Osäkerheten pressar upp oljan

Rekordmånga osäkerhetsfaktorer gör att oljepriset i en spekulationsvåg har skickats upp till kring 40 dollar per fat olja. På kort sikt kan det nu bli en rekyl nedåt.

Medelvikten på nya amerikanska personbilar har för första gången sedan 1970-talet åter krupit över två ton, berättade tidningen New York Times häromdagen.
Ökad bränslekonsumtion är en av de många pusselbitar som förklarar varför oljepriset på kort tid har nått nya rekordnivåer. Först och främst bygger oljeprisuppgången just på att världsekonomin är på väg att stärkas. Återhämtningen går snabbast i länder som USA, Kina och Japan – världens tre största oljekonsumenter.

Länderna i oljekartellen Opec har hittills pekat på att den pumpar upp tillräckligt med olja för att möta den stigande efterfrågan. Den 1 april beslutade de sig till och med för att minska produktionen. Länder utanför Opec, som Ryssland och Norge, kör sedan länge på nära full kapacitet.
Men nu är en omsvängning på väg. Ett beslut om höjd produktionstakt väntas vid Opec-mötet i Beirut den 3 juni då även det officiella prisspannet ska diskuteras.

Flera av länderna vill ha kompensation för den fallande dollarn genom att höja priserna med minst fyra dollar från dagens mål på 22-28 dollar per fat (159 liter).

En annan faktor som påverkat den långsiktiga synen på ett rimligt oljepris är den nedskrivning av oljereserverna som Shell genomförde i våras. Men Shell är sannolikt inte det enda bolaget som i stället för riktig oljeletning har ägnat sig åt så kallad desktop-drilling. Med uttrycket menas att oljebolagen i hög grad ägnat sig åt att vid skrivborden skriva upp tidigare reserver i stället för att leta efter olja på det traditionella, men dyra, sättet att borra nya hål.

Shells nedskrivningar berör bland annat Ormen Lange i Nordsjön, ett oljefält där även brittiska BP, amerikanska ExxonMobil och norska Statoil är verksamma. Dessa bolag hävdar dock att deras beräkningar är pålitliga.

Nedskrivningarna har också gjort att diskussionen om hur länge världens oljereserver egentligen räcker har tagit ny fart.

– Enligt den amerikanska energimyndighetens beräkningar måste Saudiarabien fördubbla sin produktion till över 22 miljoner fat olja /dag om man ska klara den globala oljeförsörjningen.
Irak måste prestera en ökning med 135 procent under en 20-årsperiod. Klarar inte dessa länder av detta så har inte världen den olja man behöver, säger Kjell Aleklett, professor i fysik och ordförande i Aspo, Association for the Study of Peak Oil.

På kort sikt pressas oljepriset dessutom upp av otillräcklig raffinaderikapacitet och låga bensinlagernivåer i USA, liksom av krisen i Mellanöstern. Marknaden har också fortlöpande matats med informationer som kunnat användas för att spekulera upp oljepriserna.

De närmaste dagarna och veckorna kan oljepriserna falla tillbaka. Bara att Saudiarabiens oljeminister flaggade för ökad produktion med 1,5 miljoner fat per dag sänkte i måndags oljepriset med 1,25 dollar per fat.

Tommy Nordin, vd i Svenska Petroleuminstitutet (SPI), tror att oljerallyt bara är en tillfällig topp.

– Många av dem som talar om oljekris har ett egenintresse. Hela IEA:s (International Energy Agency) existens bygger på att hålla krismedvetandet vid liv.

Trots denna optimism påpekar han att den stora risken när det gäller oljepriserna är de terroristtendenser som sprider sig i Saudiarabien.
De västerlänningar som kallats hem från Saudiarabien är främst personal som arbetar med oljeinstallationer. Om detta fortsätter utgör det ett problem.

En terroristattack som skär av Saudiarabiens oljeutförsel skulle lätt kunna driva upp oljepriset till 60 dollar per fat, tror en del analytiker.
HANNA HELLQUIST
PEKKA KÄÄNTÄ

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.