P&U OCH AMERSHAM: Britterna lär ta befälet

Att slå ihop Pharmacia Biotech och Amersham verkar vettigt. Mendet lär bli Amersham som tar befälet även om huvudkontorethamnar i Uppsala.

Det finns planer på att fusionera Pharmacia & Upjohnsbioteknikrörelse, Pharmacia Biotech, med en del av det brittiskaföretaget Amersham, nämligen affärsområdet Life Science. EnligtFinancial Times bekräftar Amersham att diskussioner pågår.Tidningen hävdar att ett gemensamt bolag skall bildas, därAmersham får 55 procent, VD blir britten Ron Long ochhuvudkontoret hamnar i Uppsala.

Om allt går i lås blir företaget ledande i världen inom områdetutrustning för bioteknologisk forskning, alltså instrument,kemikalier och analysmetoder. Omsättningen hamnar kring 700miljoner dollar, drygt 5 miljarder kr, och antalet anställdakommer att uppgå till 3.600.

Amersham Life Science, som utgör 45 procent av hela Amersham, äromsättningsmässigt betydligt mindre än Pharmacia Biotech menklart lönsammare. Life Science omsatte i fjol 265 miljonerdollar och hade ett rörelseresultat på ca 60 miljoner dollar, enmarginal på drygt 20 procent. Pharmacia Biotech omsatte 420miljoner dollar och tjänade 37 miljoner dollar, en marginalstrax under 10 procent.

Fusioner i denna bransch kan vara besvärliga. Det har gamlaPharmacia bitter erfarenhet av. Köpet av LKB 1987 ochintegreringen med Pharmacias bioteknikrörelse blev inte sålyckad eftersom det sammanslagna bolaget tappade kunder närLKB:s identitet försvann.

En fortsatt strukturomvandling är dock nödvändig. Marknaden förbioteknologisk utrustning är kärv. Det finns många leverantörer.Och huvuddelen av kunderna är beroende av offentliga anslag,alltså forskare på institutioner och universitet.Budgetåtstramningar kan slå hårt. I förra veckan kom Biacore, enavknoppning från Pharmacia Biotech, med en vinst-varning. Åretsvinst förväntas bli lägre än i fjol på grund avbudgetnedskärningar hos kunderna.

En strukturomvandling har pågått ett antal år i branschen.Företag har börjat köpa upp varandra och ingå samarbetsavtal.Amersham har varit ganska aktivt i denna process. Med PerkinElmer och Roche har ingåtts avtal inom området gensekvensering,alltså uppdelning och analys av beståndsdelar av DNA-molekylen.Företagen får tillgång till varandras licenser. PharmaciaBiotech har också gjort en del, bland annat köpt ett norskt(Dynochrom) och ett amerikanskt företag (Hoefer).

Amersham har varit mer framgångsrikt på marknaden. Bolaget vardet första som privatiserades av regeringen Thatcher 1982.Värdet på bolaget har därefter mer än tiofaldigats till drygt800 miljoner pund (10 miljarder kr). Pharmacia Biotech har haftnågra svåra år. 1980-talets fina vinstrad förbyttes i förlust1990. Sedan har det blivit bättre. Men både 1995 och 1996 föllresultatet som effekt av att kronan stärktes mot dollarn. Detvore logiskt om Amersham tar kommandot i det nya bolaget, medmajoritetsägande och VD, mot bakgrund av hur utvecklingen varit.Läggs huvudkontoret i Uppsala balanseras det brittiskainflytandet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.