OMXS30-index sjönk 1,2% – Saab och Swedbank sänke

Stockholmsbörsen hade en svag utveckling på tisdagen med nedgångar som var större än vad som sågs på de större Europabörserna.
OMXS30-index sjönk 1,2% – Saab och Swedbank sänke - UBÅT KLASS GOTLAND
En ubåt av Gotlands-klass, tillverkad av Saab Kockums, vid en övning utanför Berga örlogsbas på Muskö tidigare i år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sentimentet var överlag tyngt av nya inflationssiffror för EMU-regionen som visade ett något högre utfall än väntat för den underliggande inflationen i juni.

Vid stängningen var OMXS30-indexet ned 1,19% till 2 554,12. Aktier för cirka 14,9 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Bäst utveckling bland börsens större industrisektorer hade fastigheter med en marginell uppgång på 0,04%. I andra vågskålen låg hälsovård i botten med minus 1,4%.

Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg SBB B 3,6% medan Kinnevik var upp 0,3%. Sämst utveckling hade Saab med minus 4,3% medan Swedbank sjönk 3,1%.

H&M-familjen tankar aktier

H&M:s storägare familjen Persson fortsätter att köpa aktier i bolaget. Under perioden 27 juni till 1 juli har ägarbolaget Ramsbury köpt 10,3 miljoner B-aktier till ett värde om cirka 1,7 miljarder kronor. H&M släppte som bekant rapport i förra veckan och enligt dataföretaget Factset har analytikerna sänkt vinstestimaten på H&M i kölvattnet av kvartalsrapporten. Aktien sjönk 1,6%.

It-återförsäljaren Dustin föll 7,9% efter delårsrapporten som visade ett lägre resultat än väntat. Det justerade ebita-resultatet uppgick till 130 miljoner kronor i tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret mot väntade 161 miljoner kronor enligt Factset. Framöver spår bolaget en fortsatt gradvis förbättring.

Energibolaget Dala Energi gick ned 0,5% sedan Ellevio meddelat att de inte kommer att fullfölja budet då det inte har accepterats i sådan utsträckning att man blivit ägare till mer än 90% av aktierna.

Prismärkningsbolaget Pricer utreds av Finansinspektionen för att se om bolaget brutit mot reglerna kring offentliggörande av insiderinformation. Nasdaq Stockholm har utrett om bolaget agerade korrekt i samband med offentliggörande av insiderinformation rörande lånefinansiering i december 2022. Pricers aktie tappade 5,4%.

På analysfronten sänkte Danske Bank rekommendationen på Boozt till behåll från köp. Aktien sjönk 5%.

Kepler Cheuvreux återupptog bevakning av MTG med köp. B-aktien steg 3,2%.

HSBC sänker Millicom till behåll från köp. Aktien gick ned 0,9%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.