Oscar Properties säljer fastigheter till Erik Selin för 2,2 miljarder

Bostadsutvecklaren Oscar Properties Holding har ingått avtal om att sälja den underliggande fastighetsportföljen i ett antal helägda dotterbolag för en köpeskilling om cirka 2,2 miljarder kronor med tillträde snarast.
Oscar Properties säljer fastigheter till Erik Selin för 2,2 miljarder - OSCAR PROPERTIES GÄRDET
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Köpare är Erik Selin Fastigheter genom dotterbolag.

Försäljningen innebär att bolaget kan lösa lånen till DNB och junior långivare kopplade till portföljen. Förvärvet är endast villkorat av att köparen senast den 18 januari 2024 erhåller finansiering.

Oscar Properties har tidigare, i enlighet med pressmeddelanden 23 oktober, den 8 november och den 27 november, tagit emot meddelande från DNB och junior långivare om uppsägning av säkerställda lån om cirka 2,2 miljarder kronor som dotterbolagen har tagit upp och som bolaget har ingått borgensåtagande för till omedelbar betalning till följd av uteblivna ränte- och avgiftsbetalningar. Vidare är dotterbolagen föremål för en pågående pantrealisation.

De underliggande fastigheterna har enligt bolagets senaste värdering ett värde om cirka 3 miljarder kronor. I de bolag där försäljning sker under bokfört värde och eget kapital är förbrukat kommer en kontrollbalansräkning upprättas. Förutsatt att köparen erhåller finansiering och överlåtelsen genomförs så upphör den pågående pantrealisationen.

“Vi är naturligtvis glada att vi kunnat lösa våra lån om totalt cirka 2,2 miljarder kronor till både vår seniora och juniora långivare kopplade till denna portfölj. Att priset hamnat väsentligt under det bokförda värdet är tyvärr inte ovanligt i en forcerad pantrealisation. Vi hade gärna fortsatt äga dessa fastigheter, men vår seniora bank DNB ville få sina lån återbetalda”, säger bolagets VD Carl Janglin.

Bolaget kommer nu omgående att fortsätta diskussionen med ägare och kvarvarande långivare hur det egna kapitalet kan återställas samt nytt kapital tillföras för att möjliggöra fortsatt drift, vilket också kan komma att medföra ytterligare neddragningar av organisation och centrala kostnader. Företagsrekonstruktion kan också vara en möjlig utväg.

Läs mer:

Nu är Erik Selin värd 43 miljarder: ”Har alltid försökt undvika risker”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET