”Överskattade risker i SAS”

Stefan Olofsson, som förvaltar Sensor Sverige Select, diskuterar blandfonder, spelbolag och sina favoritaktier.


Vad är det som skiljer den här fonden från andra blandfonder?

– Många fonder begränsas av att de har placeringsregler som säger att de alltid måste ha en viss andel aktier i portföljen. Vi har ingen sådan begränsning, vår aktie­exponering kan vara allt ifrån 0 till 100 procent och det gör det möjligt för oss att bedriva en verkligt aktiv förvaltning. Vi kan också avvika så mycket vi vill från index, både när det gäller enskilda aktier och sektorer.


Hur ser aktieexponeringen ut i dagsläget?

– Jag valde att dra ner aktieexponeringen ganska kraftigt efter halvårsrapporterna och just nu ligger vi på 66 procent. Då ska man ha i åtanke att av detta är 14,5 procent preferensaktier som vi har köpt som ett alternativ till den obefintliga räntan. Resterande pengar ligger i kassan på banken.


Varför drog du ner aktieexponeringen?

– De flesta av fondens innehav har rapporterat bra, men sentimentet runt rapporterna var lite småsurt så vi har minskat eller sålt av de innehav där rapporterna var svaga. Bland annat har vi sålt av bolag som är stora förlorare på den fallande dollarn. Atlas Copco och Skanska är ett par exempel. Det verkar ju också som om Donald Trump kommer att få svårt att kunna genomföra de infrastruktursatsningar som han utlovade före presidentvalet. Ett annat exempel är Dometic. Bilförsäljningen i USA har toppat och då brukar även Dometic falla med lite fördröjning.


När vi intervjuade dig för ungefär två år sedan trodde du starkt på spelbolagen. Hur ser du på dem nu?

– Evolution Gaming har jag fortfarande kvar i portföljen, det är vårt näst största innehav i dag. Även om kursen backat en del under senaste tiden har kursen i stort sett tredubblats jämfört med för två år sedan. Bolaget levererade återigen en stark rapport för andra kvartalet. Omsättningen var ungefär som väntat medan marginalerna var klart starkare än förväntat. Det är klart att aktien inte ser billig ut på de här nivåerna sett till årets vinst, men ser man till de förväntade vinsterna under 2018 och 2019 ser värderingen mer aptitlig ut. Jag är fortsatt positiv till aktien och min uppfattning är att marknaden forsätter att underskatta bolagets långsiktiga tillväxt. Däremot har jag sålt innehaven i Net Ent, Betsson och Kindred.


Har du plockat in något annat i stället för dessa?

– Ja, ett nytt innehav i portföljen är THQ, ett bolag som köper och utvecklar datorspel för pc och konsoler. Deras affärsidé är att förvärva befintliga varumärken på marknaden för att successivt förbättra och göra ­spelen attraktiva, och det är något jag tror kan bli framgångsrikt.


Vilket är det enskilt största innehavet i portföljen?

– I dag är det faktiskt SAS preferensaktie. Min bedömning är att marknaden över­skattat riskerna i bolaget.


En annan långkörare i portföljen är ­Balder. Hur ser du på det innehavet?

– Fastighetsbolagen har haft det lite motigt eftersom investerarna oroar sig för stigande räntor. Men jag ser inte någon risk för att räntorna stiger ­väsentligt och så länge det råder stor brist på bostäder i landet tror jag att fastighetsaktierna kan gå bra. Visst, det byggs en hel del, men det man ska komma ihåg är att det som byggs framför allt är dyra ­bostadsrätter och hyreslägenheter. I de områden där det verkligen ­behövs bostäder byggs det inte särskilt mycket. Ett annat av våra innehav är D Carnegie, och för deras lägenheter i Rinkeby ligger väntetiden nu runt tio år.


Och när är det dags att sätta kassan i arbete igen?

– Det är lite svårt att säga. Kanske är det dags att öka aktieinnehavet lite senare i höst när det blir ett ökat fokus på vinstestimaten för 2018 och 2019.

Stefan Olofsson

Förvaltar: Sensor Sverige Select.

Förvaltat kapital: Cirka 230 miljoner kronor.

Utveckling hittills i år: +12,15 procent (per 25 augusti).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF