Överoptimism om vinsterna 2002

Rapportsäsongen är här men för vinsterna år 2001 är året redan förlorat. Svaga halvårsresultat från många börsbolag lär inte överraska någon. Intresset har istället förskjutits till signaler om nästa år. Enligt SMEs analytikersammanställning har prognosmakarna under året skurit ned sina vinstestimat för 2002 i betydligt mindre omfattning än vad de gjort för 2001. Resultat - en vinsttillväxten på höga 35 procent. Med de förväntningarna är risken stor att halvårsrapporterna kommer att sticka hål på många av de prognoserna.

Årets spådomar från analytikerkåren har varit riktiga suffléer som en efter punkterats under våren. När året inleddes var den genomsnittliga uppfattningen att årets samlade vinster för de större bolagen skulle öka med 14 procent. Ett halvår senare tros de istället minska med knappt 100 miljarder kronor eller 18 procent. Det har bidragit till att kurserna på Stockholmsbörsen har backat med 20 procent hittills i år.

Frågan är hur allvarligt placerarna ska ta på analytikernas i prognoser för 2002. Enligt dem tar bolagen med råge igen den förlorade marken nästa år. Analytiker är i grunden ett överoptimistiskt släkte och historiskt har de haft en slagsida åt att ligga för högt. I början av ett nytt fräscht år har sammanställningar visat att analytikerna brukar ligga för högt för att sedan ju längre året löper och prognoserna övergår till faktiska resultat vara tvungna att sänka dem.

En misstanke är därför att analytikerna hittills i år ägnat sig mer åt nödvändiga sänkningar för 2001 (ned 28 procent) och mindre åt att skära i nästa års prognoser (ned 17 procent). Matematiskt har de kraftiga sänkningarna för i år och mindre sänkningar nästa år inneburit att vinstökningarna för 2002 jämfört med 2001 spås bli hela 35 procent. I januari var motsvarande siffra en tillväxt på 17 procent.

För att det kommer att gå bra för de svenska bolagen talar att många gynnas av den svaga kronan. BNP-prognoserna är dessutom allmänt mer ljusa för 2002 än för 2001. I USA spås en högre tillväxt nästa år då skatte- och styrräntesänkningar får full effekt. Även för Europa och Sverige tror makroekonomerna på högre tillväxttal nästa år. Företagens bantningskurer bör också kunna ge resultat 2002.

Ericsson kommer att stå för den största uppgången tror analytikerna. Men även exklusive telekomjätten spås vinsterna totalt stiga nästan 20 procent nästa år. Genomsnittsprognosen är att Ericsson i år tvingas redovisa en förlust på 16 miljarder kronor inklusive reavinst från försäljningen av Juniperaktier och strukturkostnader. Nästa år tros resultatet bli 35 miljarder kronor högre eller runt 20 miljarder kronor. Det är den största ökningen i kronor räknat på börsen.

Annars är det sparbolaget Skandia, som pressats hårt av börsnedgången, som analytikerna tror kommer att öka sin vinst mest i procent. Resultatet tros dubbleras från 3,5 miljarder kronor i år till 7,1 miljarder kronor nästa år. Det är ändå lägre än de 8 miljarder kronor bolaget tjänade i fjol.

Analytikerna räknar också med att H&Ms organiska tillväxtstrategi och Securitas förvärvsdito ska bära frukt 2002 och innebära rejäla vinstlyft jämfört med 2001. WM-data finns också med högt upp på ökarlistan. Men analytikerna har sannolikt sänkt sina prognoser för såväl 2001 som 2002 efter förra veckans uttalande från IT-konsulten att det andra kvartalet har varit kärvt.

I kön huserar de lönsamma bankerna och börsens skogsbolag som får nöja sig med ensiffriga ökningstal. Astra Zeneca som gör en rejält vinstlyft i år kommer 2002 att få se sitt resultat sjunka med ett par procent.

Fotnot: Sammanställningen avser de 31 största bolagen som SME sammanställer prognoser för. Avstämningsdag var 25 juni.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.