”Otroligt bra risk/reward”

Senast vi intervjuade dig i september 2016 pratade vi bland annat om D Carnegie och finska Consti Group. Har du kvar de innehaven, och hur tycker du i så fall att de har utvecklats?

– Båda bolagen finns kvar i portföljen. D Carnegie har utvecklats på det sätt vi hoppades. Bolaget har ökat takten i renoveringarna i beståndet och renoverade mer än 1 600 lägenheter under 2017. I de lägenheter som renoverats får bolaget hyreshöjningar på ­ungefär 40 procent, och trots det är det kö till de lediga objekten. Den nyemission på 1,5 miljarder som bolaget flaggat för kan möj­ligen tynga kursen på kort sikt, men man ska komma ihåg att de gjorde två stora förvärv i december så de behöver stärka balansräkningen. På sikt bedömer jag att vi kommer få god avkastning på pengarna vi investerar i denna emission.

– När det gäller Consti har utvecklingen varit sämre. Bolaget har gått in i ett antal projekt med för dålig lönsamhet som behöver värka ut. På sikt tror jag fortfarande att aktien har potential. Consti jobbar med fastighets­service i framför allt Helsingfors. Vid en promenad där märker man snabbt att fastigheterna inte är lika välrenoverade som i Stockholm.

Nyligen flaggade ni upp i Actic. Vad är caset där?

– Aktien hade fått en ganska tuff resa på börsen efter börsnoteringen och vi tyckte att kursen kommit ner till en nivå som var attraktiv. Actic startades på 1980-talet med affärs­idén att ta över kommunala bad­anläggningar och kombinera dessa med gym. Marknaden bestod då mest av gym av typen hål-i-väggen där kroppsbyggarna tränade, och Actic kunde därför dra nytta av trenden att allt fler vanliga motionärer började gå på gym. I dag har bolaget över 200 000 medlemmar och driver 180 olika anläggningar på framför allt mindre orter i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Där skiljer Actic sig från kedjor som till exempel Sats, som ofta har sina anläggningar koncentrerade till storstäderna, där konkurrensen mellan gymkedjorna är betydligt större. I Tyskland håller Actic nu på att göra samma resa som i Sverige, där bolaget tar över drift av badanläggningar och kombinerar med gym.

Något mer spännande nytt innehav som du vill lyfta fram?

– Ett annat nytt innehav som i dag är vårt största är Stendörren. Det är ett bolag som äger fastigheter för lager och lätt industri i Storstockholm och Mälardalen utanför de mest centrala lägena. Tillväxten i e-handeln ökar behoven av lagerutrymmen i stadsnära lägen. Det är en motsatt trend jämfört med den som gäller för handelsfastigheter som är e-handelns förlorare. Stendörren har i snitt en hyresnivå på 800 kronor per kvadrat­meter, men på de nya kontrakt som tecknades i fjol så ligger dessa på nivåer över 1 000 kronor per kvadratmeter, en ganska väsentlig hyreshöjning. Stendörren har också en stor portfölj av potentiella bygg­rätter som över tid kommer addera ytter­ligare ­värde för aktieägarna. Bolaget handlas med en rabatt på 20 procent mot eget kapital trots att bolaget har väldigt goda tillväxtförutsättningar, så jag tycker risk/reward ser otroligt bra ut för aktien.

Är det något innehav som nyligen fått lämna portföljen?

– Ett innehav som vi sålt är det norska bolaget Zalaris, som erbjuder outsourcing av framför allt hr-tjänster till stora företag som till ­exempel Nordea, Ericsson och Statoil. Det är ett jättefint bolag, men aktien hade gått så pass starkt att den nått vårt mål och därför valde vi att sälja.

Vad tycker du är mest värt att notera i årets första rapportflod?

– Att det tycks bli allt större kursreaktioner på rapporterna. Ett exempel är Cinnober, ett bolag i portföljen som jag tror väldigt mycket på. Där föll aktien 30 procent på rapporten, och frågan är om bolagets lång­siktiga värde verkligen ska påverkas så mycket av ett enskilt kvartal? Jag är övertygad om att så inte är fallet, så de här rörelserna kan också erbjuda en möjlighet.

Erik Hermansson

Förvaltar: Humle Småbolagsfond.

Förvaltat kapital: Cirka 1,8 miljarder kronor.

Utveckling: Cirka +4 procent senaste 12 månaderna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.