Oscar Properties galna PM om tunga beskedet: ”Det blir noll för dem, zilch”

Richard Bagge, VD för Oscar Properties, skickade under onsdagskvällen ut en kommentar rörande vad som hänt i tingsrätten tidigare under dagen. Att det krisande fastighetsbolaget fick sin ansökan om rekonstruktion avslagen av rätten fick VD:n att reagera på ett sätt som bara företagsledare utan anställda PR-personer kan göra.
Oscar Properties galna PM om tunga beskedet: ”Det blir noll för dem, zilch” - oscar-p
"Jag hoppas att Brf Innovationen är nöjda" Foto: TT

Under onsdagen avslog Stockholms tingsrätt Oscar Properties ansökan om rekonstruktion. Klockan 21.56 samma dag skickar bolaget ut en VD-kommentar från Richard Bagge som är författad med sådan livskraft och nerv att vi för ovanlighetens skull väljer att publicera den i sin helhet nedan, med enbart bildstöd som redaktionell kommentar.

“Det var ett tråkigt besked. Tingsrätten hänger upp mycket av sitt resonemang på frågan om bolagets ’livskraft’. Att de tycker det saknas. De förstår inte att man i ett attraktivt skal kan anskaffa ny, annan verksamhet. De tycks resonera att ’skomarkar’n ska förbli vid sin läst’. No matter what. En gång fastighetsbolag, alltid fastighetsbolag, tycks de resonera.”

“Så kallade RTOer, reverse take overs, är ett etablerat begrepp i börssammanhang. Man kan säga att bolaget efter sin rekonstruktion skulle uppfylla kriterierna för det i finansvärlden etablerade begreppet SPAC. Sådana finns några stycken av på Stockholmsbörsen. Men, man kan inte begära att domare och nämndemän i en tingsrätt är familjär med de begreppen. Så om det inte uttryckligen står i lagen eller i förarbetena att ’skomakar’n ska förbli vid sin läst’ dvs att man inte får byta verksamhet, så vittnar deras utslag idag om ren och skär okunnighet. Inte om juridik men om hur världen fungerar utanför tinghuset.”

“Samtidigt får jag hoppas att Brf Innovationen är nöjda. De har uppnått sitt mål, en trolig konkurs på måndag. Vid en konkurs blir utfallet för dem noll, zilch som man säger på engelska. Det har jag försökt förklara för dem såå många gånger, både på tel o mail.”

“Kvar står de med sin advokatnota som de hoppas konkursboet ska betala men de får ställa sig i raden av alla andra borgenärer. Vad de kanske inte inser är att de kan bli återbetalningsskyldiga för de 3 mkr de fått under det gångna året, genom en s k återvinning där konkursförvaltaren har rätt att gå 12 månader bakåt o kräva ut vad de fått. Så detta med att driva oss i konkurs – om det blir så – kan bli en riktigt dyr nota för våra vänner i ett av tornen.”

“Har styrelsen berättat det för sina medlemmar månne? Det är en sak att skriva av en fordran på 15 mkr men mycket mer kännbart är att behöva punga ut cash med 3 mkr plus sina advokatkostnader.”

Så även för Brf Innovationens del hoppas jag på att positivt utslag av hovrätten!
God kväll!”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.