Diamyd Medical
Oreda i Diamyd Medicals emission – kursen ner 40% senaste månaden
Den 24 maj i år fattade First North-baserade diabetesforskningsbolaget Diamyd Medical beslut om en företrädesemission om 163 miljoner kronor. Tanken är att bolaget ska stärkas finansiellt för att kunna satsa på klinisk utveckling och utveckling av bolagets tillverkningsanläggning i Umeå.
Sedan dess har problemen stått som spön i backen. Aktien har fallit ca 40% den senaste månaden efter nyheter kopplade till emissionen och för att bolagets kandidat inte visat varaktiga behandlingseffekter i en studie.
Haltande emissionsupplägg
Till att börja med verkar det som att Diamyd och dess finansiella rådgivare, G&W Fondkommission, valt att kasta om ordningen för vissa av de förfaranden som brukar ingå i en företrädesemission.
I prospektet som publicerades den 1 juni erbjuds befintliga aktieägare att teckna i en nyemission av aktier. Men samma dag släppte bolaget ytterligare ett pressmeddelande där de kallade till en extra bolagsstämma för att fatta beslut om att ändra bolagsordningen, för att kunna besluta om en emission av teckningsoptioner som del av samma erbjudande.
Detta görs normalt sett innan ett prospekt publiceras.
“Med teckningsoptioner behövde vi ändra bolagsordningen för att vi annars skulle slå i taket med antalet aktier som kan ges ut. Då informerade vi om att vi kommer att ha en stämma för att ändra i bolagsordningen. Men just den strukturen stötte på patrull. Det är inte så att man inte kan göra så, men det var ett nytt sätt att göra saker, och då var det osäkert kring hela tidslinjen”, säger Ulf Hannelius, VD på Diamyd Medical, till Affärsvärlden.
Redan från start haltade alltså emissionsupplägget, vilket föranledde att Nasdaq Stockholm tillfälligt stoppade handeln med teckningsrätter den 5 juni.
“Jag vill inte säga vem man ska skylla på eller inte skylla på. Det är helt enkelt så att det som vi tänkte på pappret blev mer komplext än vad man trodde det skulle vara”, säger Ulf Hannelius.
Ogiltiga garantiavtal
Sedan tidigare hade Diamyd tecknat avtal med garanter motsvarade ca 115 miljoner kronor av emissionslikviden. Men avtalen signerades under förespegling att dessa parter skulle få både aktier och teckningsoptioner i företrädesemissionen.
Den 9 juni kom nästa bakslag i emissionen, när Diamyd Medical gav definitivt besked om att de inte skulle emittera både aktier och teckningsoptioner, utan bara aktier.
Eftersom teckningsoptionerna inte längre låg på bordet kan bolaget inte garantera att garantiavtalen är giltiga och de avstår därför från att göra dem gällande.
Detta betyder i klartext att från att ha varit en emission garanterad till ca 70%, är det nu enbart cirka 9% av totalt 163 miljoner kronor som omfattas av teckningsförbindelser eller avsikter om att teckna från storägare och ledning.
“Det är ju inte vanligt med ogaranterade emissioner. Vissa ser positivt på det, vissa ser negativt på det. Man slipper kostnader medan man inte kan garantera sig om utfallet. Men nu vet vi ju ändå att storägaren tar sin del och att ledningen tar sin del, vilket är en styrkefaktor”, säger Ulf Hannelius.
Vill bolaget ens genomföra emissionen?
I pressmeddelandet från den 9 juni skrev Diamyd även att de “gjort ett åtagande att inte avbryta, återkalla eller tillfälligt dra tillbaka erbjudandet att teckna i nyemissionen. […] Mot bakgrund av detta åtagande anser sig Diamyd Medical förhindrat att vidta några särskilda åtgärder avseende den pågående nyemissionen”.
Betyder det att ni skulle velat avbryta om ni haft möjlighet till det?
“Lite beroende på, nu tror jag efter alla vändor och allt sådant här, att när storägare går in, så är ju det bra. Men klart, meningen var ju ursprungligen vårt erbjudande med teckningsoptioner. Det är det som vi gick ut med. Men nu är det så här, så får vi se hur det går”, säger Ulf Hannelius.
Enligt bolaget uppgår rörelsekapitalbehovet till 50 miljoner kronor utöver existerande likvida medel om ca 70 miljoner kronor. De räknar med att ett kapitalbehov kommer uppstå i januari 2024. Bolaget förväntar sig dock att nytt kapitalbehov kommer att uppstå oavsett hur det går i företrädesemissionen.
“Det är viktigt att finansiera bolaget hela vägen till slutet 2026 och förbi det också. Det har vi redan sagt. Det kan vara aktuellt med en annan typ av finansiering efter sommaren, lite beroende på hur det här går. Sen har vi samtal med partners och potentiella partners och annat. Fullfinansierade är vi inte även om den här emissionen fulltecknas. Men det är viktigt i det här omvärldsläget att bolaget inte får bli tomt i kassan, framför allt då vi är på slutrakan inför marknad “, säger Ulf Hannelius.
Till följd av strulet i emissionen har tidsplanen skjutits fram och teckningsperioden löper fram till och med den 27 juni, i stället för den 16 juni som egentligen var planerat. Teckningskursen per ny B-aktie i företrädesemissionen är 8,50 kr. Vid 11-tiden på onsdagen bytte aktien händer på marknaden för 8,50 kr.
För att företrädesemissionen ska bli en vinstaffär krävs alltså att kursen repar sig markant på kort tid innan att teckningsperioden upphör.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.