Ordentlig rekyl på börsen

Stockholmsbörsen rekylerar upp ordentligt på fredagen efter den senaste veckans svaga börstrend.

SIX Generalindex var klockan 10.10 upp 2,0 procent till 456 och OMXS30-index ökade 2,0 procent till 1.410. Omsättningen var 3,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

De senaste dagarnas riskaversion har satt sig i baksätet och utvecklingen i Stockholm är i linje med breda uppgångar på de större Europabörserna. New York-börserna stängde lägre på torsdagen men en klar återhämtning sågs i slutet av handelssessionen.

Cykliska bolag, som gick svagt under gårdagen, leder uppgången. Bland dagens starkare kort syns Ericsson och Boliden 3,5 respektive 2,5 procent högre.

Bäst bland OMXS30-bolagen går det för MTG, som noteras hela 7,5 procent högre. Ryska CTC Media, där MTG är storägare, har ingått ett definitivt avtal om att sälja en andel på 75 procent i verksamheten för 200 miljoner dollar. Köpare är UTH Russia.

MTG äger 37,9 procent av CTC Media. En försäljning har varit aktuell sedan införandet av nya medielagar i Ryssland, dock har det funnits farhågor om köpesumman skulle bli rimlig.

Marknaden smälter Feds ordförande Janet Yellen tal sent igår kväll efter finansmarknadernas stängning. Yellen sade att de flesta av ledamöterna i centralbanken, däribland hon själv, för närvarande förväntar sig en initial styrräntehöjning senare i år, följt av en gradvis åtstramningstakt därefter.

Om ekonomin överraskar kan dock direktionens bedömning av vad som är en lämplig penningpolitik komma att ändras, tillade Yellen.

Estimaten för kapitalinvesteringar, capex, för fas 1 Johan Sverdrup har sänkts till 114 miljoner norska kronor, från tidigare estimat om 123 miljoner norska kronor. Det ska Statoil ha meddelat i en presentation. Lundin Petroleum har en licensandel om 22,60 procent i Johan Sverdrupfältet. Aktien noteras 2,0 procent högre i linje med generella uppgångar för oljebolag.

Teknikkonsulten ÅF har vunnit två nya säkerhetsuppdrag på Oskarshamns kärnkraftverk. Uppdragen omfattar cirka 40.000 timmar under 2015 och 2016. Aktien ökar med 2,2 procent.

Ett antal rekommendationsförändringar har noterats under morgonen. Swedbank höjer rekommendationen på H&M från neutral till köp. H&M går något svagare än index: +1,7 procent.

Nomura inleder bevakning på verkstadsbolaget Alfa Laval, +1,7 procent, med rekommendationen minska. Citi Investment Research sänker riktkursen på Teliasonera från 60 till 58 kronor. Rekommendationen är fortsatt köp. Teliasonera noteras 2,2 procent högre.

Royal Bank of Canada höjer rekommendationen på bilsäkerhetsföretaget Autoliv från underperform till sector perform. Autoliv klättrar 4,0 procent. Barclays drar ned riktkursen på Millicom från 575 till 525 kronor. Rekommendationen är fortsatt undervikt. Aktien lyfter 2,0 procent till 493,10 kronor.

Danske Bank drar upp rekommendationen på investeringsbolaget Creades från avvakta till köp men justerar ned riktkursen. Creades klättrar 3,0 procent.

Utlåningen till de svenska hushållen var oförändrade +7,1 procent i årstakt i augusti. Penningmängden i EMU enligt måttet M3 ökade med 4,8 procent i årstakt under samma månad. Väntat här var en uppgång på 5,4 procent.

USA bjuder senare i eftermiddag på både en revidering av BNP-siffran för andra kvartalet och Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn.

Index                     

Senast 

I dag % 

 I år %

SIX Generalindex             

456    

+2,0    

-0,0

OMX Stockholm 30           

1.410    

+2,0    

-3,8

SIX Return index             

853    

+2,0     

+3,2

SIX Sverige cykliskt 15      

381    

+2,7    

-4,4

SIX Sverige defensivt 15     

490    

+2,1    

+8,9

SIX Finans                   

662    

+1,9    

+1,8

SIX Hälsovård                

390    

+2,2    

+5,1

SIX Industri                 

533    

+1,8    

-2,4

SIX IT                       

148    

+2,9   

+29,2

SIX Konsumentvaror          

1318    

+1,7   

 +2,2

SIX Råvaror                 

259    

+2,3   

-10,7

SIX Telekommunikation        

270    

+2,7   

-11,1

SIX Tjänster                

1183    

+1,6   

+16,6

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.