Optionsflopp för Skandias anställda
Skandias bonusprogram till cheferna kostade 1,5 miljarder under 1999 och 2000 som en följd av Skandiaaktiens kraftiga uppgång under 1990-talets sista år.
Programmet fick kritik och ersattes ifjol av ett optionsprogram som riktades till dels cheferna, dels en bredare grupp anställda.
Ifjol fördelades 39 miljoner optioner på cirka 200 chefer. Lösenkursen sattes till 233,95 kronor. I år sjösatte Skandia ett nytt optionsprogram om ytterligare 39 miljoner optioner till 200 chefer, med lösenkursen 123,15 kronor. Dessutom fick 5.000 anställda får dela på ytterligare 6 miljoner optioner. I förra årets tilldelning fick VD Lars-Eric Peterson 150 000 optioner och i år 200 000 optioner.
Men Skandias aktie har rasat på börsen och står idag i 68,50 kronor, vilket innebär att aktiekursen i det närmaste måste fördubblas för att optionsprogrammet från i år ska vara till någon nytta för de anställda. För att förra årets optionsprogram ska ge ett positivt utslag krävs att kursen mer än tredubblas. I dagsläget innebär det att optionsprogrammet i praktiken är värdelöst.
De båda optionsprogrammen kan lösas in efter som kortast tid tre år, och som mest sju år. Det innebär att optionsprogrammet från 2000 kan lösas in i januari 2003, och programmet från i år kan lösas in i januari 2004, men den som vill kan vänta ytterligare fyra år med att lösa in det.
Ulf Spång, finanschef på Skandia har varit med och utformat programmet.
Hur tror du aktien kommer att gå? Kommer något av optionsprogrammen verkligen kunna falla ut till de anställdas fördel? ”Jag uttalar mig inte om hur aktiekursen kommer att gå framöver, men kan konstatera att jag köpte aktier förra året i Skandia till helt andra nivåer än dagens kurs Jag kan också konstatera att aktiekursen gått ner i samband med att alla världens börser gått ner ordentligt”, säger Ulf Spång, finansdirektör på Skandia.
Den som tecknar sig för optionerna behöver inte betala några pengar när man tecknar sig. Det är först när man löser in optionerna som man måste betala lösensumman. Det innebär att om aktien stigit över lösenkursen så kan den anställde lösa in sina optioner för aktier och sälja dessa.
Om det visar sig att det är en utopi att nå upp till de nivåer för att optionsprogrammet ska falla ut, kan Skandia tänka sig att revidera programmet?
”Den diskussionen har aldrig varit aktuell, och jag anser att de anställda ska ha samma situation som de andra aktieägarna”, säger han.
Skandialedningen har också förlorat stort på raset. Flera chefer har storköpt aktier det senaste året. I augusti ifjol köpte Lars-Eric Petersson 25 000 aktier då kursen stod i över 200 kronor. I slutet på mars köpte han ytterligare 10 000 aktier, aktien kostade då en hundralapp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.