Opticept nådde inte ända fram med nyemissionen

Opticepts företrädesemission av aktier tecknades till 58,9%. Inklusive garantiåtaganden blev teckningsgraden 70,1% och bolaget får in 56,4 Mkr före kostnader. Emissionsguiden hissar två retroaktiva flaggor.
Opticept nådde inte ända fram med nyemissionen - Opticept 3
Opticept får in 44,2 miljoner kronor netto från sin företrädesemission. Till vänster VD Thomas Lundqvist. Källa: Opticept Technologies

Teknikbolaget Opticept Technologies har publicerat det preliminära utfallet för sin företrädesemission av aktier. Teckningsgraden exklusive garanter blev 58,9% men det framgår inte hur stor andel som tecknades med respektive utan stöd av teckningsrätter.

Emissionen var säkrad upp till 70,1% teckningsgrad genom teckningsåtaganden (19,1%) och garantiåtaganden (51,0%).

Garanterna tecknar för 9 Mkr (11,2% av erbjudandet) och Opticept tillförs 44,2 Mkr efter emissionskostnader om 12,2 Mkr.

Emissionsguiden hissade tidigare tre flaggor:

  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Hög emissionskostnad
  • Dåligt garantiupplägg

TVÅ RETROAKTIVA FLAGGOR

Vi hissar även den retroaktiva flaggan “ej fulltecknad emission”, vars generella formulering lyder:

En nyemission som inte blir fulltecknad talar för att det är något fel på bolaget eller värderingen.

Under teckningsperioden handlades aktien mestadels i linje med teckningskursen 5 kr, med vissa variationer. Sista möjliga dag att teckna stängde den på 5,10 kr. Mot den bakgrunden är teckningsgraden 58,9% exklusive garanter ändå ett acceptabelt facit. Det hjälper dock föga, då bolaget går miste om en knapp tredjedel av det sökta emissionsbeloppet.

Den andra flaggan hissas eftersom Opticepts aktie handlats ned under teckningskursen sedan vår föregående artikel om emissionen.

Om teckningskursen inte ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Om aktien därtill handlas ned visar det på ett stort misstroende. 

Lägst betalt sedan bolaget aviserade villkoren fram till sista teckningsdag var 4,80 kr.

Trots att Opticept får nöja sig med 70% av emissionsbeloppet bör kassan inte bli ett problem det kommande året, om man ska gå efter det som stod att läsa i prospektet. Utan företrädesemissionen bedömdes rörelsekapitalbrist uppstå i december 2024, med ett förväntat underskott på 15 Mkr kommande tolv månader.

Totalt antal flaggor för emissionen landade härmed på fem. Emissionsguiden sätter punkt för sin bevakning av kapitalanskaffningen.

Läs även:

Tre flaggor i Opticepts företrädesemission

Emissionsguiden inleder bevakning av Opticepts företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.