på disken, utan direkt till receptionisten.
* Om du blir attackerad, undvik ögonkontakt och snabba rörelser. Motstånd kan provocera fram våld.

Råd för kvinnor
* Klä dig i enlighet med den lokala klädkoden.
* Om du reser ensam i ett land där det är ovanligt att en kvinna rör sig ute utan sällskap, kan solglasögon vara ett sätt att slippa ögonkontakt med påträngande personer.
* Ta en taxi från hotellet hellre än att hejda en på gatan.
* Öppna inte din hotelldörr utan att kontrollera vem som knackat på.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.