Pär Boman
Boman handlade SHB-aktier samma dag som stiftelser: ”Borde avstå”
"Låter som han kan ha agerat på insiderinformation", säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.
Enligt Finansinspektionens insynslista köper Pär Boman, via bolag, 30 000 aktier i Handelsbanken den 21 november. Kursen affären görs till är 109,5 kronor per aktie. Samtidigt säljer han 15 000 aktier som han äger privat till kursen 109,8 kronor per aktie.
Men han är inte den enda med kopplingar till banksfären som gör affär den här dagen.
Insynslistan visar att Handelsbankssfärens stiftelser där Boman också är ledamot lägger storordrar. Det handlar om Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse samt Tore Browaldhs stiftelse som alla delar på samma styrelse. Stiftelserna köper 2 260 000 aktier för omkring 250 Mkr. Affären görs på olika marknadsplatser till olika kurser, som lägst till 109,7 kronor per aktie och som högst till 110,8 kronor.
Enligt Martin Blåvarg, som är nytillträdd VD för stiftelsernas kansli, finns det inga särskilda handelsregler för stiftelsernas styrelse.
“Vi har inte några specifika regler uppsatta för just stiftelserna. Men det är väldigt viktigt att ha koll på alla insynsregler eftersom vi har två styrelseledamöter som är insynspersoner i ett antal olika bolag. Så det måste vi noga beakta de reglerna och det gör vi självklart”, säger Martin Blåvarg.
Om att Boman handlar samma dag som stiftelserna gör en storaffär säger han:
“Det känner jag inte till.”
Inte “front-running”
Någon dag senare återkommer Martin Blåvarg på mejl för att förtydliga att det inte handlar om så kallade “front-running” där någon med en icke offentlig kunskap om en stor transaktion handlar för att dra nytta av affären som kommer påverka priset. Enligt honom kände inte Pär Boman till att stiftelsen skulle köpa aktier i Handelsbanken just den dagen.
“När stiftelserna utför transaktioner på marknaden gör vi det självklart på ett sätt som följer alla regler som finns kring aktiehandel. Specifikt när det gäller köp av en aktieposition som har viss storlek behöver köpen hanteras så att det blir en så liten prispåverkan som möjligt på aktien”, skriver Martin Blåvarg i en kommentar .
“För de aktieaffärer i Handelsbanken som gjordes den 21 november lämnades uppdraget till en professionell mäklare, och genomfördes genom ett betydande antal transaktioner över 16 olika marknadsplatser, vilket var ett effektivt sätt att minimera prispåverkan av köpet”, skriver han.
Transaktioner som utförs av personer i ledande ställning och deras närstående ska anmälas till Finansinspektionen inom tre dagar från att affären görs.
“En fullständig och korrekt informationsgivning på marknaden är en förutsättning för aktörernas förtroende för marknaden och särskilt förtroendet hos företagens aktieägare”, skriver Finansinspektionen i ett svar till Afv och konstaterar samtidigt:
“Information om att en större transaktion ska göras i ett finansiellt instrument kan vara insiderinformation.”
Skadar förtroendet
För Pär Boman innebär inte affären någon större förtjänst. Totalt handlar det om några tusenlappar men på sätt och vis gör det affären ännu mer konstig, enligt Aktiespararnas chefsjurist.
“Har han haft kännedom om den här stora affären och handlar för egen räkning så kan det vara brottsligt om inte annat är det klandervärt”, säger Sverre Linton och tillägger:
“Någon med Pär Bomans erfarenhet borde förstå att avstå vid minsta risk.”
Han tycker det är märkligt att stiftelserna inte har några regler för hur ledamöterna får handla.
“Stiftelserna borde se till att ha regelverk på plats för att skydda stiftelserna och dess anseende. Sånt här skadar förtroendet”, säger Sverre Linton.
Afv har sökt Pär Boman både via Handelsbanken och via stiftelserna kansli. Han har inte återkommit.
Läs också:
Insiderhärvan på Nasdaq utredd: ”Bevisläget har snarare förstärkts”
Nasdaq-chef om insiderhärvan: ”Har gjort vissa förstärkningar”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.