Orsakar han nytt börskaos?

Tempen stiger inför räntebeskedet från den amerikanska centralbankchefen på torsdag. Allt talar för att chefen Ben Bernanke slår till med ännu en räntehöjning, den 17:e på två år. Frågan är om han slår till med 25 eller hela 50 punkters höjning, vilket skulle kunna utlösa ett nytt börsras.

I våras flaggade Fed för att ränteuppgångarna i USA gick mot sin ände men ändrade sig snabbt och började i maj istället tala om nya räntehöjningar, ett uttalande som utlöste oron på världens börser. Fortsatta räntehöjningar behövs för att stävja en stigande kärninflation, anser Fed. En låg arbetslöshet och en fortsatt stark bostadsmarknad, är ytterligare två faktorer som talar för ytterligare räntehöjningar.

På torsdag kommer beskedet från Federal Reserve. Under måndagens handel steg den amerikanska börsen aningen efter en osäker inledning. Dow Jones var upp 0,5 procent och Nasdaq 0,6 procent. Ericsson var upp 15 öre i USA jämfört med stängningskursen i Stockholm.

Marknaden väntar nu på torsdagens beslut. Sedan den pågående penningpolitiska åtstramningen inleddes sommaren 2004 har styrräntan höjts stegvis 16 gånger och ligger nu på 5,00 procent. Den nye centralbankschefen, Ben Bernanke har, sedan han efterträdde Alan Greenspan, höjt räntan vid två tillfällen, såväl i mars som i maj. Allt talar för att han höjer den igen på torsdag. Frågan är bara om den höjs till 5,25 eller 5,50 procent. Stalltipset på marknaden är att det blir en höjning med 25 punkter. Och analytiker anser att en eventuell höjning på 50 punkter skulle vara negativ för börsen.

– Jag tycker att det ska räcka med en höjning på 25 punkter. Visserligen är de bekymrade över inflationen men man börjar nu se tecken på att den saktar in. Det vore då överdrivet att helt plötsligt höja räntan med 50 punkter, säger Nordeas chefsekonom Jörgen Appelgren.

Hur ser du på framtida höjningar?
– Jag tror inte att vi kommer att få se så många fler höjningar efter torsdagens möte. Vi ser redan begynnande tecken på att USA:s ekonomi håller på att bromsa in och att inflationstrycket avtar.

Kan Sverige nå upp i samma räntenivåer som USA?
– Vi har sett en tempoökning och har framför oss ett hyggligt snabbt tempo för höjningar i Sverige. På Nordea tror vi visserligen inte på någon enskild höjning med 50 punkter men vår tro är att Riksbanken höjer reporäntan på alla möten de har i år, förutom det som var i april. Sedan tror vi det lugnar ner sig och tror inte att Riksbanken når samma nivåer som Fed.

Fed har på två års tid höjt räntan med 500 procent, kan vi få se en tredubbling av reporäntan?
– Det blir lite konstigt när räntorna varit nere på historiskt låga nivåer, en procent i USA och 1,5 procent här i Sverige. Då får vi sådana procentökningar. Att reporäntan når 4,5 procent är osäkert om än inte omöjligt. Men en dubbling lär vi få se, sedan lugnar nog Riksbanken ner sig när reporäntan når över tre procent, säger Appelgren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.