Intervju Boliden
Afv-analytiker om Bolidens miljardaffär: ”Tror Lundinarna dragit det längsta strået”
"Lundin Mining blir nu ett mer renodlat koppar-case, och efterfrågan på metallen spås explodera", säger han.
Lundin Mining säljer sina två europeiska gruvor till Boliden, i en affär värd omkring 15 mdr kr. Det handlar om Zinkgruvan i Sverige och Neves-Corvo i Portugal – som båda främst utvinner zink.
Affärsvärldens analytiker Otto Klaar säger att affären var väntad, då det har ryktats om den sedan i våras. Han bedömer att även prislappen var i linje med marknadens förväntningar.
För Lundin Minings del innebär transaktionen att exponeringen mot zink helt försvinner och att bolaget istället blir ett mer renodlat koppar-case, enligt Klaar. Pengarna från affären ska delvis användas till utbyggnaden av flera koppargruvor i Sydamerika.
“Det är den heta metallen att vara exponerad mot eftersom efterfrågan spås explodera i och med elektrifieringen. Lundin Mining har även en del intäkter från guld och silver och det får man alltid som bimetaller när man bryter koppar”, säger Otto Klaar.
Zink inte lika hett
Boliden får omvänt en ökad exponering mot zink, som enligt Afv:s analytiker inte ses som en särskilt het råvara. Bolaget får också en lite annan skepnad än tidigare.
“Innan den här affären var Boliden till två tredjedelar ett smältverksföretag och till en tredjedel ett gruvbolag. Nu blir det mer 50/50 sett till vinsten”, säger Klaar.
Han har svårt att se att Boliden ska lyckas utvinna några större synergieffekter från affären, och därför betraktar han den som “ganska neutral” för aktien på kort sikt.
“Jag tror det mest handlar om att det sällan är några gruvor i deras geografi som är till salu. Så när det väl kom ut något på marknaden slog de till.”
Behåller köpråd
Affärsvärlden har sedan tidigare köpråd på både Lundin Mining och Boliden.
“Dagens nyhet kommer inte att påverka de råden”, säger Klaar.
På längre sikt tror han att affären kommer utvärderas utifrån tajmningen och hur de olika råvarupriserna utvecklas.
“Givet historiken är min gissning att det på sikt visar sig att Lundinarna har dragit det längsta strået. De har varit väldigt duktiga på att göra transaktioner och är helt fokuserade på aktieägarvärde, vilket Boliden inte verkar vara.”
Boliden flaggar för att förvärvet delvis ska finansieras via en emission under den första halvan av 2025. Enligt Klaar kan den vara värd att hålla ögonen på.
“Det man som aktieägare vill se är en företrädesemission där man kan försvara sin ägarandel. Men det finns en risk att Boliden tar en genväg och gör en riktad emission med viss rabatt, vilket vore trist.”
Läs mer:
Flera Lundin-gruvor blir Bolidens
Analytiker: Osäkerhet kring finansieringen av Bolidens köp av Lundin-gruvor
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.