”Överviktad inom bioteknik”

Henrik Rhenman, som förvaltar Rhenman Healthcare Equity Long/Short-fonden, diskuterar favoritbolagen, fondens framgångar, samt värderingen i hälso- och sjukvårdssektorn.

Hur går det?

– Det går fantastiskt bra. Fonden har stigit med över 290 procent eller motsvarande 28 procent i genomsnitt per år sedan starten 2009.

Vad ligger bakom framgången?

– När vi startade fonden var värderingarna i branschen så låga att de implicit innebar att läkemedelsbolagen skulle krympa i all evighet. Det var helt enkelt orimligt att sektorn skulle värderas lägre. Det var en situation med extrema värderingar. Sedan dess har vinsterna ökat varje år och sektorn har värderats upp.

Hur ser ert placeringsmandat ut?

– Fondens nettoexponering har historiskt legat på 119 procent och kortsidan har utgjort 17 procent (negativ position, AFV red anm). Vissa fonder är marknadsneutrala, men inte vi eftersom vår bedömning är att sektorn kan fortsätta att öka vinsterna snabbare än BNP även framöver.

Vilken typ av bolag har fonden?

– Fonden investerar i de fyra delsektorerna bioteknik, läkemedel, medicinteknik och service. Just nu har fonden övervikt inom bioteknik därför att framstegen och tillväxten är så mycket större där än inom de andra delsektorerna just nu. Inom bioteknik produktiviteten väldigt hög och det lanseras många nya läkemedel som har en snabb försäljningspenetration. Typexemplet är amerikanska Gilead som sålde läkemedel för 10 miljarder dollar under det första året. Det tog Losec kanske tio år att nå samma försäljningsvolymer.

Vilka är favoritbolagen?

– Vi gillar bolag med lägre risk där man ser tydliga vinstutsikter under de kommande 5–10 åren. Schweiziska Novartis är ett bra exempel. De har ett nytt läkemedel mot hjärtsvikt som kan bli en riktig blockbuster. Aktien är ganska billig med p/e 19 för 2015.

Någon mer?

– Celgene visar extrem tillväxt för att vara ett så pass stort bolag. Det var ett källarbolag i början av 90-talet. I dag är det faktiskt 10 procent större än Astra­ Zeneca, trots att Astra fusionerat med Zeneca. Celgene har som minimimål att deras vinst ska växa i genomsnitt med 23 procent per år och det är faktiskt bara på existerande produktbas. Värderingen är lite högre än Novartis med p/e 18 för 2016, men ändå inte särskilt ansträngande givet den höga vinsttillväxten.

Några aktier med högre risk?

– En uppköpskandidat är Salix och där jag bedömer sannolikheten för uppköp till 50 procent. Det är klart högre risk, men kommer ett bud så blir det huggsexa. Det finns säkert 4–5 bolag som kan tänkas vilja förvärva.

Hur ser du på Astra Zeneca?

– Det är påtagligt att Pfizers intresse har svalnat och att sannolikheten för bud har minskat väsentligt. För vår fond finns det många andra bolag i sektorn som är mer intressanta än Astra Zenca. Det betyder inte att de inte har lovande projekt, men det krävs att deras forskningsportfölj verkligen lyckas för att aktien ska vara intressant.

Vad köper du i Sverige?

– Fonden har bara 2 procent av portföljen i Sverige och äger inte Astra Zeneca. Två bolag som jag gillar, med betoning på hög risk, är Bioinvent och Active Biotech. Lyckas de med sin forskning på ett gynnsamt sätt så finns det stor kurspotential.

Defensiva aktier gick starkt förra året. Hur ser du på utvecklingen för hälso- och sjukvårdssektorn i år?

– Värderingen i sektorn har stigit ganska mycket där p/e-talet har ökat till 18 från 11 under 2009. Men det är bara hälften av multiplarna jämfört med 1999. Förutsättningarna för den här sektorn är precis lika bra som i slutet av 90-talet. Rimligen borde sektorn därför ha kraft att fortsätta p/e-expansionen.

Henrik Rhenman

Förvaltar: Rhenman Healthcare Equity Long/Short-fonden.

Förvaltat kapital: 4,1 miljarder kronor (427 miljoner euro).

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF