Oregelbunden öppning väntas på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagshandeln med mindre rörelser i spåren av små förändringar på New York-börserna i går och samma mönster på de asiatiska börserna under natten.

Index kan dock komma att påverkas av klädjätten H&M som släppt delårssiffror för det första kvartalet under morgonen. Resultatmässigt såg det starkt ut med en vinst före skatt om 4.723 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förväntningarna som låg vid 4.439 miljoner. Bruttomarginalen uppgick till 55,2 procent, där snittförväntningarna var 54,6 procent, enligt SIX.

Viss försiktighet noteras dock inför kommande period. För inköpsperioden till andra kvartalet 2015 bedöms marknadsläget för de externa faktorerna bli negativt, vilket beror på att US-dollarkursen har stärkts kraftigt gentemot de flesta valutorna sedan hösten 2014. Det väntas bli ännu mer negativt för inköpsperioden till Q3 och Q4 2015, skriver bolaget.

H&M:s försäljning under perioden 1 mars till och med 21 mars 2015 ökade med 9 procent i lokala valutor, jämfört med motsvarande period förra året.

SKF kan få stöd från att den japanska konkurrenten NSK höjt prognosen för räkenskapsåret 2014-2015 som avslutas den 31 mars. Anledningen till prognoshöjningen är en ökad efterfrågan inom både industrisegmentet och fordonssegmentet.

Brasiliens konkurrensmyndighet CADE och revisionsmyndigheten CGU har meddelat att de kommer att inkludera byggbolaget Skanskas dotterbolag Skanska do Brasil i den pågående korruptionsutredningen kring energibolaget Petrobras. Under förra veckan rapporterade Sveriges Radio Ekot om mutmisstankar kring ett annat projekt, ett tjeckiskt motorvägsbygge. Här har Skanska tillsatt en extern granskning.

Seamless har under tisdagen lanserat den mobila betallösningen SEQR på ännu en stor marknad i Europa, denna gång Frankrike.

På makrosidan riktas fokus mot Grekland. Efter tisdagskvällens Berlinmöte mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Greklands premiärminister Alexis Tsipras uppgav Merkel vid en presskonferens att det fanns en aptit från båda för att arbeta tillsammans. När det gäller de ekonomiska frågor för Grekland är det dock inte upp till Tyskland att bestämma, utan Eurogruppen, menade Merkel.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.