Optimistiskt Nokia lyfter Ericsson

Nokia höll sig väl inom ramarna när bolaget rapporterade sitt resultat för det tredje kvartalet på torsdagen. Vinsten per aktien blev aningen bättre än väntat, främst tack vare en fortsatt god lönsamhet för mobiltelefonerna. Några optimistiska kommentarer kring operatörernas investeringar fick också Ericssons aktie att flyga i luften.

Nokia släppte inte någon bomb på marknaden när bolaget presenterade sina siffror för det tredje kvartalet.

Utvecklingen för mobiltelefonerna är fortsatt bra medan nätverken precis som väntat har det tufft.

Vinsten per aktie i det tredje kvartalet blev 0,18 euro vilket var snäppet över snittprognosen i SME Direkts sammanställning som låg på 0,17 euro.

Försäljningen hamnade däremot marginellt under förväntningarna på lite drygt 7,2 miljarder euro.

Bäst har det föga överraskande gått för mobiltelefonerna där lönsamheten hamnade tämligen högt över förväntningarna. Analytikerna hade väntat sig en rörelsemarginal för telefonerna på 20,4 procent, men Nokia dräpte till med hela 22,2 procent.

Även försäljningen av telefoner har gått lite bättre än väntat och växte med 7 procent till drygt 5,6 miljarder euro.

”Mobiltelefonmarknaden går in i en ny tillväxtfas pådriven av ett växande antal massmarknadsprodukter med färgskärmar och MMS-kapacitet, vilka berikar kundernas upplevelser”, skriver Nokias VD Jorma Ollila i en kommentar till rapporten.

Nokia håller också fast vid sin tidigare prognos om att världsmarknaden i år kommer att uppgå till cirka 400 miljoner telefoner.

Inom Networks har dock utvecklingen inte varit lika lysande. Efterfrågan från GSM-kunderna fortsätter att vara låg och områdets försäljning backade med 7 procent jämfört med förra året till dryga 1,5 miljard euro. Det var dock ungefär vad analytikerna hade väntat sig.

Nokia har också några överraskande positiva ord att säga om läget bland operatörerna. Även om efterfrågan på GSM-utrustning fortfarande är låg så noterar Nokia att många operatörer ändå håller på att förbereda sig för att kunna erbjuda nya tjänster, främst då MMS-tjänster.

Fler än 50 operatörer i Europa och Asien har redan börjat erbjuda MMS till sina abonnenter. Nokia säger sig också ha noterat stora framsteg i utrullningen av WCDMA-produkter och räknar med att 3G-marknaden kommer att vara tillräckligt mogen för breda leveranser av de nya telefonerna någon gång under första halvan av nästa år.

Nokias utsikter för resten av året ligger i linje med vad analytikerna hade väntat sig inför rapporten. Den tidigare prognosen för årets vinst per aktie justeras ned något från det tidigare intervallet 0,79-0,84 euro. Nu säger sig Nokia räkna med ett resultat mellan 0,79-0,81 euro.

Det är ändå bättre än vad analytikerna hade räknat med, deras snittprognos i SME Direkts sammanställning låg på 0,78 euro per aktie för helåret.

Marginalerna för Mobile Phones och Networks väntas i det fjärde kvartalet stanna kvar ungefär på samma nivåer som i det tredje kvartalet, skriver Nokia.

För en gångs skull var Ericsson den stora vinnaren på Nokias rapport. Aktien flög upp som mest 18 procent efter Nokias kommentarer, men lugnade sig sedan något och låg en halvtimme efter rapporten på 4,91, upp 11,6 procent.

Nokia fick också klart godkänt för sina siffror och aktien letade sig upp 8 procent till 147 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.