Omtumlande tider för Itab
Enligt den inflytelserike nationalekonomen Joseph Schumpeter (1883–1950) ger tekniska innovationer och landvinningar upphov till en nedbrytning av befintliga strukturer och kunskaper – en utvecklingsprocess som kallas för kreativ förstörelse. Det står alltmer klart att Itab befinner sig i ett marknadslandskap som omgärdas av just detta omvälvande fenomen.
På grund av e-handeln försvann 5 000 butiker – eller var tionde butik – inom svensk sällanköpshandel mellan 2011 och 2017, enligt rapporten Det stora detaljhandelsskiftet från branschorganisationen Svensk Handel. Och trenden väntas fortsätta. Enligt en prognos som presenteras i rapporten kan antalet butiker minska med netto 11 000 stycken fram till år 2025. Och de nya som öppnas är ofta storleksmässigt mindre än tidigare.
Detta strukturskifte påverkar efterfrågan på Itabs produkter. Det börsnoterade Jönköpingsbolaget tillverkar och säljer butikskoncept bestående av inredning, kassasystem och belysning till olika detaljhandelskedjor i främst Europa, som klädkoncernen H&M, franska dagligvarukedjan Carrefour och möbeljätten Ikea.
Trots e-handelns framväxt har Itab lyckats öka omsättningen med i snitt 10 procent per år det senaste årtiondet, inte minst genom flera förvärv. I fjol landade försäljningen på 6,3 miljarder kronor – en fördubbling sedan 2010 – med en rörelsemarginal på 7,8 procent. Ungefär hälften av omsättningen kommer från dagligvaruhandeln, medan resten härrör från kunder inom sällanköpshandeln i form av byggmaterial, inredning, kläder och hemelektronik.
Men den senaste tiden har Itab fått det alltmer besvärligt i spåren av kundernas omställning mot ökad e-handel. Under årets tredje kvartal gick bolaget ut med en vinstvarning. Vid årets tredje kvartalsrapport tvingades ledningen redovisa en intäktsminskning på 12 procent samtidigt som rörelseresultat dök 63 procent jämfört med samma period i fjol.
Börskursen har hamrats ner med nästan 69 procent sedan årsskiftet. Symptomatiskt nog har aktien haft en liknande – dyster – utveckling som hos två av bolagets kunder, vilka tampas med konkurrensen från och omställningen till e-handeln: H&M och Kappahl.
Ulf Rostedt började på Itab i slutet på 1990-talet efter civilingenjörsexamen vid Linköpings tekniska högskola, och sedan 2008 är han bolagets vd. Han säger att det framför allt är kunderna inom sällanköpshandeln (däribland H&M) som befinner sig i en avvaktande fas.
– Att vi påverkas av omställningen mot e-handel och av att det blir färre butiker är inget att diskutera. För fem år sedan var nyckeln inom retail att öppna fler butiker, men det räcker inte längre. Flera av våra fackhandelskunder utvärderar nu strategier för hur onlinehandeln ska kopplas till de fysiska butikerna, och där kan vi tillföra ett värde.
Hittills har utvecklingen gått snabbast inom exempelvis hemelektronik och kläder, där e-handeln utgör cirka 30 respektive 16 procent av den totala försäljningen. Matförsäljning på nätet växer nu snabbt, men från en låg nivå och står ännu bara för 2–3 procent av den totala volymen. Andelen väntas öka de närmaste åren. En fråga är hur Itab skulle påverkas om matförsäljningen på nätet slog igenom på bred front, eftersom hälften av bolagets omsättning alltså härrör från kunder i dagligvaruhandeln.
– Men vi ser att dagligvaruhandeln åtminstone inom den överskådliga framtiden är relativt stabil. Onlineförsäljningen växer långsammare där, säger Ulf Rostedt.
Itab har de senaste åren tagit fram en produktportfölj som är anpassad för den nya och snabbt föränderliga detaljhandelsbranschen, där försäljning ofta sker både på nätet och i butik. Bolaget säljer bland annat ett click and collect-system (där kunden köper varan på nätet och hämtar den på ett obemannat utlämningsställe) och en särskild självutcheckningslösning för klädhandeln. Bolaget har även tagit fram en teknik som innebär att kunden kan beställa hem varor direkt i butiken, vilket passar detaljhandelsbolag som har merparten av sortimentet utanför butiken.
Itab utvecklar också ett butikssystem där produkter registreras när kunden tar dem från hyllan, vilket möjliggör obemannade självbetjäningsbutiker i stil med amerikanska Amazon Go och kinesiska JD. Men det mer digitala erbjudandet genererar än så länge små intäkter. Fortfarande står butiksinredningar (till exempel hyllor och lådor) för ungefär hälften av omsättningen medan belysning och (primärt manuella) kassadiskar utgör en dryg fjärdedel vardera. Försäljningen av självutcheckningssystem till dagligvaruhandeln växer snabbt, men från lägre nivåer.
Ulf Rostedt pekar på två detaljhandelstrender som talar till Itabs fördel. Den ena är att många bolag förvisso skär ner på antalet fysiska butiker, men samtidigt investerar mer i de butiker som finns kvar. Den andra är att merparten av detaljhandelns försäljning i framtiden väntas ske i de fysiska butikerna, även om e-handelns andel växer. Att fysiska butiker är fortsatt viktiga visar sig om inte annat genom att Amazon – som i fjol omsatte 178 miljarder dollar, en dryg tredjedel av Sveriges bruttonationalprodukt – har köpt livsmedelskedjan Whole Foods med 460 butiker i bland annat USA och Kanada.
– Amazon är stora men har ännu bara en liten del av världshandeln. Om de ska bli större behöver de ha en högre andel lokala butiker, till exempel för distribution. Onlinebolag som vill ha fysiska butiker är en helt ny kundkategori för oss, säger Ulf Rostedt.
Itab har också anlagt motvärn genom ett effektiviseringsprogram. Personalstyrkan på 3 600 ska reduceras med 400 anställda.
Bolaget är organiserat enligt en koncernstruktur med drygt 50 dotterbolag – vilka ansvarar för till exempel tillverkning eller försäljning – i 15 länder. Ett femtontal av dessa slås samman läggs ned, berättar Ulf Rostedt.
– Vi måste skapa utrymme för kompetensväxling när detaljhandeln förändras. Det krävs en annan sorts kunskap för att bygga click and collect-lösningar och självutcheckningssystem jämfört med till exempel butiksinredning, säger han.
Hur är stämningen i bolaget?
– Det är tufft just nu men jag upplever att det finns energi inom organisationen. Givet tappet under tredje kvartalet kan det låta ambitiöst, men vi har en stark verktygslåda för att vara ett bolag som hjälper kunderna att forma framtidens butik.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.