Operatör snart i spel?

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen tuggar på i höstmörkret. Ett större portföljinnehav stapplar återigen – förhoppningsvis för sista gången – inför väntade flödeseffekter när storägaren vill ur.
Operatör snart i spel? - jekport3_binary_6899829.png

Med drygt två tredjedelar av september avverkad har Nordiska Värdeportföljen totalavkastat 1 procent så här långt för månaden, jämfört med 2 procent för den breda Stockholmsbörsens OMXSGI Index. Indexförsprånget har därmed upprätthållits, men krympts: till 2 procentenheter för 2019 så här långt samt till 16 procentenheter – eller dubbelt upp – sedan modellportföljens start för snart två år sedan (2017-12-15).

EXIT KINNEVIK

Modellportföljens inhopp i Central- och Latinamerikaoperatören Millicom (17 procents portföljandel) i början av året har så här långt inte levererat annat än negativ avkastning. Då värderingen är låg och vinsttillväxtutsikterna goda på sikt beror kurssvagheten i stort på ett velande från största ägaren Kinnevik.

I början av året pressades Millicom först av att ha skjutit ned buddiskussioner från konkurrenten Liberty Latin America, vilket var ledningens beslut enligt medieuppgifter.

Därefter pressades aktien i början av sommaren när Kinnevik presenterade en tvåstegsplan för att sälja av en del, och sedan dela ut resten, av Millicom-innehavet till sina aktieägare. När tvåstegsplanen lades på is inom en dryg vecka, med hänvisning till marknadsvillkor, återhämtades inte förtroendet för Millicom-aktien.

Nu har Kinnevik återkommit med beskedet att hela dess drygt 37 procentiga innehav i Millicom kommer att delas ut till Kinneviks aktieägare någon gång under resterande del av 2019. Kortsiktigt bör det, enligt Affärsvärldens bedömning, givetvis sätta flödesmässig press på Millicoms aktie då Kinnevik-ägare sannolikt kommer att nettosälja Millicom-aktier och det oavsett hur lågt värderat innehavet är. Samtidigt kommer Millicom-aktiens ökade free float, och avsaknaden av blockerande huvudägare som stödjer nuvarande ledning, öppna upp för nya budinviter och allianser.

Nordiska Värdeportföljen behåller sitt lågvärderade Millicom-innehav och ser positivt på positionens väntevärde in i 2020. Motiverat värde vid en strategisk affär ligger åtminstone 50 procent upp, från runt 750 kronor per aktie, och den fundamentala nedsidan begränsas av låg värdering och starka kassaflöden.

Det alltmer riskkapitalfokuserade Kinnevik är för övrigt köpvärt på egna meriter, men ännu inget som platsar i Nordiska Värdeportföljens nuvarande defensiva positionering.

NY FART I SÖDERBERGS LÅDA

Ratos (18 procent) har givit september månads starkaste portföljbidrag.

Månaden inleddes med ett stort och betydelsefullt avtal där Ratos innehav Diab ska leverera kärnmaterial till danska vindkraftsverksjätten Vestas. Avtalet värt 200–250 miljoner euro över fem år blåser bort alla tvivel på Diab, som tidigare varit ett rödmarkerat innehav med lönsamhetsproblem inom Ratos-sfären.

Häromdagen kom sedan nyheten att det stora trädgårds- och växtinnehavet Plantasjen gör en renodlingsaffär. Det är verksamheten Spira, som levererar blommor och växter till svensk dagligvaruhandel, som säljs till nederländska Groenland. I praktiken handlar det om runt 350 miljoner (svenska) kronor i årsomsättning som de senaste 12 månaderna gjort en ebita-förlust på -30 miljoner. Efter uppskattningsvis -30 miljoner kronor i avyttringseffekt (på ebita-nivå) ser Affärsvärlden avyttringen ge något förbättrade möjligheter för Plantasjen att återinvestera i sin egen mer lönsamma kärnaffär, direkt mot konsument.

Parallellt fortsätter Ratos styrelseordförande Per-Olof Söderberg att köpa på sig B-aktier via sitt holdingbolag. P-O Söderberg är Ratos röstmässigt näst största ägare på 15,5 procent av röster och 5,6 procent av kapital, efter Ragnar Söderbergs stiftelse som är störst både i termer av 17,0 procent av röster och av 9,0 procent av kapital. Kapitalmässig tvåa är Torsten Söderbergs stiftelse, på 8,7 procent av kapital och 12,6 procent av röster, följda av vice styrelseordförande Jan Söderberg, på 5,7 procent av kapital och 13,7 procent av röster.

Händer i övriga portföljen:

  • Allgon (10 procent) är det mest negativa innehavet i portföljmixen så här långt i september, både i relativa och absoluta termer. Utvecklingen följer rapportbesvikelsen som avslutade augusti månad. Sedan dess har storförvärvet Tele Radio valt att starta upp lokala dotterbolag i både Brasilien och i Ryssland. Affärsvärlden fortsätter att se på Allgon som ett lågvärderat tillväxtcase under radarn.
  • Utöver Ratos, som har cykliska inslag, är norska Elkem (5 procent) det mindre innehav som tydligast kunnat rida på börsens senaste cykliska uppstuds. I detta strategiskt välpositionerade materialbolag har inte kommit några nyheter sedan augusti månads mindre kompletteringsförvärv av koreanska Basel Chemie, men aktien är lågt värderad och stack iväg även förra gången oron för USA:s och Kinas handelskrig avtog något.
  • Slutligen noteras att insiders fortsätter att köpa aktier (1, 2, 3, 4, 5) i vår norska teknikkonsultturnaround Multiconsult (7 procent).

Nordiska Värdeportföljen per 2019-09-24 stängning.PNGNordiska Värdeportföljen per 2019-09-24 stängning

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.