Orrön Energys VD: Ett problem att kommuner stoppar vindkraftsprojekt sent i processen

Kommuner säger ofta nej till vindkraftsprojekt sent i processen. Det i kombination med utdragna tillsåndsprocesser är ett problem, anser Orrön Energys VD Daniel Fitzgerald. "I Sverige tar det ofta sju till åtta år att få tillstånd för ett vindprojekt. I Finland tar det till exempel ofta två eller tre år", säger han till Affärsvärlden.
Orrön Energys VD: Ett problem att kommuner stoppar vindkraftsprojekt sent i processen - Orron_fitzgerald
Till vänster syns en del av Orröns vindkraftspark på Näsudden, södra Gotland. Till höger syns Orrön Energys VD Daniel Fitzgerald.

Du har länge jobbat inom olja & gas och har tidigare varit COO hos både IPC och Lundin Energy. Vad tycker du att det finns för skillnader mellan att jobba inom olja & gas och förnybar energi?

“Jag tycker att det finns många likheter och många skillnader. Båda branscherna handlar om stora kapitalkrävande infrastrukturprojekt som syftar att utvinna energi. En stor del av teamet på Orrön Energy är faktiskt samma som det som fanns på Lundin Energy. Investerarna som investerar i de här två branscherna är dock helt olika. Det allmänna intresset för Orrön Energy är generellt betydligt större än för vad intresset var för Lundin Energy på slutet.”

Hur ser du på möjligheterna för energilagring att bli lönsamt inom en överskådlig framtid?

“Det är redan lönsamt med storage (energilagring) idag. Då avser jag framförallt försäljning av systemtjänster, frekvensstabilisering och balansering snarare än att arbitrera på fluktuationer i elpriset. Batterier är nog den enda tekniken på området som idag har en tillräckligt låg kostnad för att vara intressant.

Inom två till tre år har vi nog beslutat om investering i en anläggning för energilagring. Förhoppningsvis snabbare än så.”

Hur ser ekonomin ut i solprojekt i Norden?

“När vi började med Orrön Energy trodde jag inte på solprojekt i Norden då kapacitetutnyttjandet blir lågt på grund av det låga antalet soltimmar här. Å andra sidan finns det så lite installerat kapacitet solkraft i regionen vilket gör att elpriserna inte går ned så mycket då väderförhållandena är rätt.

Vi är väldigt nära att dra igång ett projekt där vi ska installera solceller intill vår vindkraftspark Näsudden på södra Gotland. Genom att förlägga parkerna intill varandra kan vi utnyttja den befintliga anslutningspunkten till elnätet.”

Tror du att regeringarna kommer att tillåta aktörer inom förnyelsebar elproduktion att framöver få ta del av de höga elpriserna eller tror du att idén om windfall taxes (skatt på överintäkter) är här för att stanna?

“EU-komissionen beslutade om ett pristak om 180 euro per MWh. Det tillåter lågkostnadsproducenter att göra goda vinster. För det andra valde Sverige att bara införa pristaket i tre månader och under den perioden är det osannolikt att Orrön Energy bryter taket”, säger Daniel Fitzgerald och fortsätter:

“De elpriserna vi har tror jag inte är nivåer som tvingar regeringarna att agera. Jag tror starkt på de fria marknadernas kraft. Om man på politisk väg försöker pressa ned priserna kommer investeringarna i kraftproduktion att sina vilket i så fall skulle omöjliggöra energiomställningen. Samtidigt har de höga priserna fått effekt genom sänkt efterfrågan. I princip alla har sett över sin elkonsumtion och kanske dragit ned termostaterna eller investerat i bättre isolering.”

Sverige har en ny regering som inte är lika välvilligt inställd till vindkraft. Hur ser du att det kommer att påverka er?

“Jag tror inte att det kommer ha någon större inverkan för oss om jag ska vara ärlig. Nya regeringen driver förvisso på för mer kärnkraft och har tagit bort en del subventioner för havsbaserad vindkraft. Även om ett beslut om ny kärnkraft skulle fattas idag skulle det ta 10 till 20 år innan dessa väl kan driftsättas. Havsbaserad vind är ett segment som vi varit och sannolikt kommer att förbli utanför.”

Vad anser du om tillståndsprocesserna för vindkraftsprojekt i Sverige?

“Att det kommunala vetot kan komma när som helst i processen är en sak som sticker ut med Sverige. Ofta lägger kommunerna in sitt veto väldigt sent. Det är säkert bra för demokratin att kommunerna har möjlighet att säga nej men då borde nejet komma tidigt så att projektören kan gå vidare till nästa projekt.

Det är inte bara att det kommunala vetot kan komma sent som är ett problem. Ett annat problem är att tillståndsprocesserna är så utdragna här. I Sverige tar det ofta sju till åtta år att få tillstånd för ett vindprojekt. I Finland tar det till exempel ofta två eller tre år.”

Daniel Fitzgerald tillägger sedan:

“Jag tycker att det skulle vara bra med ett tydligare ramverk för hur de lokala intressenterna ska kompenseras då vindkraftverk anläggs i deras närhet. Om detta skulle komma på plats tror jag att det lokala motståndet mot många projekt skulle lätta.”

Vilka andra europeiska aktörer inom förnybar energi tycker du imponerar?

“Jag gillar verkligen OX2. De är bland de bästa inom projektering. Lundin Energy köpte två projekt av dem. Deras projekt håller oerhört hög kvalitet och samtidigt är de skickliga på att få ut fullt värde för sina projekt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase