Öppet ägarbråk i Skandia

Det har blåst upp till öppet ägarbråk i sparjätten Skandia kring optionsprogrammet till 350 chefer. I ett brev till Skandias större aktieägare går styrelsen till hårt angrepp mot Tredje AP-Fondens VD Tomas Nicolins och hans beslut att rösta emot styrelsens förslag.

Samtidigt säger sig Tomas Nicolin vara förvissad om att han har goda chanser om att få stöd av 10 procent av rösterna på stämman.

Andra institutionella aktieägare har redan aviserat att de kommer att stödja Tredje AP-Fondens linje.

”Jag tror att min kritik kan få tillräckligt stöd. Flera av de jag talat med under helgen verkar ha trott att jag stått bakom styrelsens ursprungliga förslag. När de nu fått veta att jag aldrig gjorde det verkar de se över sitt eget ställningstagande”, säger Tomas Nicolin.

Andra stora ägare i Skandia är Robur och Alecta.

Han skrev debattinlägget i Dagens Nyheter först efter att ha sökt Skandias ordförande Lars Ramqvist flera gånger men utan resultat.

Skandias styrelse tänker dock inte vika nu heller. I ett brev till större aktieägare på måndageftermiddagen avfärdas Tomas Nicolins debattartikel som osaklig och oseriös.

Så här skriver styrelsen:

”Mot bakgrund av det omfattande samrådet med svenska institutionella ägare, inklusive Tredje AP-fonden, blir Tomas Nicolins inlägg, genom sin form och innehåll samt framförallt tidpunkt för publicering ett par dagar före bolagsstämman, svårt att uppfatta som ett inlägg i en seriös diskussion om det konkurrensutsatta näringslivets kompensationssystem.”

”Resultatet av samrådet blev att förslaget efter (de) vidtagna justeringarna bedömdes kunna erhålla nödvändig majoritet på bolagsstämman”. Styrelsen har även konsulterat fyra fristående experter för att försäkra sig om att förslaget är rimligt och marknadsmässigt.”

Skandias styrelse gör även gällande att Tomas Nicolin använt fel siffror när han beräknat fram värdet på optionsprogrammet till 380 Mkr per år under tre år. Enligt Skandia är det istället 308 Mkr.

”Det är väldigt pikant att de avfärdar min värdering. Jag har bara utgått från de beräkningar de själva redovisat i årsredovisningen. Att de använder andra siffror i det nya programmet tycker jag är märkligt”, säger Tomas Nicolin.

”Det enda riktiga är att Skandia drar tillbaka programmet och kommer med ett nytt omarbetat senare. Det framförde jag redan under de möten vi institutioner hade med Skandia. Sväljer aktieägarna det här går vi med på vad som helst. Inget annat program är så förmånligt som det här. Nordeas som nu dras tillbaka är långt mer modest”, säger Tomas Nicolin.

Brevet från styrelsen till Skandias aktieägare avslutas nästan hotfullt med följande påpekande.

”Skandias styrelse har valts av aktieägarna för att svara för bolagets skötsel. Vi i styrelsen är beredda att i alla aktieägares intresse ta ansvar för Skandias fortsatta utveckling som ett ledande globalt företag. Vi behöver då även i framtiden ha tillgång till de marknadsanpassade ersättningssystem som våra konkurrenter har, för att ersätta våra bästa och viktigaste medarbetare för der värde de tillför aktieägarna.”

”Jag tycker att det är en överreaktion. Måste den amerikanska företagsledningen kompenseras så får vi acceptera det. Men då ska vi kompensera den och inga andra”, säger Tomas Nicolin som vill att ett nytt förslag ska koppla personaloptioner både till en resultatbaserad prestation och ha högre lösenkurs.

I Skandias styrelse sitter förutom Lars Ramqvist även Willem Mesdag, Boel Flodgren, Eero Heliövaara, Oonagh McDonald, Clas reuterskiöld, Günter Rexrodt samt Melker Schörling.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander